Ambasada Rusiei: regretam ca demersul nostru a provocat o reactie "extrem de neprietenoasa". Inca un roman le-a donat bani


Ultimul update: Luni 03 Octombrie 2016 07:02
Data publicarii: Vineri 30 Septembrie 2016 07:54
Categorie: Stiri actuale
Protest Ambasada Rusiei

 Ambasada Rusiei in Romania a publicat un mesaj pe pagina de Facebook in care isi exprima "regretul" pentru reactiile aparute in urma clipului care insotea un anunt de donare pentru "Cumintenia Pamantului".

 Luni, Ambasada a publicat un clip in care prezenta cum Uniunea Sovietica a ajutat la "reconstructia Romaniei" si cum cele doua armate au luptat pentru "independenta Europei" si "independenta Romaniei". In final, se transmite ca "copiii trebuie sa cunoasca istoria adevarata", iar mesajul care il insotea anunta si o donatie "modesta" de 100 de euro pentru achizitionarea operei "Cumintenia Pamantului".

Filmul a starnit reactii dure, iar multi romani au iesit in strada sa protesteze ca urmare a imaginilor aparute. Mai mult de atat, unii oameni au mers chiar sa doneze bani pentru Ambasada, pentru a acoperi cei 100 de euro.

Ambasada Rusiei a revenit cu explicatii si sustine ca demersul a fost bazat numai pe "sentimente prietenoase" si ca regreta ca a provocat o reactie "atat de controversata" si "neprietenoasa" cu privire la Rusia.

De asemenea, oficialii anunta ca inca un roman le-a transmis suma de 100 euro, drept "gest de multumire pentru interesul manifestat fata de cultura romana".

Vineri, 30 septembrie, este ultima zi cand se poate dona pentru "Cumintenia Pamantului".

 

Mesajul publicat de Ambasada Rusiei pe Facebook:

"Inca o data despre donatiile pentru achizitia operei “Cumintenia Pamantului” a lui Constantin Brancusi
Socotim drept datoria noastra sa-i informam pe cititorii site-ului si paginii noastre pe Facebook ca inca un cetatean roman care s-a prezentat ca „persoana privata care nu are nicio legatura cu institutii publice, mass-media, servicii secrete s.a.m.d.” ne a transmis 100 de euro in calitate de “gest de multumire pentru interesul manifestat fata de cultura romana”.

Aducem la cunostinta ca fara a lua in considerare motive concrete din partea acestuia si a altor cetateni romani care transmit bani la Ambasada in contextul donatiei modeste anuntate de catre noi mai devreme in campania pentru achizitia operei “Cumintenia Pamantului” a lui Constantin Brancusi, nu stim o folosire mai buna a acestor bani decat transferul acestora la fondul mentionat. Ceea ce am si facut. (Insa dorim sa atragem atentia ca pe 30 septembrie 2016 termenul acestei actiuni expira. In cazul in care banii vor fi adusi dupa aceasta data vom fi nevoiti sa-i donam pentru alte fapte filantropice.)

De asemenea, am reusit sa convertim 200 de yeni japonezi si 200 de woni sud-coreeni (aproximativ 10 lei)…
Totodata, sigur ca nu putem sa nu ne exprimam regretul ca demersul nostru umanitar bazat doar pe sentimentele prietenoase fata de Romania si poporul roman a provocat o reactie atat de controversata in societatea romana si uneori extrem de neprietenoasa cu privire la Rusia si poporul ei multinational. Ca raspuns la mana data de un prieten noi auzim de multe ori injuraturi ordinare si insulte personificate.

Intelegand sensibilitatea opiniei publice din Romania in ceea ce priveste unele capitole ale istoriei, legam acest „limbaj de ura” (language of hatred), cu o prima reactie emotionala. Apropo, un astfel de limbaj este condamnat atat in legislatia mai multor tari ale Uniunii Europene, cat si in cea a Rusiei. in acelasi timp, noi respectam dreptul romanilor la exprimarea libera a opiniei lor.

Speram, totusi, ca in Romania, ca stat care impartaseste "valorile democratice europene" vor trata cu intelegere dreptul Ambasadei si a poporului rus in general la "un punct de vedere alternativ." Diferenta opiniei cuiva fata de cea proprie si respectarea dreptului de a exprima aceasta opinie diferita fata de cea proprie chiar este una dintre principalele semne ale pluralismului si democratiei. Cel putin in Rusia punctul de vedere alternative fata de cel oficial puteti sa-l auziti si pe posturile de televiziune, inclusiv pe cele publice, si in presa, si, desigur, in blogosfera.

In cazul in care orice pozitie chiar si cea determinata de intentii bune, dar care nu coincide cu opinia ta este respinsa imediat ca "propaganda", atunci este dificil sa se astepte ca se va putea ajunge cu adevarat la intelegerea oponentului si, mai ales, la continuarea unui dialog productiv.
Noi suntem gata sa continuam dialogul.
"

 

Donatie Ambasada Rusiei Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Protest Ambasada Rusiei Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Facebook.com

MAE reactioneaza dupa ce Ambasada Rusiei a anuntat o donatie
MAE reactioneaza dupa ce Ambasada Rusiei a anuntat o donatie "modesta" pentru Cumintenia Pamantului. "Apreciem contributia"
Ambasada Rusiei la Kiev atacata cu petarde si fumigene. Avertismentul lansat de oficialii ucraineni. VIDEO
Ambasada Rusiei la Kiev atacata cu petarde si fumigene. Avertismentul lansat de oficialii ucraineni. VIDEO
Atentat cu masina capcana, langa ambasada Rusiei, in Kabul: cel putin patru morti si 22 de raniti. VIDEO
Atentat cu masina capcana, langa ambasada Rusiei, in Kabul: cel putin patru morti si 22 de raniti. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO
electrocutat
Adolescentul care s-a electrocutat în București, în comă indusă. Ce spune fratele său
Cazul agresorului sexual din Capitală. De ce au decis magistraţii să îl lase în libertate
Sindicatele din Poliţie vor să dea în judecată "Paraziţii": ”Ne-au înjurat de toţi sfinţii şi răniţii”
Peste 200 de kilograme de calcan pescuit ilegal, găsite în staţiunea Mamaia
Doi delfini morţi au eşuat luni dimineaţă, unul pe plajă din Mamaia, celălalt la Costineşti
Reacția unui bărbat când vede un cerșetor la bustul gol, pe o bancă, în Iași. Scenele, filmate
crima
Un văcar a avut parte de un sfârşit îngrozitor. Ce i-a făcut un tânăr pe câmp
Protest cu 800 de mașini marți în Piaţa Constituţiei din Capitală față de ridesharing
Ce s-a întâmplat cu puiul de urs chinuit de câţiva săteni din judeţul Braşov. VIDEO
Turistă găsită moartă în Munții Bucegi după ce a căzut într-o prăpastie de 300 de metri
Filmul incidentului din Herăstrău în urma căruia un adolescent a suferit arsuri extrem de grave
Doi minori de 13 ani, agresaţi sexual de un individ pe care l-au cunoscut pe internet. Ce le-a spus