Dunărea a depășit cota de inundație. La Galați, apa a pătruns pe faleza pietonală
Autorităţile sunt cu ochii pe Dunăre. Cotele fluviului au crescut îngrijorător şi, în noaptea de joi spre vineri, au depăşit cota de inundaţie la Galaţi.
Apa a pătruns deja pe faleza pietonală, dar şi în şantierul naval, unde muncitorii au protejat halele de producţie cu un dig din saci umpluţi cu nisip. Probleme sunt şi la Brăila, dar şi la Tulcea, unde lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au informat populaţia că, dacă situaţia o va impune, se vor face evacuări.
Dunărea a ieşit din albie şi a depăşit taluzul înalt de un metru şi jumătate, până la faleza pietonală. Trecătorii au fost nevoiţi să ocolească prin iarbă, pentru să spaţiul de promenadă este sub apă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dunărea a depăşit, joi noaptea, la Galaţi cota de inundaţie de şase sute de centimetri şi apa a intrat pe mai multe porţiuni de pe faleza pietonală. Până la cota de pericol, de şapte sute de centimetri mai este mult şi este o cotă care, până acum, nu a fost atinsă niciodată în istoria măsurătorilor recente.
Localnic: „E puternică Dunărea. Primăvara îşi arată puterea. E spectaculos!"
Localnic: „N-ai ce să-i faci. E forţa naturii."
Situaţia este asemănătoare cu cea din 2010, când Dunărea a depăşit 6 metri 70 la Galaţi, şi ameninţă un întreg cartier. Una dintre soluţiile luate în calcul de autorităţi atunci a fost spargere controlată a unor diguri de pe malul drept, în judeţul Tulcea, şi inundarea unor terenuri agricole.
Localnic: „Soluţia era ca apa se ducea până la Lăţime, acolo, în partea aceea, şi toată zona asta, de la Brăila începând, se numea pre-deltă şi avea un rol esenţial în biosferă. Filtra apă şi se înmulţea peştele. Chestia asta cu îndiguirile s-a tot criticat şi pe drept cuvânt."
Probleme au fost şi în şantierul naval, unde au fost luate deja primele măsuri. Muncitorii au făcut un dig din saci umpluţi cu nisip pentru a-şi proteja halele de producţie.
Llt. col. Eugen Chiriţă, puer de cuv al ISU Galaţi: „S-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care a dispus în regim de urgenţă punerea în aplicare a planurilor proprii de apărare împotriva inundaţiilor de către operatorii economici riverani Dunării."
Autorităţile se tem şi de apariţia fenomentului de remuu, la vărsarea Şiretului şi Prutului în Dunăre. Din cauză că nivelul fluviului este prea mare, se poate întâmpla ca apa de pe afluenţi să nu se poată scurge în Dunăre şi râurile să se umfle, la rândul lor.
Şi pe malul judeţului Tulcea sunt probleme. La punctul de trecere cu bacul, maşinile sunt nevoite să parcurgă o platformă care a fost deja inundată, iar pasagerii trec pe o pasarelă improvizată.
Nivelul Dunării este acum, la Galaţi, de 602 centimetri, deci a depăşit cu două unităţi cota de inundaţie. Dacă e să ne raportăm la cotele istorice, în 2006, fluviul a ajuns la 657 de centimetri, iar în 2010 la 677, cea mai mare cotă la care a ajuns fluviul la Galaţi, atunci când ameninţa să inunde un cartier din oraş.
Deocamdată autorităţile spun că lucrurile sunt sub control. La Brăila, a fost depăşită de asemenea cota de inundaţie. Cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează zi şi noapte malurile şi digurile, pentru a se asigura că nu cedează. Au fost făcute deja câteva intervenţii, în cazul unor infiltra ţii în diguri dar, deocamdată, pericolul a fost îndepărtat.
Şi la Tulcea autorităţile monitorizează cu atenţie cotele. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Delta este în alertă şi i-a informati pe localnicii din satele din Delta Dunării că, dacă autorităţile locale o vor cere, trebuie să fie pregătiţi pentru evacuare.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!