Alina Bica lanseaza acuzatii la adresa sefului SRI. Avocata fostei sefe a DIICOT vorbeste despre "declaratii cutremuratoare"

Alina Bica

Alina Bica a lansat, la IICJ, acuzatii la adresa generalului SRI Florian Coldea, iar un alt co-inculpat a afirmat ca Bica ar fi fost amenintata cu moartea de doi deputati PSD in legatura cu ancheta privindu-l pe Tender in dosarul Rafo - Carom.

Bica a formulat acuzatiile in cadrul sedintei cu usile inchise in care s-a judecat cererea de arestare preventiva a sa alaturi de Adriean Videanu, Dorin Cocos, Alin Cocos si de fostul ei consilier Florentin Mihailescu.

Intrebata in legatura cu faptul ca Bica ar fi facut declaratii "cutremuratoare" in sala si ca a adus acuze adjunctului de la SRI, avocata acesteia, Laura Voicu a raspuns: "Daca adevarul poate fi considerat cutremurator, atunci da, a fost o declaratie cutremuratoare".

De asemenea, intrebata daca Alina Bica ar fi fost amenintata cu moartea intr-un hotel de la malul marii de doi deputati PSD, Laura Voicu a spus ca aceasta declaratie a fost facuta de un alt co-inculpat si a precizat ca nu poate da detalii, intrucat se afla in faza de urmarire penala.

"Dar exista foarte multe amenintari la adresa doamnei procuror Bica", a spus Voicu, adaugand ca Alina Bica se teme pentru propria viata.

Citește și
Alina Bica
Referatul procurorilor DNA: Procurorul sef Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca in instanta s-a afirmat ca Alina Bica a fost amenintata cu moartea intr-un hotel din Constanta de doi deputati PSD in legatura cu ancheta pe care o facea in dosarul RAFO-Carom al omului de afaceri Ovidiu Tender si ca patronul hotelului respectiv ar fi fost de fata.

Procurorii DNA arata, in referatul cu propunerea de arestare a fostei sefe a DIICOT obtinut de MEDIAFAX ca Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender, a pus procurorii de sedinta sa depuna concluzii favorabile in procesul acestuia si chiar sa semneze un proces verbal ca vor proceda asa.

"Probele administrate in cauza pana in acest moment al cercetarilor vizeaza modul in care procurorul sef DIICOT, Bica Alina Mihaela, dupa preluarea functiei, in anul 2013, in urmarirea intereselor inculpatului Tender Ovidiu, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu inchisoarea cu executare in regim de detentie", se arata in referatul obtinut de MEDIAFAX.

Practic, noteaza anchetatorii DNA in continuare, odata ce a ajuns la conducerea DIICOT, Bica "a inteles sa subordoneze institutia pe care o conduce interesului inculpatului Tender Ovidiu", in dosarul RAFO-Carom.

Omul de afaceri Ovidiu Tender a facut un denunt impotriva Alinei Bica, legat de o mita pe care i-ar fi dat-o fostului procuror-sef al DIICOT, sub forma de actiuni, printr-un intermediar care s-a adresat initial sotului Alinei Bica, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Denuntul a fost inaintat de Tender procurorilor DNA, vineri, prin avocatul sau, potrivit surselor citate, care nu au facut alte precizari.

Udrea: Bica mi-a spus ca se fac presiuni din partea lui Coldea in doua dosare, inclusiv al lui Niculae

Elena Udrea a declarat intr-un interviu acordat Hotnews ca Alina Bica i-a relatat ca Florian Coldea, la acel moment adjunct al sefului SRI, facea presiuni pentru a fi luate anumite decizii in doua dosare aflate la DIICOT, unul referitor la vanzari de cereale si un altul cel al lui Ioan Niculae


Florian Coldea

Udrea a sustinut ca, in primavara lui 2013, Culita Tarata, care avea afaceri in agricultura, i-a spus ca la DIICOT "exista un dosar impotriva unor parteneri de afaceri pe care el ii avea si care vindeau cereale, care aveau cumva cel mai bun pret de pe piata, ceva de genul acesta, deci oamenii erau dintre cei care afectau interesele marilor traderi de cereale - asa, si care nu erau cetateni romani si care dosar a fost facut special pentru a fi ei scosi de pe piata, invocand interesul generalului Coldea".

