Al treilea caz de infectare cu Zika in Romania. Unde ar fi luat virusul barbatul din Cluj
Ministerul Sanatatii confirma un al treilea caz de import de virus Zika in Romania, la un barbat din Cluj.
Este vorba despre un barbat in varsta de 36 ani, care locuieste la Cluj-Napoca si care a calatorit in Republica Dominicana - zona activa de transmitere a virusului Zika - in perioada 6-13 iulie. Barbatul a avut un alt sejur in SUA in perioada 13-20 iulie si a sosit in Romania pe 21 iulie, precizeaza Ministerul Sanatatii, conform Agerpres.
Pe 22 iulie, barbatul s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca cu simptome de febra si eruptie tegumentara generalizata, iar pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiza la Institutul Cantacuzino, rezultatele care au iesit miercuri dovedind prezenta virusului Zika.
Ministerul Sanatatii precizeaza ca barbatul este in afara oricarui pericol si respecta recomandarile facute de medici si de Directia de Sanatate Publica (DSP) Cluj.
In comunicat se arata ca o campanie de tratamente antitantari a avut loc in Cluj-Napoca saptamana trecuta.
De asemenea, Ministerul Sanatatii apreciaza in continuare ca riscul de transmitere a virusului pe teritoriul Romaniei este la un nivel minim si reaminteste ca Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.
Ministerul reia si recomandarile pentru cetatenii romani care calatoresc in zone cu transmitere activa a virusului Zika. Astfel, persoanele care calatoresc sau locuiesc in zone cu risc trebuie sa stie ca acesta se poate transmite prin intepatura de tantar, dar si prin contact sexual.
''Tantarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maxima in timpul zilei. Masurile care previn transmiterea prin intermediul intepaturii de tantar sunt: utilizarea substantelor antitantari (conform indicatiei de pe eticheta lor), purtarea de imbracaminte cu maneci lungi si de pantaloni lungi, in special in orele de maxima activitate a tantarilor Aedes, plase contra tantarilor sau aer conditionat in camera unde dorm'', se arata in comunicatul MS.
Totodata, se recomanda femeilor insarcinate care revin din regiuni cu transmitere activa a virusului Zika sa mentioneze aceasta situatie medicului care monitorizeaza sarcina. Totodata, persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe, care au calatorit in aceste zone si au simptomatologie compatibila cu boala in primele 14 zile de la revenire, ar trebui sa se prezinte la medicul curant.
Pe 11 iulie, Ministerul Sanatatii a primit prima confirmare a infectarii cu virusul Zika in cazul unei tinere de 27 de ani care s-a intors din Martinica.
Ulterior, pe 20 iulie, s-a confirmat existenta unui al doilea caz de infectare cu virusul Zika, de data aceasta la un copil de 10 ani, care locuieste cu familia in Guyana Franceza si venise in vizita la rude in Romania.