Primul caz de Zika in Romania. Care sunt simptomele si cat de mari sunt riscurile pentru cei infectati
Temutul virus Zika, cel care a semanat teroare si face ravagii in America de Sud, a ajuns si in Romania. Primul caz de infectare a fost confirmat de Ministerul Sanatatii.
Este vorba despre o femeie care a calatorit in Martinica si care, la intoarcere, a fost tratata in Spitalul Victor Babes din Capitala. Tanara este in afara oricarui pericol.
Autoritatile din sanatate au cerut primariilor sa asigure dezinsectia in Bucuresti, insa deocamdata nu sunt fonduri, pentru ca procesul sa se desfasoare in tot orasul.
Primul pacient roman cu virusul Zika este o femeie in varsta de 27 de ani, din Bucuresti. Autoritatile ii protejeaza identitatea.
Ea a calatorit in interes de serviciu in insula Martinica, situata in Marea Caraibelor. A stat acolo o saptamana, iar la intoarcere avea febra si eruptii pe brate si pe piept, asa ca a mers imediat la spital.
Medicii spun ca virusul dispare din sange in zile si este nevoie de alte doua trei-saptamani pentru ca analizele de urina sa fie negative.
''Tabloul ei clinic seamana cu al multor altor infectii virale: febra, dureri de cap, eruptii tegumentare, dureri de muschi si incheieturi, conjunctivita'', au declarat medicii.
Asa ca doctorii i-au recomandat femeii sa se odihneasca, sa bea apa si sa ia pastile pentru febra si dureri.
Romanca a contactat virusul cel mai probabil dupa ce a fost intepata de un tantar in insula Martinica. Unul care purta virusul Zika. Cel care transmite boala este Aedes sau "tigru" cum i se mai spune. El exista peste tot in Romania si e favorizat de vremea calda si umeda.
Alerta la nivel mondial pentru Zika a obligat si autoritatile romane sa ceara luarea unor masuri. S-a solicitat inca din primavara ca primariile sa inceapa stropirea parcurilor cu substante impotriva tantarilor. Numai ca in Bucuresti procesul a inceput luni seara si doar in marile parcuri.
Primariile nu au capacitatea de a acoperi tot orasul, iar contractul cu o firma care sa faca asta este blocat pentru ca licitatia a fost contestata.
Specialistii spun ca pentru a fi eficienta dezinsectia trebuie sa se faca in tot orasul de la periferie catre centru. Substantele trebuie imprastiate in subsolurile cladirilor, in spatiile verzi dintre blocuri, dar si pe strazi.
Virusul Zika se transmite si prin contact sexual neprotejat, iar femeile care il contacteaza si raman sau sunt insarcinate pot naste bebelusi cu malformatii congenitale. In Brazilia deja cazurile de microcefalie la nou-nascuti se numara cu miile. Iar calatoriile in zonele de risc, adica in 29 de state, sunt de evitat.
Un vaccin este in lucru, insa specialistii estimeaza ca va fi disponibil peste cativa ani.
HARTA ZONE DE RISC ZIKA
Informatii pentru persoanele care calatoresc sau care locuiesc in regiuni cu transmitere activa a virusului Zika
- Persoanele care calatoresc sau locuiesc in zone cu transmitere activa a virusului Zika trebuie sa stie ca virusul Zika se poate transmite prin intepatura de tantar, dar si prin contact sexual.
a) Tantarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maxima in timpul zilei. Masurile care previn transmiterea prin intermediul intepaturii de tantar sunt:
- Utilizarea substantelor anti tantari (conform indicatii de pe eticheta lor).
- Purtarea de imbracaminte cu maneci lungi si de pantaloni lungi, in special in orele de maxima activitate a tantarilor Aedes.
- Plase contra tantarilor sau aer conditionat in camera unde dorm.
b) Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.
· Femeile gravide sau care programeaza o sarcina nu ar trebui sa calatoreasca in zonele cu transmitere activa a virusului Zika, iar daca locuiesc intr-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui sa respecte riguros masurile de impiedicare a contaminarii prin intepatura de tantar.
· Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui sa solicite o consultatie de medicina calatorului inainte de a se deplasa intr-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.
Informatii pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activa a virusului Zika
• Femeile insarcinate care au calatorit sau locuit in regiuni cu transmitere activa a virusului Zika ar trebui sa mentioneze aceasta situatie medicului care monitorizeaza sarcina.
• Pentru protectia fatului, barbatii care au calatorit in zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba contact sexual protejat cu partenera sa insarcinata sau sa fie abstinenti pana la finele sarcinii.
• Calatorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba doar contacte sexuale protejate in primele 8 saptamani dupa revenire in tara pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infectia cu virusul Zika ar trebui sa respecte abstinenta/contacte sexuale protejate pentru cel putin 6 luni.
• Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au calatorit in zone cu transmitere active a virusului si au simptomatologie compatibila cu boala in primele 14 zile de la revenire ar trebui sa se prezinte la medical curant.
INFOGRAFIC ZIKA