Ambrozia amenință să se extindă tot mai mult. Impactul asupra agriculturii și sănătății se ridică la 4,5 miliarde euro în UE
Ambrozia este un dușman care amenință să se extindă tot mai mult în condiţiile în care ne afectează grav sănătatea și agricultura deopotrivă alertează Comisia Europeană.
Într-un raport recent se arată că se cheltuie anual miliarde de euro în lupta cu această buruiană.
Îngrijorător este că planta poate persista până la 7 ani chiar și distrusă dacă semințele ei au ajuns în sol.
În România, 36% dintre culturile agricole sunt afectate de ambrozie. Buruiana invazivă reprezintă o problemă serioasă în nord-vestul ţării şi mai moderata în est. O singură planta are până la 30 de mii de seminţe. Acestea pot ajunge pe alte terenuri, duse de vânt sau plimbate pe rotile maşinilor. Odate intrate în sol germinează până la 7 ani şi nu sunt afectate nici de foc.
Ștefan Kocsis, comisar Garda de Mediu: "Chiar dacă timp de 6 ani respectam legea. Noi tot vom avea plante care apar din seminţele vechi. Seminţele respective în condiţiile focului de câmp nu sunt afectate."
Chiar dacă terenul a fost erbicidat, planta supraviețuiește. Cele mai afectate sunt culturile de primăvară, și anume porumbul, floarea soarelui, sorgul şi rapița.
În Iași, comisarii Gărzii de Mediu au găsit aproape un hectar de ambrozie, cu toate că primăria are obligația conform legii să distrugă planta până pe 30 iunie, înainte ca ea să înflorească și să facă semințe.
Pe acest teren Garda de Mediu a sancţionat anul trecut primăria cu amendă maximă, de 20 de mii de lei însă nu au fost luate măsuri nici acum.
Gheorghe Bacușcă, comisar-șef Garda de Mediu Iași: "Cei care trebuie să se implice nu o fac şi asta are consecinţe, economice, dar şi de sănătate asupra populaţie."
Impactul ambroziei asupra agriculturii și sănătății umane se traduce în costuri de 4,5 miliarde de EUR pe an în toată Uniunea Europeană. În calcul intra culturile distruse din cauza erbicizarii, dar şi pierderile generate de productivitatea scăzută a muncitorilor simptomatici.
Pe suprafețe mici, metoda indicată pentru distrugerea ambroziei este smulgerea cu tot cu rădăcină. Pe suprafețe mari, însă, soluția folosită în Occident este de acoperire cu o folie a plantei, astfel încât să nu mai primească lumină și să moară natural.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, romania, ambrozie, camp,
Dată publicare:
30-09-2024 12:50