Un nou caz de infectare cu tulpina britanică de Covid-19 a fost identificat în Constanța

×
Codul embed a fost copiat

Încă un român a fost confirmat marți cu „tulpina KENT” a coronovarisului.

Astfel, numărul celor care au varianta britanică a bolii a ajuns la 5. Două județe și municipiul București au raportat cazuri.

„Tulpina KENT” se răspândește cu 70 la sută mai repede, iar din această cauză tot mai multe țări sunt în alertă. În Germania și Austria măștile FFP2, mai scumpe, au devenit obligatorii, iar în Statele Unite oamenilor li s-a recomandat să poarte două măști în loc de una.

Bărbatul confirmat, marți, cu „tulpina KENT” a virusului SARS-CoV-2 este din Constanța. Are 69 de ani, nu a călătorit în Marea Britanie și nici nu a intrat în contact cu persoane infectate cu noua variantă de coronavirus. Este internat într-un spital din București.

Starea pacientului de 69 de ani este, potrivit Ministerului Sănătății, „în general afectată". Instituția nu a oferit până acum alte detalii despre cum evoluează boala în cazul lui. În Constanța, o anchetă epidemiologică urmează să stabilească dacă pacientul a răspândit infecția.

Citește și
Laborator
Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2, descoperită și în România, mai letală cu 30% decât cea inițială
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Cu cinci români confirmați deja cu tulpina din Marea Britanie și alți 13 care așteaptă rezultatul unor analize complexe, riscul ca infecțiile cu SARS-CoV-2 să se răspândească mai rapid în țară a crescut îngrijorător. Varianta britanică a coronavirusului se propagă cu 70 la sută mai agresiv decât cea inițială.

S-a văzut deja la Școală nr. 28 din București.

Acolo, o îngrijitoare a fost prima confirmată cu „tulpina Kent” a SARS-CoV-2. Apoi, nouă din zece colegi, cu care a intrat în contact, au fost depistați cu coronavirus și urmează să se stabilească dacă au și ei noua variantă. Boala s-a răspândit mai departe și de la ei. Sunt deja alți șapte oameni pe care i-au infectat dintr-un total de 11 pe care i-au întâlnit. În patru cazuri se fac analize complexe pentru identificarea tulpinii Kent.

Adriana Pistol, director Institutul Național de Sănătate Publică: „Nu mă aștept ca înainte de vineri să avem rezultatul secvențierilor la cele patru probe prelevate. Din punct de vedere epidemiologic, mie îmi e suficient ca să fiu sigură că toate persoanele din focar au aceeași tulpină. Nici nu mai are rost să cheltuim bani cu secvențierea. Focarul este clar conturat."

În România, sunt trei localități unde varianta britanică a fost identificată: București, Constanța și Suceava. Dintre românii infectați cu „tulpina Kent”, doar un bărbat de 38 de ani din Suceava a fost în Marea Britanie.

Gabriela Băncilă, purtător de cuvânt DSP Suceava: „A venit din Marea Britanie cu mașina personală, singur în autoturism și a declarat că se izolează la domiciliu împreună cu soția și cei trei copii. Țînând cont că membrii familiei au fost singurii contacți, credem că acest caz a fost izolat."

Cât de periculoasă este „tulpina KENT”?
 

Pe glob, trei variante ale coronvarisului stârnesc temeri.

Dintre ele, varianta „KENT”, adică cea britanică, identificată și la noi, pare a fi cea mai periculoasă.

Pe lângă faptul că este mai transmibilă este, probabil, și mai letală.

Ștefan Dascălu, imunolog, cercetător Oxford: „Poate fi cu până la 70 la sută mai infecțioasă. Ar putea fi cu până la 20 la sută mai agresivă această nouă tulpină."

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică: „Fiind mai infecțioasă, infectează mai mulți oameni. Un număr mai mare de oameni vor avea nevoie de terapie intensivă și implicit un număr mai mare de oameni sunt expuși riscului de a muri."

Se răspandesc mai repede decât forma inițială a coronavirusului și variantele sud-africană și braziliană.

Prima a fost identificată deja în peste 20 de țări și ar putea fi mai rezistentă la terapiile cu anticorpi. În cazul ei, vaccinurile ar putea avea un impact diminuat.

Variantele noi ale coronavirsului au determinat deja măsuri suplimentare de protecție în mai multe state. În Austria, de pildă, măștile de protecție FFP2, mai scumpe, dar care asigură un grad mai mare de protecție, sunt obligatorii pentru cei cu vârste de peste 14 ani în mijloacele de transport, magazine, locurilor de prestare a serviciilor și cabinetele medicale. În același timp, Germania nu mai permite folosirea în autobuze, trenuri și magazine a măștilor făcute din material textil. În aceste spații sunt permise doar măștile chirurgicale și cele de tip FFP2.

