Agentia de credite pentru studenti tot nu a acordat vreun credit. Ce se intampla la 6 luni de la vizita echipei ProTV
In Romania, exista o agentie de credite pentru studenti, infiintata in 2009, care nu a dat niciun imprumut de studii nimanui.
Stirile PRO TV v-au prezentat in urma cu o jumatate de an situatia halucinanta din aceasta institutie, aflata in subordinea Ministerului Educatiei. Potrivit legii, ar trebui sa acorde credite studentilor garantate de stat ca sa isi plateasca taxele la facultati si intretinerea, la fel ca in Marea Britanie sau Statele Unite. Desi oficialii spuneau atunci ca vor rezolva problema, promisiunile n-au fost decat vorbe in vant.
In august 2015, la Agentia de Credite pentru Studenti erau doar directoarea si o studenta in practica. Restul angajatilor erau la munte, la un curs de training.
Agentia de Credite pentru Studenti a fost infiintata in 2009, iar de atunci functioneaza fara ca vreun student sa fi luat vreun imprumut. Cine era de vina?
"- Au trecut 6 ani de atunci si niciun student nu poate lua credite. De ce?
- Criza si efectele crizei au generat pana la urma un blocaj.", spune Magda Jianu, director al Agentiei de Credite pentru Studenti.
Blocaj pe care Ministrul Educatiei de atunci, Sorin Campeanu, promitea ca il rezolva intr-o saptamana. "Asteptam o confirmare a acestei pozitii de la Uniunea Europeana, confirmare pe care sper sa o avem chiar saptamana viitoare."
Au trecut 6 luni de la aceste promisiuni si din pacate, aici la Agentia de Credite pentru Studenti in continuare nu se acorda Credite pentru Studenti. Asta desi invatamantul romanesc are nevoie de finantare! Nepasarea autoritatilor persista.
La fel ca anul trecut, fostul ministru al Educatiei Sorin Campeanu a promis si astazi ca ne va da o explicatie tot "saptamana viitoare". Am solicitat un punct de vedere si actualului ministru, Adrian Curaj.
Intre timp universitatile din strainatate vin sa recruteze tineri in Romania, si le ofera scheme de finantare a studiilor garantate de stat, cu rambursare in zeci de ani. Chiar weekendul acesta este organizat un asemenea targ in Capitala.
"Participantii la targ vor fi din Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Elvetia, Germania, Ausatria si Statele Unite ale Americii. In continuare imprumuturile pentru taxele de scolarizare ale programelor de licenta raman disponibile", spune Ana Maria Papp, consultant educational.
Creditele pentru studenti ar trebui sa acopere taxele de scolarizare la facultatile de stat. Ajung la 10.000 de lei pe an, iar rambursarea s-ar face in 7 sau 10 ani dupa absolvire si angajare. Fondurile prevazute de lege, dar niciodata asigurate, ar fi suficiente pentru 700 de studenti.