Poluare pe râul Siret. O spumă albă urât mirositoare s-a depus la mal. Autoritățile nu pot explica fenomenul
Un consilier al agenției pentru Protecția Mediului din Vrancea reclamă o posibilă poluare pe râul Siret, chiar de la o stație de epurare a apelor uzate din județul Galați.
Potrivit acestuia, o spumă albă urât mirositoare se formează la mal. Conform postării sale de pe o rețea socială, și-a anunțat colegii, dar ar fi fost invitat să facă o sesizare scrisă. Mai multe instituții care se ocupă cu ocrotirea mediului au prelevat, luni, probe.
Bărbatul susține că imaginile sunt din dreptul comunei Liești, într-o arie protejată, sit Natura 2000. Apa deversată printr-o conductă ajunge în Siret și produce o spumă albă.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Cel care a filmat povestește că a încercat să sesizeze autoritățile de mediu din Galați, dar i s-ar fi cerut să facă o sesizare scrisă.
Gabriela Grigoraș, muzeograf: „Cu siguranță efectele sunt asupra florei și faune acvatice. La scară redusă. Depinde mult de concentrația de poluanți și de durata de expunere a animalelor la sursa poluantă. Acea locație este rețeaua Natura 2000 a siturilor de interes comunitar. În această zonă măsurile de conservare, de protecție a mediului sunt mult mai drastice".
Adrian Bâlbă, biolog: „Probabil că precipitațiile din ultima vreme au forțat sistemele de epurare să evacueze mai rapid. Sistemele de epurare preiau o mare parte și din apa pluvială. S-a ajuns în situația de a se elimina prea devreme o apă bogată în detergenți sau în orice caz bogată în agenți spumogeni".
Stația de Epurare din Liești a fost făcută cu fonduri europene și aparține societății publice de furnizare a serviciilor de apă și canalizare din Galați. Până acum, măsurătorile nu au arătat că ar fi vorba despre poluare.
Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt Apă-Canal Galați: „Să nu cumva să avem vreo problemă cu vreun parametru la intrarea în stație și atunci ar trebui să facem verificări pe rețea. Nu am identificat până la momentul ăsta. Luni s-au prelevat noi probe de apă uzată, apă epurată. Nu pare să fie vorba de vreun indicator depășit. E posibil să fie pur și simplu un efect natural în zonă".
Sorin Dănăilă, comisar șef Garda de Mediu Galați: „E un debit foarte mare de apă și se pare că tocmai asta, în prezența unei cantități – dar care nu le-a semnalat a fi într-o cantitate foarte mare – de detergent, s-ar putea să provoace acest fenomen de spumă. După rezultate știm exact ce era în apă și care-i fenomenul".
Lunca Siretului Inferior se află în sud-estul României și are peste 36.000 de hectare. În apa râului au fost identificate 13 specii de pești rari.