"La DIICOT, Alina Bica la vremea aceea era doar consilierul procurorului sef DIICOT, care cred ca era Codrut Olaru. Rugamintea sau dorinta lui Culita Tarata, Dumnezeu sa-l ierte, era sa-i spun lucrul acesta presedintelui Romaniei. M-am dus la doamna Bica si am intrebat-o daca poate sa fie adevarat ce mi-a spus domnul Culita Taratta, Dumnezeu sa-l ierte, ca sa nu merg sa spun un lucru macar neverificat inainte. Doamna Bica mi-a spus ca este adevarat, ca se fac presiuni asupra ei in acest dosar pe care nu stiu cum il coordona sau ce facea in calitate de consilier al procurorului general, si ca se mai fac presiuni - nu stiu daca atunci mi-a spus sau ulterior, dar mi-a spus si asta - in dosarul lui Ioan Niculae", sustinut Udrea, precizand ca presiunile erau exercitate din partea lui Coldea, pentru a dispune anumite masuri sau a lua anumite decizii.

Ea a spus ca, dupa ce a avut aceste date de la Alina Bica, i-a spus presedintelui ceea ce-i transmisese Culita Tarata, dar ca nu stie ce a facut mai departe seful statului.

Ponta, intrebat daca ar trebui schimbat Coldea: Guvernul nu are legatura cu chestia asta

Presedintele PSD, Victor Ponta, a fost intrebat, sambata, la Sinaia, daca directorul interimar al SRI, Florian Coldea, ar trebui schimbat in contextul acuzatiilor facute de Elena Udrea la adresa sa, ca Guvernul nu are legatura cu ”chestia asta”.

Intrebat daca ar trebui schimbat Coldea acum, Ponta a raspuns: ”Nu Guvernul are vreo legatura cu chestie cu asta. Dupa cum stiti foarte bine, serviciile de infomatii sunt sub supravegherea Parlamentului, iar propunerile (de directori, n.r.) se fac de catre presedinte”.

Intrebat daca Iohannis il va schimba pe Coldea, Ponta a replicat: ”E greu sa ma intrebati pe mine lucruri care tin de altii”.

Pe de alta parte, Ponta a mai spus ca nu are sentimentul ca serviciile secrete s-ar fi implicat in campania pentru alegerile prezidentiale.

Intrebat daca a simtit ca serviciile secrete s-au implicat in favorizarea contracandidatului sau in campania pentru prezidentiale, Ponta a raspuns: ”Nu am niciun fel de sentiment de acest gen si nu cred ca are rost sa discutam de povesti si basme”.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Adriean Videanu, Dorin si Alin Cocos, Alina Bica si fostul ei consilier Florentin Mihailescu au fost ARESTATI
Adriean Videanu, Dorin si Alin Cocos, Alina Bica si fostul ei consilier Florentin Mihailescu au fost ARESTATI

Adriean Videanu, Dorin si Alin Cocos, Alina Bica si fostul ei consilier Florentin Mihailescu au fost arestati, sambata, prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Decizia nu este definitiva.

Referatul procurorilor DNA: Procurorul sef Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender
Referatul procurorilor DNA: Procurorul sef Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender

Procurorii DNA sustin in referatul cu propunerea de arestare a fostei sefe a DIICOT ca Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender si a pus procurorii de sedinta sa depuna concluzii favorabile in procesul acestuia.

Dorin Cocos, urmarit penal in dosarul Alinei Bica pentru o mita de 16 milioane de euro
Dorin Cocos, urmarit penal in dosarul Alinei Bica pentru o mita de 16 milioane de euro

Dorin Cocos, fiul sau Alin, fostul ministru Adriean Videanu si Alina Bica, fostul procuror sef al DIICOT au fost prezentati judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E