Noi detalii ale anchetei de la școala din Capitală, unde a fost depistată tulpina nouă de COVID. Ce spune ISMB
Şapte dintre cele 11 probe suplimentare prelevate de la angajaţi ai Şcolii 28 din Bucureşti, după ce ancheta epidemiologică a fost extinsă, au ieşit pozitive la COVID-19. Patru probe vor fi trimise la secvenţiere.
Profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD, consideră că focarul de COVID-19 de la Şcoala Gimnazială numărul 28 din Capitală a fost cauzat de nerespectarea regulilor de protecţie în acea instituţie publică, transmite News.ro.
Profesorul Alexandru Rafila a afirmat, luni seară, într-o emisiune televizată, referindu-se la focarul de COVID-19 depistat la Şcoala 28 din Sectorul 2 al Capitalei, că „nu este vorba de o infecţie care să fie legată de activitatea şcolară” şi că acest lucru „se putea întâmpla oriunde”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Rafila a precizat însă că transmiterea bolii s-a făcut cel mai probabil din cauza nerespectării unor reguli, considerând puţin probabilă varianta ca angajaţii instituţiei respective să se fi infectat din „surse multiple”.
„Concluzia este că oamenii din această instituţie publică au interacţionat unii cu alţii pentru o perioadă de timp probabil suficient de lungă, fără să utilizeze echipamentul de protecţie, mă rog, masca măcar, şi atunci s-a transmis boala. E foarte puţin probabil ca acest număr mare de cazuri să provină din multiple surse, este cel mai probabil că există o persoană sau pot să fie două persoane care au transmis infecţia membrilor colectivului din şcoala respectivă”, a afirmat Alexandru Rafila, luni seară, la Digi 24.
Ministerul Sănătăţii a anunţat, luni, că şapte dintre cele 11 probe suplimentare prelevate de la angajaţi ai Şcolii 28 din Bucureşti au ieşit pozitive la COVID-19, transmite News.ro.
Probele au fost prevelate, după ce ancheta epidemiologică a fost extinsă, având în vedere contagiozitatea mare a noii tulpini din Marea Britanie.
Oficialii Ministerului au precizat că patru dintre probe vor fi transmise la secvenţiere, întrucât au prezentat caracteristici care ridică suspiciuni.
Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a decis extinderea anchetei epidemiologice la Şcoala Gimnazială 28 din Bucureşti, acolo unde un angajat a fost confirmat cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.
Ministerul Sănătăţii a transmis, sâmbătă seară, că nouă dintre cei zece contacţi ai unuia dintre pacienţii depistaţi cu noua tulpină de coronavirus au fost depistaţi pozitiv la testul RT-PCR.
O echipă de control a Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti a participat online la Adunarea Salariaţilor Şcolii Gimnaziale nr. 28 din Sectorul 2, unde au fost depistate mai multe cazuri de COVID-19, majoritatea celor chestionaţi menţionând că în unitate „s-au respectat regulile de igienă, s-a purtat mască şi s-a respectat distanţa necesară", a informat ISMB într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, în şcoală s-au repetat luni proceduri de dezinfecţie generală prin nebulizare, după ce acestea au fost aplicate şi în 21 ianuarie.
„O echipă de control formată din trei inspectori şcolari au participat online la Adunarea Salariaţilor Şcolii Gimnaziale Nr. 28, Sector 2. La întâlnire au fost prezente 37 de persoane. În urma discuţiilor purtate cu personalul unităţii, s-a identificat că în unitate au fost confirmate 9 (nouă) cazuri de infectări cu virusul COVID-19: 2 (doi) profesori, 2 (două) persoane din personalul didactic auxiliar şi 5 (cinci) persoane din rândul personalului nedidactic. (...) De asemenea, din notele telefonice purtate în mod aleatoriu cu diverşi profesori din unitate şi din discuţiile din cadrul şedinţei, s-a surprins faptul că, în unitate, nu a avut loc niciun fel de festivitate, masă sau agapă care ar fi înlesnit răspândirea virusului printre angajaţi şi nici nu s-au primit pachete din străinătate", a explicat ISMB.