Pe de altă parte, epidemiologul Anthony Fauci, consilier pe probleme de sănătate la Casa Albă, în Statele Unite, a sugerat că purtarea a două măști chirurgicale, una peste cealaltă, ar asigura o protecție mai eficientă împotriva îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2.

Varianta britanică a tulpinii, identificată și în Suceava
 

Mai mult, variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2 a fost identificată și la Suceava.

Este vorba despre un bărbat din Suceava, întors recent din Regatul Unit.

Bărbatul depistat cu tulpina britanică a Covid-19 la Suceava are 39 de ani, a venit din Marea Britanie pe 5 ianuarie și a fost depistat pozitiv pe 9 ianuarie, când a și fost internat, inițial la Siret, apoi la Suceava, au transmis oficialii Ministerului Sănătății.

„Noua variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2, B.1.1.7, a fost depistată la Suceava, la un bărbat de 39 de ani care a venit în România din Marea Britanie în 5 ianuarie 2021. Când a devenit simptomatic se afla în carantină la domiciliu. A fost testat pozitiv în data de 9 ianuarie 2021 în CPU Rădăuți, după care a fost internat in Spitalul Orășenesc Siret și din 11 ianuarie în Spitalul Județean Suceava unde a rămas internat până în data de 22 ianuarie 2021. În data de 24 ianuarie 2021, pacientul se reinternează în Spitalul Județean, la secția de Boli Infecțioase, unde se află și în prezent în investigații și tratament.
DSP Suceava a realizat ancheta epidemiologică în urma căreia au rezultat 4 contacți direcți care se află în carantină, sub supraveghere. Secvențierea probelor s-a făcut la Institutul Cantacuzino”
, potrivit unui comunicat de la Ministerul Sănătății.

Ce trebuie să știi despre tulpina britanică a virusului Covid-19
 

Tulpina britanică a Covid-19, mai contagioasă și mai agresivă, a apărut pe 8 ianuarie și în România. Vestea bună este că ambele vaccinuri sunt eficiente și împotriva tulpinei britanice.

Mutația descoperită în decembrie 2020 la SARS-CoV-2 în Marea Britanie, denumită generic tulpina britanică, este mult mai contagioasă și poate avea o mortalitate cu 30% mai mare decât varianta obișnuită a virusului.

Ulterior, au mai fost descoperite două mutații ale virusului, în Africa de Sud și Brazilia, dar aceste variante nu sunt la fel de agresive precum cea britanică.

Una dintre mutațiile descoperite la tulpina britanică permit virusului să ofere rezultate fals-negative la unele teste rapide de depistare a Covid-19, ceea ce îl face mai greu de depistat și contribuie astfel la o rată mai mare de transmitere, arată o cercetare a Universității din Suceava, care a anunțat luni al patrulea caz de infectare cu această variantă a virusului în țara noastră. 

„Dintre mutațiile observate, prezintă o importanță deosebită mutația N501Y, a proteinei spike (S) responsabilă de atașarea de celulele gazdei potential infectate si care, conform studiilor, conferă o mai mare transmisibilitate a virusului. De asemenea, este prezentă mutația del69_70 HV, care poate determina rezultate echivoce (sau chiar fals-negative) la anumite tipuri de teste de diagnostic PCR. Și acest aspect poate conduce, indirect, la o rată mai mare de transmitere a virusului, datorate liberei circulații a persoanelor infectate, dar cu răspuns fals-negativ la test”, arată oamenii de știință de la universitatea suceveană.

Tulpina britanică poate fi depistată doar în urma analizelor speciale de laborator, în urma unei secviențeri care, la această dată, se poate realiza în România doar în două locuri- la Institutul Matei Balș și la Institutul Cantacuzino.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Tot ce trebuie să știi despre tulpina britanică a virusului Covid-19
Tot ce trebuie să știi despre tulpina britanică a virusului Covid-19

Tulpina britanică a Covid-19, mai contagioasă și mai agresivă, a apărut pe 8 ianuarie și în România. Până în prezent, în țara noastră au fost identificate patru cazuri. Vestea bună este că ambele vaccinuri sunt eficiente și împotriva tulpinei britanice.

Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2, descoperită și în România, mai letală cu 30% decât cea inițială
Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2, descoperită și în România, mai letală cu 30% decât cea inițială

Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2, descoperită și în România, este cu 30 la sută mai letală decât cea inițială, spun experții.

Primul caz de infecție cu noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie a fost confirmat în România
Primul caz de infecție cu noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie a fost confirmat în România

Noua tulpină a virusului descoperită în Marea Britanie a ajuns în România. Tulpina nouă a fost identificată la Matei Balş, la o tânără care susţine că nu a călătorit în străinătate.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.