Aerul din Brașov a devenit toxic din cauza haldei de gunoi a orașului. Oamenilor le e frică să mai deschidă geamurile
Concentrații de hidrogen sulfurat care depășesc cu mult limita maximă admisă au fost descoperite în aer, la Brașov, de laboratorul mobil al Agenției pentru Protecția Mediului. Gazul este toxic și afectează sistemul respirator și cel nervos.
Autoritățile locale au motive să creadă că poluarea provine de la halda de gunoi a orașului.
Sute de brașoveni au reclamat în ultimele luni faptul că în oraș se simte un miros greu, de ouă clocite, iar locuitorii din unele cartiere s-au plâns că nu mai pot dechide geamurile.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
La cererea primăriei, Agenția pentru Protecția Mediului a amplasat un laborator mobil în cartierul de unde au venit cele mai multe sesizări. În 5 din 7 zile de monitorizare, aparatele au înregistrat concentrații ridicate de hidrogen sulfurat. Chiar și de trei ori mai mari decât limita admisă.
Prefectura a anunțat că înființează o comisie pentru stabilirea sursei de poluare, dar reprezentanții municipalității spun că, cel mai probabil, gazul provine de la depozitul de deșeuri aflat în apropierea orașului.
Firma care administrează halda are obligația să ardă gazul emanat de deșeurile în descompunere
De altfel, hidrogenul sulfurat apare în procesul de putrefacție a materiei organice. Mai este întâlnit în industria petrolieră sau la producerea celulozei și hârtiei, dar Brașovul nu are asemenea fabrici.
Halda de gunoi de lângă Brașov a fost înființată în 2004, iar aici sunt aduse deșeuri din întreg județul. Compania care o administrează are obligația să ardă gazul emanat de deșeurile în descompunere. Deocamdată, nu a exprimat un punct de vedere.