Duminică, Ministerul Sănătăţii a anunţat că Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a decis extinderea anchetei epidemiologice la Şcoala Gimnazială nr. 28.
„În cadrul unităţii de învăţământ au fost confirmate cu infecţia SARS-CoV-2 patru persoane (un caz confirmat pe data de 14.01.2021 şi trei cazuri în data de 18.01.2021). Vineri, au fost testate la 'Matei Balş' zece persoane (cele patru confirmate şi şase contacţi direcţi ai acestora). Dintre cele zece persoane testate, un număr de nouă au fost pozitive la testul RT-PCR. Confirmarea se va face prin secvenţiere în următoarele zile", se arăta în comunicat.
Știre inițială
Nouă din zece persoane cu care a intrat în contact una dintre persoanele purtătoare a noii tulpini britanice sunt infectate cu SARS-CoV-2.
Toate lucrează la o școală din București, iar ancheta epidemiologică a arătat că prima confirmată este îngrijitoarea școlii. Direcția de Sănătate Publică a încheiat verificările doar în acest caz. Urmează ancheta și pentru al doilea confirmat recent cu tulpina britanică a coronavirusului.
O îngrjitoare dintr-o şcoală bucureşteană e purtătoare a tulpinii britanice, iar ancheta epidemiologica a arătat că patru angajaţi ai unităţii de învăţământ cu care a intrat în contact sunt purtători ai noului coronavirus.
Ei au fost confirmaţi pe 14 şi 18 ianuarie. Patru zile mai târziu aceştia au fost retestați la Matei Balş împreună cu alte şase persoane din şcoală cu care au intrat în contact. Din 10 teste, 9 sunt pozitive.
Probele sunt supuse unei analize speciale în laborator, pentru ca medicii să vadă dacă şi cei infectaţi sunt purtători ai tulpinii din Regatul Unit. Niciunul nu a călătorit recent în străinătate. Iar reprezentanţii şcolii susţin că angajaţii au purtat măşti şi au respectat măsurile de prevenţie.
S-au infectat informaticianul, secretarul şcolii, directorul şi adjunctul său, care sunt cadre didactice. Celelalte 5 persoane infectate sunt din zona de îngrijire. Directorul adjunct a avut primul simptome pe 13 ianuarie.
Direcţia de Sănătate Publică a decis să extindă ancheta epidemiologica în focarul de la şcoală şi a recoltat încă 11 probe pentru că există suspiciuni ca şi alte persoane sunt infectate.
DSP spune că decizia a fost luată "având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini".
Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: "Nu am nici cea mai mică îndoială că odată ce avem tulpina în ţara aceasta se va extinde cu repeziciune, pentru că este mai competitivă decât celelate tulpini. Proiecţiile pe care le-am văzut din alte ţări ei estimează că undeva la martie-aprilie ar trebui să ne aşteptăm la o creştere de patru ori a numărului de cazuri, dacă se păstrează exact măsurile pe care le avem acum".
Ministerul Sănătăţii îndeamnă la prudenţă, având în vedere că în multe ţări europene numărul de cazuri este în creştere şi riscul unui nou val este mare şi pentru ţara noastră.
Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: "Ceea ce vrem să subliniem o dată în plus e importanța, ştim că aceste tulpini se transmit mai uşor şi trebuie să purtăm masca."
În urmă cu 48 de ore, Centrul European de Prevenire şi Control al bolilor a evaluat la foarte ridicat riscul de răspândire în comunitate asociat cu noile tulpini ale virusului.
Sursa: News.ro, StirilePROTV
Etichete: coronavirus, tulpina britanică,
Dată publicare:
25-01-2021 23:02