Afaceri cu steroizi de peste 2 milioane de euro, descoperite de DIICOT. Fabrica în care se procesa marfa din India și China
12 persoane au fost arestate preventiv, pentru 30 de zile, după perchezițiile la fabrica ilegală de steroizi din Argeș.
Anchetatorii au confiscat mașini de lux și sume mari de bani din locuințele suspecților. Aceștia ar fi câștigat, în 3 ani de activitate, peste 2 milioane de euro din afacerile ilegale, potrivit procurorilor.
Anchetatorii au găsit o avere la percheziți: echivalentul a aproape 400 de mii de euro, ceasuri de lux și 7 mașini cu o valoare estimată la peste 600 de mii de euro. Au fost confiscate și peste 4 tone de substanțe, recipiente cu steroizi lichizi, fiole, blistere, mașini pentru etichetat, ustensile și obiecte de uz farmaceutic.
Alegeri 2024
09:50
Nicușor Dan, după vot: Am votat și acum cum votez de 35 de ani pentru democrație și pentru o direcție Occidentală a României
09:32
Ilie Bolojan, după vot: "Am votat pentru un preşedinte responsabil, pentru o Românie modernă şi europeană"
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
O rețea specializată în fabricarea ilegală a substanțelor dopante, precum și în operațiuni cu precursori de droguri a fost anihlilată de procurorii DIICOT. 12 persoane au fost reținute, după ce anchetatorii au făcut 35 de percheziții. Potrivit autorităților, suspecții aveau o fabrică în care procesau marfa primită din India și China.
Anchetatorii au descins în Mogoșești, un cătun din Arges unde se afla fabrica ilegală de steroizi. Procurorii DIICOT spun că dincolo de gardurile înalte se procesau substanțe dopante și precursori de droguri.
Localnic: „Nu știu nimic!”
Reporter: Dar cine locuiește aici?
Localnic: „E o fată de pe la Pitești!"
Reporter: Cine locuia?
Localnic: „Nu știu, nu cunosc!"
Perchezițiile au ținut până târziu în noapte, iar anchetatorii au ridicat mai multe probe, printre care recipiente, dar și două mașini de lux. Suspecții au fost aduși la DIICOT Cluj, unde au fost audiați mai multe ore.
Potrivit anchetatorilor, grupul infractional a fost înființat în 2021, în Cluj, și era format, inițial, din zece persoane. Materia primă era adusă din India și China și ajungea în laboratorul improvizat din Argeș. De aici au plecat zeci de mii de colete în țară și în străinătate cu substanțele dopante de mare risc, toate comandate online.
Cătălin Țone, expert antidoping: „Există prezumpția că acest grup infracțional combina substanțele dopante cu grad mare de risc cu etnobotanice. Este al doilea laborator în numai un an descoperit de autoritățile din România. Riscăm să devenim un furnizor și un producător la nivel european și mondial."
Steroizii folosiți la întâmplare pot avea efecte devastatoare, spun medicii. Un tânăr de numai 27 de ani, care a luat steroizi în combinație cu alte substanțe, timp de cinci ani așteaptă acum pe lista de transplant de cord.
Adrian Ploae, cardiolog: „Consumul de steroizi asociați cu alte substanțe care se folosesc pentru creșterea masei musculare au efecte adverse deosebit de negative pe organism în timp.”
Laura Grecu, nutriționist dietetician: „Odată ce crește musculatura vizibilă, crește și mușchiul inimii. Apar modificări hormonale. În cazul adolescenților pot să apară probleme de dezvoltare."
Unii dintre membri s-ar fi ocupat cu spălarea banilor obținuți din traficul cu steroizi, falsificând contracte şi facturi. În decembrie anul trecut, trei suspecți din acest dosar au fost prinși în flagrant în timp ce aduceau din Ungaria 50 de kilograme de substanțe psihoactive.