Afacerea care merge tot mai bine în România. Cererea crește cu 20% în fiecare an
Afacerile cu flori la ghiveci sunt un pariu câștigat pentru antreprenorii români. Cererea crește anual în medie cu 20%, iar lunile februarie și martie reprezintă vârful vânzărilor.
Fermierii și-au dublat suprafeţele cultivate și dau plantele, pe bază de comandă. În paralel, importăm flori tăiate din Olanda, Ecuador, Columbia și Kenya.
La Poplaca, în Sibiu, florile se întind pe 15.000 de metri pătraţi. Antreprenorul care deține afacerea este gata să livreze o jumătate de milion de ghivece cu zambile, narcise și lalele. 50.000 de plante au fost comandate online doar în ultimele două zile. Muscatele, clopoţeii şi irișii urmează la rând, îndată ce vor înflori.
Dan Vasile, proprietarul serelor: „An de an am avut o creștere de 30-40% a cifrei de afaceri. Suntem undeva de 5-6 ori mai mult decât acum 3-4 ani."
Antreprenorul mizează în acest an pe o creştere cu 40% a cifrei de afaceri iar pentru asta a pregătit soiuri noi, mai rezistente.
Clientă: „Vrem să alegem o gamă cât mai diversificată de zambile și lalele, cu cât mai multe culori."
Soiurile de primăvară se vând cel mai bine iar asta se vede și din statistica importurilor de bulbi. Valoarea lor a crescut în ultimii trei ani cu 35%, depăşind anul trecut 12 milioane de euro.
Nicoleta Vasile, antreprenor: „Anual există o culoare care se remarcă prin bulbi mai mari, floare mai mare. Anul acesta este splendid Cornelia, este acest mov, este foarte frumoasă, rezistentă și foarte mare."
Trei milioane de ghivece pleacă anual și din aceste sere din Covasna. Compania este principalul furnizor al hipermarketurilor din țară care dau comenzi chiar şi cu trei luni înainte de sezon. Proprietarii au grijă să aducă soiuri noi.
Un exemplu este brândușa, pe care o întâlniți doar pe munte. E drept, e un soi domestic, dar de care vă puteți bucura și acasă. Floarea rezistă doar câteva zile, (cadru detaliu) dar pe urmă o puteți replanta în grădină.
Antreprenorul a decis să investească profiturile în tehnologizarea serelor. Un milion de euro costă sistemul automatizat de irigare, aerisire și tratare a plantelor. Toate operaţiunile sunt comandate din calculator.
În ceea ce priveşte florile tăiate, comercianţii le aduc din Olanda, Ecuador, Columbia, Kenia, Israel și Italia. Numai anul trecut au intrat în ţara 12.000 de tone de flori în valoare de 75 de milioane de euro.