Aglomerație la observatoarele astronomice. Oamenii au stat la coadă să vadă eclipsa de soare
Marți la prânz, pentru aproape două ore și jumătate, am fost martorii celui mai important eveniment astronomic al anului - eclipsa de soare. Luna a umbrit Soarele, iar spectacolul s-a văzut pe tot teritoriul țării.
În marile orașe, la observatoarele astronomice, curioșii au stat la coadă pentru a vedea eclipsa parțială de soare cu ajutorul telescoapelor. Pe de altă parte, fenomenul a redus producția de energie „verde”.
Cu ochelari speciali pentru eclipsă și atenți la instrucțiunile astronomilor, sute de ochi curioși s-au bucurat de spectacolul astral.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Puțin după ora 12 și 20 de minute, luna a început să muște ușor din soare și a acoperit aproape 44 la sută din lumină.
În funcție de regiune, eclipsa s-a văzut diferit. Cei mai norocoși au fost locuitorii din estul țării, unde soarele a fost acoperit cel mai mult.
La 13:38 de minute, în București, eclipsa a atins punctul maxim, uşor, uşor luna a început să umbrească sorelele, iar 38 la sută din discul solar a fost acoperit. A fost și o vreme frumoasă, spre încântarea tuturor copiilor și adulților veniți special să urmărească acest fenomen.
Aglomerat a fost și la observatorul astronomic din Galați.
Și prin parcuri oamenii s-au bucurat de spectacol. Cei care nu aveau ochelari speciali, au folosit fitre improvizate.
Eclipsa de soare a durat aproximativ două ore și jumătate, timp în care a scăzut la jumătate producția de curent a panourilor fotovoltaice.
Adrian Vintilă, specialist energie: „Este firesc pentru că celulele fotovoltaice produc energie electrică, cu ajutorul radiațiilor. Dacă ieri produceam în medie 580 - 600 megawatti, din surse fotovoltaice, astăzi vedem că a scăzut producția până la 200 de megawatti.”
Eclipsa s-a văzut parțial în Europa, dar și în nord-estul Africii și în Asia. Nivelul maxim al eclipsei a fost înregistrat în centrul Rusiei, unde Soarele a fost acoperit în proporție de 82%.
Următoarea eclipsă va avea loc pe 2 august 2027.