Activitatea RADET, transferată la o nouă companie a muncipalității

×
Codul embed a fost copiat

Activitatea RADET, fosta regie de termoficare a Capitalei, a fost transferată, joi, la o nouă companie a muncipalității.

„Termo-energetică" preia țevile și livrarea agentului termic, dar nu și datoriile istorice uriașe, care sunt imputate acum de „Elcen", producătorul de energie termică, primăriei capitalei.

Reprezentanții „Elcen" spun că bucureștenii pot rămâne fără căldură după această preluare, dacă primăria va întârzia mai mult de 2 luni plata facturilor curente.

Până la sfârșitul anului angajații, conducerea și toate contractele vor trece de la Radet la Termoenergetică.

Nouă companie municipală va cumpără agentul termic de la cele 4 CET-uri Elcen și va avea grijă să ajungă în casele bucureștenilor.

Citește și
faliment radet
Ministrul Economiei despre RADET: "S-a găsit o soluţie; trebuie responsabilitate din partea PMB"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Livrarea va fi asigurată la parametric decenți, normali, ne dorim parametri superiori", a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Desigur, dacă la iarnă nu vor apărea avarii, grijă celor de la Elcen ține, în acest moment, de faptul că nu pot recupera uriașa datorie de la Radet, intrat oficial în faliment.

"Are o clădire și niște mașini", spune directorul RADET, Alexandru Burghiu.

Elcen și primăria nu vorbesc despre aceeași datorie.

Potrivit Elcen, proprietarul CET-urilor din București, datoria RADET este de 3.7 miliarde de lei. Primăria susține, însă, că această suma este mult prea mare, iar datoria reală este de 1.2 miliarde lei. Doar că RADET nu are niciun leu ca să o plătească, așa că ELCEN vrea să meargă în instanța împotriva primăriei.

La rândul sau, Elcen susține că are datorii de aproape 2 miliarde de lei. Că să scape de faliment, administratorii intenționează, printre altele, să repete povestea RADET-ului: să creeze o nouă companie căreia să-i transfere CET-urile.

Societatea ELCEN poate fi lichidată, iar paguba să rămână la creditori, cei mai mari fiind ANAF și companiile de stat.

Riscul sistării producerii de căldură pentru București există doar dacă Primăria nu-și va plăti facturile curente.

În acest moment, pierderile din rețeaua de termoficare a Bucureștiului sunt de 30 la sută din cauza țevilor care au și până la 50 de ani vechime.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
CGMB a votat delegarea alimentării cu energie termică a Capitalei.
CGMB a votat delegarea alimentării cu energie termică a Capitalei. "Parametri decenţi"

Serviciul de alimentare cu energie termică a Capitalei a fost delegat Companiei municipale Termoenergetica, conform unui proiect de hotărâre adoptat în şedinţa de joi a CGMB.

Ministrul Economiei despre RADET:
Ministrul Economiei despre RADET: "S-a găsit o soluţie; trebuie responsabilitate din partea PMB"

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că s-a găsit o soluţie pentru ca bucureştenii să nu aibă probleme cu căldura şi apa caldă.

Reacția ministrului Economiei după falimentul RADET:
Reacția ministrului Economiei după falimentul RADET: "Suntem foarte îngrijoraţi"

Primăria Capitalei ar trebui ca, în cursul zilei de marţi, să vină cu soluţii astfel încât Termoenergetica să dea comenzi pentru preluarea agentului termic, în condiţiile în care RADET nu mai există, a afirmat, luni, ministrul Economiei și Energiei.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.