Judecarea dosarului "Zambaccian", amanata pentru 3 iunie. Declaratia lui Adrian Nastase

Adrian Nastase

Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a amanat, luni, pentru 3 iunie contestatiile din dosarul "Zambaccian", dupa ce avocata Irinei Jianu a cerut instantei un nou termen pentru a putea sa pregateasca apararea.

Judecarea recursurilor din dosarul "Zambaccian", in care Adrian Nastase a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj si a fost achitat pentru luare de mita, trebuia sa inceapa luni, la completul de cinci judecatori de la instanta suprema.

La inceputul sedintei de judecata, avocata Irinei Paula Jianu, Domnica Antoniuc, a cerut instantei sa amane inceperea discutiilor din acest dosar intrucat a fost angajata in 11 mai, dupa ce Jianu a fost transferata la Penitenciarul Targsor.

Avocata le-a spus judecatorilor ca "primul carut de dosare" explica in clar motivul pentru care solicita aceasta amanare, precizand ca volumele acestui dosar sunt foarte multe si necesita un timp mai mare pentru studiere.

Si avocatii lui Adrian Nastase au cerut amanarea judecarii dosarului pentru pregatirea apararii, dar instanta, in final, dupa deliberari, a admis doar cererea avocatei Irina Jianu.

Citește și
Adrian Nastase, Victor Ponta
Adrian Nastase: Exista presiune in PSD pentru un candidat propriu la prezidentiale

Instanta a aratat ca avocatilor lui Adrian Nastase le-a fost admisa deja o astfel de cerere, la termenul anterior. La iesirea din sala de judecata, Adrian Nastase nu a dorit sa faca multe declaratii in legatura cu linia apararii pe care echipa sa de avocati o va adopta in faza recursurilor. Nastase a aratat ca lucrurile sunt clarificate, urmand sa mai fie lamurite cateva chestiuni minore, fara a face precizari.

Intrebat de unde a avut bani pentru a achita Inspectoratului de Stat in Constructii prejudiciul stabilit de instanta in dosarul "Trofeul calitatii", Nastase nu a dorit sa comenteze, aratand doar ca va face mentiuni precizatoare la un moment ulterior.

Intrebat despre dosarul in care este cercetat pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, Nastase a spus ca in aceasta cauza trebuie facuta cercetarea respectiva, precizand ca nu a dat nicio declaratie pana in acest moment.

Aceasta este a doua amanare din dosarul "Zambaccian, dupa ce in 8 aprilie instanta a admis o solicitare a sotilor Nastase si a Irinei Jianu de amanare a cauzei pentru a putea sa isi angajeze aparatori.

Instanta a admis atunci solicitarea, cu mentiunea ca este singurul termen care se acorda pe motivul angajarii de aparatori si pentru pregatirea apararii.

Adrian Nastase declara luni dimineata, la intrarea in sediul instantei supreme, ca este nevinovat si ca este convins ca achitarea dispusa de instanta de fond va fi reconfirmata.

Dosarul "Zambaccian" a ajuns pe rolul Completului de cinci judecatori al instantei supreme dupa ce procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au motivat recursul impotriva deciziei din 30 martie 2012 data de un complet de trei judecatori, care l-a achitat pe Adrian Nastase pentru luare de mita, dar l-a condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au aratat in motivele de recurs depuse la dosar ca cei trei judecatori de la fond care au dispus achitarea sotilor Nastase pentru unele dintre fapte au interpretat intr-un mod "eronat" dovezile stranse pe parcursul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti.

Potrivit procurorilor, probele administrate in cursul procesului penal duc la concluzia ca Adrian Nastase se face vinovat de luare de mita. DNA cere celor cinci judecatori din complet casarea deciziei din 30 martie 2012 privind achitarea lui Adrian Nastase si a Danielei Nastase si condamnarea acestora pentru luare de mita.

