Primul vaccin impotriva maladiei Zika, testat pe oameni. Cat de mare este riscul aparitiei bolii in tara noastra

Ultima actualizare: 24-06-2016 06:41
copil cu microcefalie masurat

Cea mai temuta epidemie a momentului ar putea fi stopata printr-un vaccin care va intra curand in testele clinice.

Autoritatile americane au dat unda verde testelor clinice pentru un vaccin impotriva maladiei Zika, realizat de Inovio Pharmaceuticals si de GeneOne Life Science. Aceasta inseamna ca in urmatoarele saptamani, vaccinul, cunoscut momentan drept GLS-5700, va incepe sa fie testat pe oameni, pentru a se determina, printre altele, care este cea mai eficienta dozare. Testele facute pana acum pe animale au generat “un raspuns imunitar robust”, potrivit companiilor farmaceutice care dezvolta produsul.

Virusul Zika poate provoca microcefalie, o boala severa ce face ca nou-nascutii sa aiba craniul prea mic si creierul slab dezvoltat. De asemenea, a fost asociat si cu sindromul Guillain-Barre, ce provoaca paralizie musculara si poate duce chiar pana la deces.

Zika se transmite prin intepaturi de tantari, dar si prin contact sexual. Ca urmare, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat epidemia de Zika o urgenta medicala mondiala.

Potrivit OMS, Romania se numara printre cele 18 state europene unde exista un risc moderat ca virusul Zika sa apara odata cu incalzirea vremii. Si asta din cauza ca si in tara noastra este foarte raspandita specia de tantar Aedes Albopictus, inrudit cu Aedes Aegypti, care este un vector al maladiei. Pana la ora actuala, 60 de tari au inregistrat cazuri de Zika transmisa de tantari.

In Europa s-au semnalat cazuri izolate in Franta, Germania, Italia, Portugalia si Slovenia. OMS avertizeaza insa sunt sanse mari ca virusul sa apara in Madeira, in Olanda si pe coasta de nord-est a Marii Negre, adica in sudul Rusiei si in Georgia.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO