Copilul care a anunțat la 112 că a căzut în canal, găsit. Amenda primită de părinți

×
Codul embed a fost copiat

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat, marţi seara, că a fost găsit copilul din Bucureşti care a sunat la 112 susţinând că se află într-un canal stradal, el precizând că a fost vorba despre un apel fals.

UPDATE 22:00:Părinţii copilului de 9 ani care a sunat la 112  au fost amendaţi cu 500 de lei. Copilul a mai apelat fals la numărul 112 şi în trecut, conform News.ro.

„Astăzi, în jurul orelor 14:30, am fost sesizaţi prin apel 112 de către un minor cu privire la faptul că, în urma unei altercaţii cu un alt minor, acesta l-a împins într-un canal de pe o strada din Sectorul 4. La faţa locului au fost mobilizaţi peste 70 de poliţişti din cadrul sectoarelor 3, 4 si 5, fiind desfăşurate activităţi ample de căutare. În urma verificărilor efectuate s-a reuşit identificarea minorului la adresa de domiciliu, stabilindu-se faptul că apelul este fals, nefiind primul de acest gen efectuat de către minor”, au transmis, marţi seară, poliţiştii din Bucureşti.

Potrivit acestora, părinţii minorului au fost sancţionaţi cu amendă în cuantum de 500 de lei.

„Folosim acest prilej pentru a adresa rugamintea cetăţenilor să apeleze Serviciul 112 doar în cazul unei urgenţe. Apelurile false de genul celui de mai sus, întâlnite frecvent în ultimele zile, conduc la irosirea resurselor umane şi logistice, în plus, împiedicând utilizarea acestora pentru intervenţia pentru eliminarea unor urgenţe reale”, au mai transmis poliţiştii.

Citește și
112
Efectele cazului Alexandra Măceșanu. Ce se întâmplă acum cu cei care sună la 112

 

Știre inițială:

„Poliţia poate să dea mai multe informaţii. Înţeleg că vor discuta cu părinţii lui despre acest apel. Au fost mobilizate forţe impresionate să meargă în fiecare zonă şi să deschidă fiecare canal. (...) Din fericire, nu este nimic grav. Copilul nu a fost pus în pericol, însă a fost un joc la telefon şi acum se va discuta cu familia şi probabil va fi dată o amendă către părinţii copilului pentru abuzul respectiv. Zona în care se afla el a indicat-o şi au început să caute, dar, bineînţeles, în zadar, pentru că de fapt el nu era în niciun canal", a declarat Raed Arafat, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Purtătorul de cuvânt al ISU - Ilfov, Daniel Vasile, a explicat că băiatul a sunat de pe un telefon cu cartelă prepay, de pe care a mai fost dat un apel fals la numărul de urgenţă 112.

„Copilul a precizat că aude maşinile care trec pe deasupra canalului, aude sirenele, dar nu era de găsit. Acest lucru ne-a pus pe gânduri. I-am cerut mai multe informaţii. La un moment dat, ne-a precizat că a găsit un băţ în canal, pe care l-a ridicat în exterior şi poate fi observat, deşi ne spunea în acelaşi moment că încă se află capacul pe canal. Erau nişte informaţii contradictorii. După 35 de minute, apelul a fost întrerupt brusc din partea copilului. Au fost verificate locuinţele din zonă de colegii noştri de la Poliţie. Pompierii au extins zona de căutare în subteran, iar poliţiştii în împrejurimi. Sunt cel puţin 50 de pompieri, care au fost însoţiţi de poliţişti şi jandarmi, dar şi colegii de la Apa Nova (...) Este vorba de o cartelă prepay, de pe care s-a mai iniţiat cel puţin un apel la numărul de urgenţă 112, care nu s-a confirmat, fiind vorba de o alertă falsă. Colegii noştri de la Poliţie au găsit în zonă un copil, cu aparţinătorii acestuia, căruia îi adresează întrebări. Există posibilitatea ca acesta să fie copilul care a iniţiat apelul, dar momentan acest lucru trebuie confirmat", a spus Daniel Vasile.

Potrivit ISU-BIF, DGPMB a identificat copilul şi aparţinătorii acestuia.

Marţi, un copil a fost căutat de echipe formate din pompieri, poliţişti şi jandarmi, după ce, la ora 14,38, el a sunat la 112 susţinând că se află într-un canal stradal, sub carosabil, băgat acolo de un alt copil.

Potrivit ISU-BIF, s-a procedat la alertarea celor mai apropiate resurse de intervenţie, de la Detaşamentul Apărătorii Patriei, ulterior numărul acestora fiind suplimentat cu alte echipe de pompieri din apropiere, inclusiv Detaşamentul Special de Salvatori. La faţa locului au fost constituite echipe mixte de căutare, formate din pompieri, poliţişti, jandarmi, poliţişti locali din sectorul 4, lucrători Apa Nova.

„A fost verificată strada Măceşului, unde susţinea copilul că se află, ulterior aria de căutare fiind extinsă semnificativ, pe fiecare stradă în parte, până la bulevardele Metalurgiei şi Berceni, prin ridicarea capacelor de canal. Din momentul apelului la 112, între copil şi echipele din dispecerat (operator 112 şi dispecer ISU) a fost purtată o conversaţie neîntreruptă timp de 35 de minute, pe durata căreia au fost solicitate şi alte date care să permită identificarea acestuia", preciza ISU-BIF.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Anunțul lui Raed Arafat privind măsurile care trebuie luate pentru sistemul 112
Anunțul lui Raed Arafat privind măsurile care trebuie luate pentru sistemul 112

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, marţi, că raportul comisiei privind îmbunătăţirea serviciului de localizare prin sistemul 112 va fi prezentat miercuri.

Efectele cazului Alexandra Măceșanu. Ce se întâmplă acum cu cei care sună la 112
Efectele cazului Alexandra Măceșanu. Ce se întâmplă acum cu cei care sună la 112

În timp ce apelul disperat al Alexandrei Măceșanu la 112 a fost expediat de funcţionarii statului pe motiv că mai sunt şi alte telefoane în aşteptare, aflăm acum după tragedie că numărul apelurilor false sau care nu reprezintă o urgenţă a scăzut.

Cazul copilului român din Canada care a sunat la 911: ”În câteva minute poliția a venit”
Cazul copilului român din Canada care a sunat la 911: ”În câteva minute poliția a venit”

Cazul angajaților STS, al polițiștilor și procurorilor din Caracal care au acționat foarte târziu pentru salvarea Alexandrei a provocat reacții de indignare inclusiv peste hotare.

Tot mai multe persoane au descărcat aplicația
Tot mai multe persoane au descărcat aplicația "APEL 112". Anunțul STS

Numărul apelurilor non-urgente la 112 a scăzut, în acest an, sub 50%, iar în ultimele zile, după cazul de la Caracal, a crescut masiv numărul de descărcări ale aplicaţiei "APEL 112", potrivit datelor furnizate, duminică, de STS.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.