Administratorul judiciar al Elcen: Bucureștenii primesc căldură ilegal
Sistemul de termoficare al Capitalei ar funcționa ilegal, după ce Termoenergetica a refuzat să semneze un contract cu Elcen, susțin oficialii Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Elcen.
Potrivit comunicatului administratorului judiciar Elcen, „conducerea Companiei Municipale Termoenergetica București, noul distribuitor de energie termică al Capitalei după preluarea activității RADET, tergiversează semnarea contractului cadru cu ELCEN”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„În paralel, continuând politica de forță impusă de Primăria Municipiului București (PMB) care a obligat ELCEN să livreze apa caldă gratis către RADET, Termoenergetica solicită ELCEN să furnizeze agent termic pe baza unor comenzi zilnice, în afara contractului, adică nelegal”, se arată comunicatul celor de la Sierra Quadrant.
„Pentru a completa tabloul manierei defectuoase în care atât conducerea PMB cât și cea a Termoenergetica au înțeles să gestioneze situația dramatică a termoficării - având deja experiența falimentării RADET - vă aducem la cunoștință că la aproape 30 de zile de la ședința Consiliului General al Municipiului București în care s-a decis majorarea de capital a Termoenergetica cu aproximativ 650 milioane de lei, PMB nu a transferat niciun leu în conturile societății”, continuă comunicatul.
Termoenergetica va primi energie termică de la Elcen
Astfel, potrivit comunicatului, Termoenergetica, urmează să primească energie termică gratis de la Elcen și va acumula datorii, fiind lipsită totodată de capitalul de lucru necesar pentru plata salariilor și pentru reparațiile rețelei de conducte.
Ovidiu Neacșu, partener fondator al Sierra Quadrant: "Ceea ce observăm este de fapt un banal copy-paste al RADET. Dna Firea și dl Burghiu, care a fost luat din fruntea RADET după faliment și înscăunat la Termoenergetica, aplică modelul deja consacrat: nu capitalizează Termoenergetica ca să poată solicita livrarea apei calde gratis în continuare și să se plângă apoi că nu sunt bani de reparații, știind că nu vom lăsa oamenii în frig.”
„Nu semnează contractul cadru ca să evite astfel semnarea convenției de plată în avans pentru a nu fi obligați să plătească direct furnizorul de gaze și să ne oblige pe noi să plătim din alte surse, cât timp nu încasăm nimic de la Termoenergetica. Nu semnează contractul inclusiv ca să nu avem cui să trimitem facturile. Mai mult decât atât, cum ar putea plăti subvenția dacă Termoenergetica nu are contract, nu are facturi primite sau deconturi întocmite? Avocații noștri au început deja să analizeze posbilitatea acționării în instanță pentru abuz în serviciu. Comportamentul lor este inadmisibil și la limita legii”, a adăugat Ovidiu Neacșu.
În prezent, RADET trimite energie termică spre 600 de mii de apartamente, adică 1.200.000 de locuitori.
Preluarea activității RADET
Activitatea RADET, fosta regie de termoficare a Capitalei, a fost transferată la o nouă companie a muncipalității.
„Termo-energetica" preia țevile și livrarea agentului termic, dar nu și datoriile istorice uriașe, care sunt imputate acum de „Elcen", producătorul de energie termică, primăriei Capitalei.
Reprezentanții „Elcen" spun că bucureștenii pot rămâne fără căldură după această preluare, dacă primăria va întârzia mai mult de două luni plata facturilor curente.
Protest cu ligheane în faţa Primăriei Capitalei
Peste 50 de persoane s-au adunat recent în faţa Primăriei Capitalei, pentru a protesta faţă de lipsa apei calde şi a căldurii din unele zone din Bucureşti.
„Suntem aici cu ligheane pentru că sistemul de termoficare din Bucureşti are nişte probleme foarte mari în momentul de faţă, ţevile sunt ciuruite, vechi de 50 - 60 de ani, trebuiau schimbate de acum 30 de ani şi la ora actuală nu mai poate să ducă agentul termic - ori nu ajunge la noi, ori sunt călâi caloriferele. Ce se va întâmpla la iarnă când vor fi -10 grade? Sistemul va pica, cel mai probabil", a declarat organizatorul acţiunii, Ruxandra Burcescu