ADN-ul lui Vlad Țepeș, analizat de cercetătorii străini pentru a afla stilul de viață și regimul alimentar al lui Dracula
Materialul genetic extras dintr-o scrisoare scrisă de Vlad Țepeș a fost extras de doi cercetători care încearcă să stabilească ce mânca și cum trăia infamul domnitor din Țara Românească.
La mai bine de 500 de ani de la moartea lui Vlad Țepeș, doi oameni de știință, care se intitulează ”detectivi de proteine”, au preluat „biomolecule istorice” dintr-o scrisoare trimisă de domnitorul valah.
Gleb și Svetlana Zilberstein speră că materialul genetic rămas pe litere - cum ar fi transpirația, amprentele digitale și saliva – le vor oferi o nouă perspectivă asupra vieții domnitorului care a stat la baza personajului Dracula.
ADN extras dintr-o scrisoare a lui Vlad Țepeș
Cei doi cercetători spun că, analizând ADN-ul de pe scrisoare, pot afla informații despre starea sa de sănătate, stilul de viață și alimentația.
Gleb și Svetlana Zilberstein, care s-au născut în Kazahstan și cărora le place să fie cunoscuți drept „chimiști istorici”, au spus că au extras amprenta genetică în luna mai a acestui an, la exact 125 de ani de când Bram Stoker a publicat romanul „Dracula”.
Scrisoarea din care a fost extras ADN-ul a fost scrisă de Vlad Țepeș pe 4 august 1475 și a fost adresată unor burghezi din Sibiu. În misivă, domnitorul Valahiei îi anunța pe sibieni că în curând va locui în orașul lor. În josul paginii, scrisoarea este semnată ”Vlad Dracula”.
Zilberstein a declarat pentru The Guardian că prima sarcină a lui și a partenerului său științific este să găsească orice urme biochimice rămase din momentul în care scrisoarea a fost manipulată de Vlad.
Ce înseamnă ”biomoleculele istorice” căutate în scrisoare lui Vlad Țepeș
„Când se găsesc ‘biomolecule istorice’, începem să le analizăm și încercăm să determinăm compoziția moleculară și vârsta moleculelor istorice. Determinăm în principal proteinele și metaboliții”, a explicat cercetătorul.
Oamenii de știință spun că molecule care ne metabolizează alimentele, de exemplu, sunt mai stabile decât ADN-ul și oferă informații mai bune despre lucruri precum „condițiile de mediu, sănătatea, stilul de viață, alimentația persoanei istorice căreia i-au aparținut”.
În funcție de datele pe care le vor obține, cei doi cercetători speră să poată afla mai multe despre stilul de viață a domnitorului din secolul XV.
Înainte de a analiza scrisoare lui Vlad Țepeș, Gleb și Svetlana Zilberstein au analizat moleculele obținute dintr-o scrisoare a lui Mihail Bulgakov. Cei doi au găsit urme de morfină și proteine de patologie renală în paginile scrisorii, demonstrând astfel că în perioada în care a scris misiva, scriitorul rus lua medicamente pentru durerile de rinichi.