Ambasadorul SUA: România va deveni primul aliat din NATO apărat de sisteme de rachete HIMARS
România va deveni primul aliat al Statelor Unite care se va apăra cu sisteme de rachete HIMARS, a anunţat ambasadorul american în România.
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a apreciat joi, la Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu, determinarea României de a-şi consolida capacitatea de apărare prin achiziţionarea tehnicii moderne pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate faţă de aliaţi şi pentru asigurarea suveranităţii naţionale şi securităţii pe flancul de est al NATO.
''În doar câteva luni, România va recepţiona propriile sisteme de apărare cu rachete HIMARS şi va deveni primul stat aliat din NATO care şi va desfăşura în teritoriu aceste echipamente testate în teatrele de operaţiuni şi garantate de succesele avute în acţiunile purtate. Astfel, prin încorporarea sistemului HIMARS în strategia de apărare, România îşi va consolida poziţia de garant al securităţii Europei, pe frontiera de est şi în bazinul Mării Negre'', a declarat ambasadorul american.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Adrian Zuckerman a menţionat şi faptul că noua achiziţie a sistemelor defensive antiaeriene HIMARS completeză programele de înzestrare şi modernizare ale Armatei României, contribuind totodată şi la relansarea industriei naţionale de apărare.
''Sistemul HIMARS este un element adecvat în strategia de modernizarea structurilor de apărare, alături de planurile de înzestrare pentru forţele terestre, aeriene şi navale, precum achiziţia avioanelor F16, de rachetele Patriot, a capacităţilor de apărare antisubmarin, sau de colaborarea cu personalul militar american. SUA recunosc rolul României ca aliat de bază în zona Mării Negre şi pe flancul de est al Europei şi faptul că va continua să-şi dezvolte capacitatea de apărare în ritm susţinut, a teritoriului naţional şi a regiunii Mării Negre. Aşa după cum se ştie, ţările noastre au semnat recent un plan pe 10 ani pentru colaborare pe baza căruia va continua să fie asigurat necesarul resurselor militare şi al pregătirii pentru apărare. Azi suntem, de asemenea, martorii renaşterii sectorului de apărare al industriei şi economiei româneşti, pentru că o Românie puternică înseamnă o Europă puternică'', a mai afirmat ambasadorul Zuckerman.
Peste 130 de militari români şi americani cu 30 de mijloace tehnice participă, joi, la exerciţiul româno-american Rapid Falcon, organizat de Statul Major al Forţelor Terestre şi Forţele Terestre ale SUA în Europa, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu şi Poligonul Capu Midia.
Potrivit MApN, la exerciţiul cu trageri de artilerie partenerii americani participă cu două sisteme mobile de rachete HIMARS, din cadrul Brigăzii 41 Artilerie Terestră, dislocată în garnizoana Grafenwoehr din Germania, iar Forţele Terestre Române, cu trei lansatoare multiple de rachete LAROM, din cadrul Brigăzii 8 LAROM "Alexandru Ioan Cuza" din Focşani.
Activitatea are ca scop dezvoltarea şi consolidarea cooperării militare dintre Forţele Terestre ale României şi cele ale Statelor Unite ale Americii, precum şi o oportunitate de dezvoltare a parteneriatului dintre cele două mari unităţi de artilerie în perspectiva dotării structurilor Brigăzii 8 LAROM "Alexandru Ioan Cuza" cu echipamente HIMARS, începând cu anul 2021.
Sursa: Agerpres
Etichete: NATO, aparare, himars, rachete, adrian zuckerman,
Dată publicare:
19-11-2020 16:42