„Încep să își bată joc de mine, încep să mă poreclească”. Un elev din doi este victima bullyingului în școli
Un elev din doi este victima amenințărilor, umilințelor sau chiar a lovirilor din partea colegilor de clasă, iar 4 din 5 elevi sunt martori la cazuri de bullying.
Asta arată ultima analiză realizată în unitățile de învățământ din țară. Potrivit organizațiilor neguvernamentale, datele oficiale nu redau realitatea completă din școli, acolo unde fenomenul este mult mai răspândit și face victime zilnic.
O mamă din Iași a început să facă terapie la psiholog cu ambii copii, o fetiță și un băiat, din cauza modului în care sunt tratați de colegii de la școală. Asta după ce adolescenții i-au povestit că sunt jigniți, porecliți și marginalizați frecvent. Femeia a apelat și la conducerea școlii, atunci când băiatul, de care colegii râd din cauză greutății sale, i-a spus mamei că a fost și lovit.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Mamă: „Lucrurile astea încearcă să le țină sub control profesorii la ore, dar de multe ori sunt depășiți și lucrurile ajung mai departe. La băiat s-a întâmplat să fie agresat și am apelat și la directorul scolii, s-au dat sancțiuni copiilor și părinților. În schimb, în curtea scolii, unde lucrurile nu sunt controlate, copiii au evitat să mai iasă tocmai de frica unor posibile altercații”.
Fetiță: „Ei știu că fac canto, dar nu am vrut să cânt vreodată pentru că mi-a fost frică de reacțiile lor, pentru că mereu au reacții foarte proaste despre mine. Încep să își bată joc de mine, încep să mă poreclească, să glumească pe seama mea de rău. Azi au venit trei domni de la Poliția Română să ne vorbească despre bullying, iar după ore tot au continuat sa îmi facă mie bullying”.
Ultimele date ale Ministerului Educației arată că, în anul școlar trecut, numărul cazurilor de bullying a crescut cu aproape o treime, față de anul anterior. Adică a ajuns la aproape 11 mii de cazuri, de la circa 8 mii. Realitatea din școli este, însă, mult mai gravă, potrivit ONG-ului Salvați Copiii.
George Roman, coordonator programe Oraganizatia Salvați Copiii: „În acest moment, 1 copil din 2 este victima unei situatii de bullying, în online, 1 din 4 comite el însuși fapte de bullying la adresa colegilor lui, 4 din 5 au declarat că au fost martori ai unei situații în școlile în care învață”.
Mircea Popovici, psiholog: „Este un fenomen care s-a produs tot timpul, însă acum în perioada asta modernă a luat un avânt. Deseori părinții vin la cabinet pentru că sunt îngrijorați de stările copiilor care au fost implicați în fenomen”.
Soluția pe care o propun specialiștii este înființarea unor grupuri de acțiuni anti-bullying pe lângă școli, compuse din elevi, părinți și profesori.
Elevii care sunt victime ale bullyingului sunt predispuși la tulburări anxioase și riscă aibă rezultate școlare scăzute.