Alte trei cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus, identificate în România

Matei Balș
Agerpres

Încă trei cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus au fost identificate.

Secvențierea probelor a avut loc la Institutul Matei Balș. Două dintre persoane sunt de la Școala nr. 28.

Din primele informații, a treia persoană ar fi de la o companie aeriană.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat miercuri că au fost confirmate încă trei persoane cu noua tulpină de SARS-CoV-2 din Marea Britanie.

„Sunt încă trei teste de secvenţiere pozitivă de astăzi. Două dintre ele aparţin focarului din şcoală (Şcoala 28 din Bucureşti - n.r.). Un test este pozitiv la o persoană care nu aparţine acelui focar. Este o persoană tânără. Am luat legătura telefonic cu dânsa. Este în stare generală bună, carantinată la domiciliu împreună cu prietenul, de asemenea confirmat pozitiv. Testarea s-a făcut în cazul ambelor persoane în aceeaşi unitate medicală. Testul doamnei a ridicat suspiciunea tulpinii din Marea Britanie, drept pentru care s-a procedat mai departe la secvenţiere. Urmează să se facă ancheta în focar", a afirmat Moldovan într-o conferinţă de presă.

Citește și
coronavirus
Noi detalii ale anchetei de la școala din Capitală, unde a fost depistată tulpina nouă de COVID. Ce spune ISMB

Încă un român a fost confirmat marți cu „tulpina KENT” a coronovarisului, în Constanța
 

Astfel, numărul celor care au varianta britanică a bolii a ajuns la 8. Două județe și municipiul București au raportat cazuri.

„Tulpina KENT” se răspândește cu 70 la sută mai repede, iar din această cauză tot mai multe țări sunt în alertă. În Germania și Austria măștile FFP2, mai scumpe, au devenit obligatorii, iar în Statele Unite oamenilor li s-a recomandat să poarte două măști în loc de una.

Bărbatul confirmat, marți, cu „tulpina KENT” a virusului SARS-CoV-2 este din Constanța. Are 69 de ani, nu a călătorit în Marea Britanie și nici nu a intrat în contact cu persoane infectate cu noua variantă de coronavirus. Este internat într-un spital din București.

Starea pacientului de 69 de ani este, potrivit Ministerului Sănătății, „în general afectată”. Instituția nu a oferit până acum alte detalii despre cum evoluează boala în cazul lui. În Constanța, o anchetă epidemiologică urmează să stabilească dacă pacientul a răspândit infecția.

Varianta britanică a tulpinii, identificată și în Suceava
 

Mai mult, variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2 a fost identificată și la Suceava.

Este vorba despre un bărbat din Suceava, întors recent din Regatul Unit.

Bărbatul depistat cu tulpina britanică a Covid-19 la Suceava are 39 de ani, a venit din Marea Britanie pe 5 ianuarie și a fost depistat pozitiv pe 9 ianuarie, când a și fost internat, inițial la Siret, apoi la Suceava, au transmis oficialii Ministerului Sănătății.

„Noua variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2, B.1.1.7, a fost depistată la Suceava, la un bărbat de 39 de ani care a venit în România din Marea Britanie în 5 ianuarie 2021. Când a devenit simptomatic se afla în carantină la domiciliu. A fost testat pozitiv în data de 9 ianuarie 2021 în CPU Rădăuți, după care a fost internat in Spitalul Orășenesc Siret și din 11 ianuarie în Spitalul Județean Suceava unde a rămas internat până în data de 22 ianuarie 2021. În data de 24 ianuarie 2021, pacientul se reinternează în Spitalul Județean, la secția de Boli Infecțioase, unde se află și în prezent în investigații și tratament.
DSP Suceava a realizat ancheta epidemiologică în urma căreia au rezultat 4 contacți direcți care se află în carantină, sub supraveghere. Secvențierea probelor s-a făcut la Institutul Cantacuzino”, potrivit unui comunicat de la Ministerul Sănătății.

Două cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, confirmate în București
 

Încă două cazuri cu tulpină SARS-CoV-2 în varianta B.1.1.7 descrisă în Marea Britanie, cu transmisibilitate crescută, au fost secvențiate la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”.

Procedurile de secvențiere au început miercuri.

Ambele cazuri sunt din București. Niciuna dintre cele două persoane nu a călătorit în afara țării.

Pacienții sunt în stare generală bună, se află izolați la domiciliu și sunt supravegheați de medicul de familie conform metodologiei în vigoare.

Cât de periculoasă este „tulpina KENT”?
 