Procurorii sustin ca acuzatiile sunt pe deplin probate si ca, in raport de functiile si calitatile detinute, a modului in care cei trei au savarsit faptele, a impactului faptelor in mediul social, precum si a pericolului social concret, acestia trebuie condamnati.

Totodata, DNA a precizat ca Adrian Nastase si Irina Paula Jianu au mai fost condamnati la pedepse cu executare, tot pentru fapte de coruptie. In dosarul "Zambaccian", Adrian Nastase a fost condamnat in 30 martie 2012 la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, fiind achitat pentru luare de mita.

Sotia fostului premier, Daniela Nastase, a fost condamnata atunci tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru "participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala", fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.

Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare. Instanta a dispus in cazul acesteia o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale impotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de inchisoare, pentru participatie improprie la folosirea de documente false la vama.

Cele doua pedepse au fost contopite de instanta, Jianu urmand sa exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare, daca sentinta va deveni definitiva. Irina Jianu a fost achitata de magistrati pentru dare de mita, spalare de bani si fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzasera in acest dosar.

Sentinta din 30 martie 2012 a completului de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost contestata la Completul de cinci judecatori, care urmeaza sa dea o decizie definitiva in aceasta cauza Potrivit expertilor consultati de Gandul, in cazul in care completul de cinci judecatori mentine aceasta pedeapsa pentru Adrian Nastase, atunci acesta ar mai sta in inchisoare pentru o perioada minima de trei-patru luni.

Practic, Curtea Suprema va contopi pedeapsa de doi ani cu executare din dosarul "Trofeul calitatii" cu cea din acest dosar si astfel va rezulta o pedeapsa totala de trei ani cu executare. Asta pentru ca pedeapsa de trei ani cu suspedare devine trei ani cu executare. Cu toate acestea, Nastase nu este obligat sa petreaca efectiv trei ani in inchisoare, ci doar o treime din pedeapsa, pentru ca beneficiaza de prevederea care spune ca dupa implinirea varstei de 60 de ani trebuie sa efectuezi doar o treime din pedeapsa.

Nastase a efectuat o treime din pedeapsa de doi ani din Trofeul Calitatii, insa va trebui sa mai execute trei-patru luni pentru a ajunge si la fractia de o treime din posibila pedeapsa de trei ani dupa sentinta finala din acest dosar, a precizat gandul.info. In 5 mai 2010, Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata pe Adrian Nastase, Daniela Nastase si Irina Paula Jianu pentru fapte de coruptie.

Procurorii DNA au sustinut ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de prim-ministru - cu atributii de coordonare a activitatii membrilor Guvernului, de numire a conducatorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului si a altor persoane ce indeplinesc functii publice, cu atributii de control in ce priveste activitatea ministrilor si atributii de control asupra autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Nastase ar fi primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
DNA: Adrian si Daniela Nastase, achitati
DNA: Adrian si Daniela Nastase, achitati "eronat" in dosarul Zambaccian. Probele arata vinovatia

Procurorii DNA sustin in motivele recursului din dosarul "Zambaccian" ca probele existente la dosar arata ca Adrian si Daniela Nastase sunt vinovati, fiind achitati "eronat" de completul de trei judecatori de la ICCJ.

Adrian Nastase: Exista presiune in PSD pentru un candidat propriu la prezidentiale
Adrian Nastase: Exista presiune in PSD pentru un candidat propriu la prezidentiale

Fostul premier Adrian Nastase a declarat, sambata seara, ca in PSD exista o "anumita presiune" pentru desemnarea unui candidat propriu la alegerile prezidentiale.

Congresul PSD.Ponta, singurul candidat la sefia partidului, invidios pe aplauzele primite de Nastase
Congresul PSD.Ponta, singurul candidat la sefia partidului, invidios pe aplauzele primite de Nastase

Congresul PSD de la Sala Palatului a fost un prilej numai bun pentru ca Adrian Nastase, recent eliberat din penitenciar, sa apara la o actiune publica.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.