CAMERA ASCUNSA: "Cand termina facultatea, cum ne dau banii inapoi?". Sute de studenti au ratat o sansa la cate 10.000 EUR
Birocratia romaneasca este mereu surprinzatoare. Din 2009, exista o Agentie de Credite pentru Studenti care nu a dat nici un credit pana acum.
Are 10 angajati si doi sefi, dar astazi am gasit la lucru doar directoarea si secretara, restul erau la cursuri sau in concediu. In conditiile in care studentii au nevoie de finantare ca de aer, iar in strainatate creditele pentru ei sunt la indemana oricui, nepasarea autoritatilor este halucinanta.
Am fost sa vedem cum poate sa existe o Agentie de Credite pentru Studenti, care nu da credite. Am gasit-o in Cladirea Institutului de Geologie din Capitala.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Peste alte 5 minute, la insistentele portarului, secretara ne primeste si ne duce la etajul 7, unde se afla biroul directoarei Agentiei de Credite si Burse. Ne explica deschis ce s-a intamplat in 2009, cand ar fi trebuit sa se faca metodologia de functionare a creditarii pentru studenti.
"Am avut discutii cu bancile sa vedem care-s mecanismele la ei, pentru ca am inteles foarte clar ca aceste credite trebuie derulate prin banci. Deci, acest actor, banca, este sine qua non. La ministerul de finante puneau intrebarea: Si, dupa ce termina facultatea, cum mai dau banii inapoi? Nu stiu! Pai si cum sa dai banii asa? Dom'le nu stiu, nu eu, ca eu n-am nicio problema!"
Oficial, de vina este criza.
„- Au trecut 6 ani si niciun student nu poate lua credite. De ce?
- Criza si efectele crizei au generat poana la urma un blocaj in ce priveste elementul esential care tine de acerste credite, adica constituirea fondului de garantare.
- Aveti si angajati pe activitatea de creditare?
- Nu nu, nu exista nimeni angajat acolo. Suntem 10 care ne ocupam de burse”, explica Magdalena Jianu, directorul Agentiei de Credite pentru Studenti.
I-am cautat apoi pe cei 10 angajati ai Agentiei, insa in birou este doar o tanara, aflata in practica. Explicatia: "Avem niste cursuri la Sinaia si prin rotatie ne ducem toti din minister"
Ministrul Educatiei sustine ca stie de problema si are o rezolvare. Pentru ca nu sunt bani la buget, vrea sa imprumute bani nerambursabili de la Uniunea Europeana, pe care nu trebuie sa-i dam inapoi, ca sa le dea credite studentilor romani, pe care acestia le vor restitui.
„- Nu va fi o problema ca ministerul foloseste fonduri nerabursabile pentru credite rambursabile?
- Am primit asigurari ca nu va fi o problema, asteptam o confirmare saptamana viitoarer. Doresc foarte mult ca aceste credite sa devina functionale din anul universitar urmator", spune ministrul Educatiei.
Teoretic, creditele vor fi de 10 mii de euro, se vor da numai pentru studiul in Romania si pentru doar 700 de studenti anual. In timp ce la noi autoritatile inca orbecaie in cautarea unor solutii, in Marea Britanie, de exemplu, astfel de imprumuturi au o istorie de zeci de ani. 10, 20, 30 de mii de euro se dau pe loc, cu doar cateva acte. Rambursarea lor se face abia dupa ce absolventul are un loc de munca stabil si un venit mai mare de 3 mii de euro pe luna.