DOSARUL ZAMBACCIAN. Instanta suprema a amanat pentru 9 septembrie judecarea recursurilor

×
Codul embed a fost copiat

Completul de cinci judecatori de la instanta suprema a reluat luni judecarea recursurilor formulate de Adrian Nastase, Daniela Nastase si Irina Paula Jianu in dosarul "Zambaccian".

UPDATE 15:40

Instanta suprema a amanat luni pentru 9 septembrie judecarea recursurilor facute in dosarul "Zambaccian" si a stabilit ca la acest termen sa fie audiati sotii Adrian si Dana Nastase, Irina Jianu si martorii Cristina Popa si Ioan Paun.

Completul de cinci judecatori al instantei supreme care judeca recursurile din dosarul Zambaccian a decis amanarea dupa ce a stabilit ce probe vor fi discutate la termenul urmator.
Astfel, instanta a admis depunerea mai multor inscrisuri privind constructia imobilului din Zambaccian, facturi pentru bunuri provenite din China, o hotarare judecatoreasca, dar si alte inscrisuri.

Totodata, instanta a luat act de faptul ca sotii Adrian si Dana Nastase, precum si fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) Irina Paula Jianu, doresc sa dea declaratii amanuntite in faza recursului. Judecatorii au admis, de asemenea, reaudierea martorei Smaranda Corbeanu, in legatura cu fapta de santaj.

Citește și
Adrian Nastase
Judecarea dosarului "Zambaccian", amanata pentru 3 iunie. Declaratia lui Adrian Nastase
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță, stabilită de medici. Marele artist a murit la 69 de ani

Instanta a mai dispus, din oficiu, reaudierea martorei Cristina Popa si a fostului consul al Romaniei in China Ioan Paun, aratand ca se impune acest lucru la recurs.

Tot luni, judecatorii au respins doua solicitari ale avocatilor de emitere a unor adrese catre guvern si Ministerul Afacerilor Externe, in vederea solicitarii unor stenograme ale unor sedinte.
 

UPDATE 13:00

Instanta suprema a respins cererea avocatilor lui Adrian Nastase de recuzare a judecatoarei Ioana Bogdan din completul de cinci magistrati care judeca recursurile din dosarul "Zambaccian", procesul fiind reluat.

Judecatorii care au analizat cererea de recuzare a Ioanei Bogdan au respins, luni, cu majoritate de voturi, solicitarea avocatilor lui Adrian Nastase. Trei judecatori din cei cinci care au analizat cererea au hotarat respingerea acesteia, in vreme ce alti doi au dispus in sensul admiterii cererii.

Astfel, discutiile in dosarul "Zambaccian" au fost reluate, in completul de cinci judecatori ramanand si Ioana Bogdan.

Fostul premier este judecat pentru acuzatiile din dosarului Zambaccian, a treia cauza de coruptie pentru care a fost trimis in judecata de procurorii DNA, dosarul fiind in faza de recurs. Daca Nastase este condamnat chiar si la o pedeapsa cu suspendare, el va intra din nou la inchisoare. Curtea Suprema a judecat pana acum doua termene in acest dosar, insa Adrian Nastase a reusit sa obtina de ficarea data o amanare.

In acest dosar, Nastase este acuzat de luare de mita si santaj, fiind condamnat pe fond la 3 ani de inchisoare cu suspendare. Daca aceasta pedeapsa este mentinuta, fostul premier ar putea ajunge din nou dupa gratii.

UPDATE 10:30

Luni dimineata, avocatii lui Adrian Nastase au cerut recuzarea judecatoarei Ioana Bogdan din completul de cinci magistrati care judeca recursurile din dosarul "Zambaccian", pe motiv ca a fost procuror DNA si consilier al lui Daniel Morar, contestand legalitatea actelor in baza carora a ajuns judecator la ICCJ.

La inceputul discutiilor, avocatii au anuntat ca au depus 14 cereri de probatorii si ca au invocat numeroase exceptii de neconstitutionalitate sau neconventionalitate.

Totodata avocatii au aratat ca au depus doua cereri de recuzare a judecatoarei Ioana Bogdan. Unul dintre avocatii lui Adrian Nastase, Liviu Popescu, a aratat ca judecatoarea Ioana Bogdan nu mai poate face parte din acest completul, intrucat s-a pronuntat anterior in dosarul "Trofeul calitatii", in judecarea fondului cauzei.

Un alt avocat al lui Nastase, Ion Cazacu, le-a citit judecatorilor pasajul din motivarea completului de judecata de la fond din dosarul "Trofeul calitatii", in care se arata ca Adrian Nastase reprezinta exponentul cel mai inalt al coruptiei din Romania. Avocatul a sustinut ca, in opinia lui si a clientului sau, magistratul Ioana Bogdan nu poate da dovada de impartialitate dupa ce a luat o astfel de hotarare alaturi de alti doi judecatori si dupa ce a fost procuror in Directia Nationala Anticoruptie si consilier al lui Daniel Morar, fostul sef al DNA.

Completul de cinci judecatori al inaltei Curti de Casatie si Justitie a suspendat judecarea recursurilor facute in dosarul "Zambaccian", iar un alt complet al instantei urmeaza sa solutioneze aceste doua cereri.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Adrian Nastase a revenit in fata Instantei Supreme pentru prima data de la eliberarea din inchisoare
Adrian Nastase a revenit in fata Instantei Supreme pentru prima data de la eliberarea din inchisoare

Fostul premier este judecat pentru a treia oara de magistratii de la Inalta Curte de Casatie, alaturi de sotia lui, in dosarul Zambaccian.

Judecarea dosarului
Judecarea dosarului "Zambaccian", amanata pentru 3 iunie. Declaratia lui Adrian Nastase

Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a amanat, luni, pentru 3 iunie contestatiile din dosarul "Zambaccian", dupa ce avocata Irinei Jianu a cerut instantei un nou termen pentru a putea sa pregateasca apararea.

DNA: Adrian si Daniela Nastase, achitati
DNA: Adrian si Daniela Nastase, achitati "eronat" in dosarul Zambaccian. Probele arata vinovatia

Procurorii DNA sustin in motivele recursului din dosarul "Zambaccian" ca probele existente la dosar arata ca Adrian si Daniela Nastase sunt vinovati, fiind achitati "eronat" de completul de trei judecatori de la ICCJ.

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”

Peste 150.000 de români au votat până acum în cele 950 de secții deschise în toată lumea. Votul în diaspora a început vineri și ține 3 zile.  

Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”
Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”

Lumea artistică este în doliu, pentru una dintre cele mai vibrante voci din ultimele decenii. La 69 de ani, muzicianul Gabriel Cotabiță a murit la Spitalul Universitar din Capitală. 

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.