Pe glob, trei variante ale coronvarisului stârnesc temeri.

Dintre ele, varianta „KENT”, adică cea britanică, identificată și la noi, pare a fi cea mai periculoasă.

Pe lângă faptul că este mai transmibilă este, probabil, și mai letală.

Ștefan Dascălu, imunolog, cercetător Oxford: „Poate fi cu până la 70 la sută mai infecțioasă. Ar putea fi cu până la 20 la sută mai agresivă această nouă tulpină.”

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică: „Fiind mai infecțioasă, infectează mai mulți oameni. Un număr mai mare de oameni vor avea nevoie de terapie intensivă și implicit un număr mai mare de oameni sunt expuși riscului de a muri.”

Se răspandesc mai repede decât forma inițială a coronavirusului și variantele sud-africană și braziliană.

Prima a fost identificată deja în peste 20 de țări și ar putea fi mai rezistentă la terapiile cu anticorpi. În cazul ei, vaccinurile ar putea avea un impact diminuat.

Variantele noi ale coronavirsului au determinat deja măsuri suplimentare de protecție în mai multe state. În Austria, de pildă, măștile de protecție FFP2, mai scumpe, dar care asigură un grad mai mare de protecție, sunt obligatorii pentru cei cu vârste de peste 14 ani în mijloacele de transport, magazine, locurilor de prestare a serviciilor și cabinetele medicale. În același timp, Germania nu mai permite folosirea în autobuze, trenuri și magazine a măștilor făcute din material textil. În aceste spații sunt permise doar măștile chirurgicale și cele de tip FFP2.

Pe de altă parte, epidemiologul Anthony Fauci, consilier pe probleme de sănătate la Casa Albă, în Statele Unite, a sugerat că purtarea a două măști chirurgicale, una peste cealaltă, ar asigura o protecție mai eficientă împotriva îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2.

Citește și...
Un nou caz de infectare cu tulpina britanică de Covid-19 a fost identificat în Constanța
Un nou caz de infectare cu tulpina britanică de Covid-19 a fost identificat în Constanța

Încă un român a fost confirmat marți cu „tulpina KENT” a coronovarisului.

Noi detalii ale anchetei de la școala din Capitală, unde a fost depistată tulpina nouă de COVID. Ce spune ISMB
Noi detalii ale anchetei de la școala din Capitală, unde a fost depistată tulpina nouă de COVID. Ce spune ISMB

Şapte dintre cele 11 probe suplimentare prelevate de la angajaţi ai Şcolii 28 din Bucureşti, după ce ancheta epidemiologică a fost extinsă, au ieşit pozitive la COVID-19. Patru probe vor fi trimise la secvenţiere.

Un medic de la ATI Suceava, în vârstă de 46 de ani, a murit după ce s-a infectat cu coronavirus
Un medic de la ATI Suceava, în vârstă de 46 de ani, a murit după ce s-a infectat cu coronavirus

Un medic ATI de la Spitalul Judeţean Suceava a murit în urma unor complicaţii generate de infectarea cu noul coronavirus. Bărbatul avea 46 de ani şi s-a infectat luna trecută.

Recomandări
INTERVIU Medicul legist din cazul Bascov: O mare cruzime, cum până în acest moment nu am văzut vreodată
INTERVIU Medicul legist din cazul Bascov: O mare cruzime, cum până în acest moment nu am văzut vreodată

Dan Manu, șeful Serviciului de Medicină Legală Argeș, prezintă într-un interviu acordat Știrile PRO TV detalii din ancheta crimelor din Bascov, județul Argeș. 

 

Surse: Remanierea guvernamentală, amânată pentru la toamnă de coaliție. Soluția lui Virgil Popescu în criza energiei
Surse: Remanierea guvernamentală, amânată pentru la toamnă de coaliție. Soluția lui Virgil Popescu în criza energiei

Remanierea guvernamentală nu va avea loc curând, au decis liderii coaliției în ședința care a avut loc miercuri după amiază. Discuții despre miniștrii neperformanți vor avea însă loc, cel mai probabil, la toamnă.

ANIMAȚIE GRAFICĂ Modul în care criminalul din Bascov i-a ucis pe cei cinci membri ai familiei
ANIMAȚIE GRAFICĂ Modul în care criminalul din Bascov i-a ucis pe cei cinci membri ai familiei

Bărbatul din Argeș bănuit de crima multiplă a fost arestat miercuri la amiază. În anchetă, au apărut informații potrivit cărora individul ar fi plănuit omorurile de mai mulți ani și ținea chiar un jurnal în care ar fi planificat ororile.