Mircea Dumitru, ministrul Educatiei: "Nu am facut politie politica si nu am colaborat cu Securitatea". Reactia CNSAS

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a respins categoric acuzatiile ca ar fi fost colaborator al Securitatii, declarand ca a fost verificat de CNSAS, in urma cu mai multi ani, iar verdictul a fost ca nu a colaborat si nu a facut politie politica.

Mircea Dumitru, ministrul Educatiei, a semnat un angajament cu Securitatea, pe cand era student la Filosofie, in anul 1980, primind numele de cod "Negulescu“, scrie Adevarul. Reprezentantii CNSAS au confirmat marti ca au loc verificari.

Comunicat CNSAS

Urmare informatiilor publicate azi, 04.10.2016, referitoare la relatia cu fosta Securitate a domnului Mircea Dumitru, ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, facem cunoscute urmatoarele:

• La data de 07.08.2007, Colegiul C.N.S.A.S. a adoptat, pe numele domnului Mircea Dumitru, Decizia nr. 2175 de neapartenenta/ necolaborare cu politia politica comunista, potrivit prevederilor legale la acea data (Legea nr. 187/1999). Verificarea domniei sale s-a derulat, in virtutea calitatii sale de decan al Facultatii de Filozofie, Universitatea din Bucuresti, la cererea Asociatiei Civic Media.

Citește și
homeschool
In ce conditii recunoaste statul roman studiatul de acasa. 500 de parinti din Romania au optat pentru "homeschooling"
VIDEO. Zelenski, reacție după discuția dintre Olaf Scholz și Vladimir Putin

• In acest moment, verificarea membrilor Guvernului Romaniei este in derulare, iar la finalizarea acesteia, C.N.S.A.S. va face publice concluziile, inclusiv in privinta domnului Mircea Dumitru.

 

Mircea Dumitru: Voi actiona in instanta pe cei care au facut afirmatii defaimatoare la adresa mea

 

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a anuntat marti ca va actiona in instanta pe cei care au facut afirmatii "defaimatoare" in spatiul public privind colaborarea sa cu Securitatea.

"Solicit in momentul de fata CNSAS sa vina cu un punct de vedere clar, public, din care sa rezulte care este pozitia acestei institutii in legatura cu statutul meu. De asemenea, pentru ca ceea ce s-a intamplat in momentul de fata este o mistificare grosolana, este un fals, dar nu un fals oarecare, ci este o calomnie la adresa mea, voi actiona in instanta, imi iau aceasta libertatea sa actionez in instanta pe cei care au facut aceste afirmatii defaimatoare la adresa mea in spatiul public. Nu cred ca este vorba despre o simpla intamplare ceea ce se produce in momentul de fata. M-am angajat atunci cand am preluat acest mandat, acum trei luni, sa militez pentru anumite principii clare - principalul principiu fiind acela al apararii integritatii", a spus ministrul, intr-o conferinta de presa.

El a afirmat ca va continua ceea ce a inceput de cand a venit la conducerea ministerului si a spus ca nu se lasa intimidat de acest scandal.

"Prin urmare, ceea ce deja am facut si ceea ce intentionez sa fac si in continuare cu siguranta ca a deranjat pe foarte multi in aceasta tara si va asigur ca ii va deranja si de acum in continuare, pentru ca ceea ce au facut acum nu poate sa imi infranga vointa de a incerca sa avem un sistem public mai curat, mai transparent si mai bun pentru noi toti. (...) Nu este ceva intamplator. Exact in momentul in care anunt public ca vom face evaluarea tuturor scolilor doctorale in Romania si ca vom incepe exact cu acele scoli care au produs plagiate si care nici nu vor sa isi asume din punct de vedere moral aceasta problema, apare un astfel de document - cu siguranta ca exista o anumita legatura, care nu este intamplatoare. Nu pot in momentul de fata sa spun ca o anumita persoana sau anumita institutie este aceea care ar urmari sa ma intimideze", a subliniat demnitarul.

Intrebat daca aceasta situatie vine si in contextul organizarii concursului pentru functii de directori de unitati scolare, Mircea Dumitru a raspuns: "Este foarte probabil, pentru ca au fost reactii vehemente, iar atunci cand nu au fost reactii foarte clare impotriva organizarii concursurilor au fost actiuni clare de sabotaj si aceste lucruri iarasi probabil ca au deranjat pe foarte multi care ar fi vrut in continuare sa mentina captiva scoala romaneasca si sa o conduca, sa o guverneze prin metode care nu au nimic de-a face cu principiile politicilor publice".

Ministrul Educatiei a respins din nou orice acuzatie legata de o eventuala colaborare a sa cu Securitatea.

"Resping orice fel de acuzatie care mi-a fost adusa ca as fi colaborat in orice forma cu Securitatea. Nu am fost nici membru al Securitatii, nici colaborator al Securitatii, nu am facut politie politica. Vreau sa fiu foarte bine inteles: nu am avut niciodata contacte cu Securitatea statului in regimul comunist. De asemenea, nu am semnat niciun angajament. Documentele care au fost prezentate in presa din acel dosar nu sunt produse de mine", a aratat ministrul.

El a precizat ca in anul 2007 ar fi avut o discutie cu membri ai CNSAS, prilej cu care ar fi dat un document scris olograf in vederea realizarii unei expertize grafologice.

"Discutia aceasta a fost prilejuita de faptul ca presa a cerut la vremea respectiva o examinare (...) a mai multor persoane din societatea civila, din Grupul pentru Dialog Social si membri ai comunitatii academice. in urma verificarilor care s-au facut in acea perioada am fost chemat sa am un dialog cu membri ai Colegiului CNSAS. Am si dat un document scris olograf, in asa fel incat sa se poata face o verificare, o expertiza grafologica. Rezultatul acelei analize este cel pe care deja presa astazi vi l-a pus la dispozitie si apare si pe site-ul UB. Este in dosarul meu de personal de la UB, este vorba despre o decizie emisa de CNSAS in anul 2007, o decizie care spune foarte limpede despre mine ca nu am fost agent, colaborator al politiei politice comuniste", a explicat Dumitru.

Purtatorul de cuvant al MENCS, Mirabela Amarandei, a subliniat, in conferinta de presa, ca CNSAS verifica din "oficiu" toti ministrii unui Cabinet.


 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așa au provocat kosovarii ultrașii din România: gesturile făcute înainte de scandarea "Serbia, Serbia"
FOTO Așa au provocat kosovarii ultrașii din România: gesturile făcute înainte de scandarea "Serbia, Serbia"
Citește și...
Presedintele si premierul sunt nemultumiti de sistemul de invatamant. Iohannis:
Presedintele si premierul sunt nemultumiti de sistemul de invatamant. Iohannis: "Ii minte pe elevi si pe parinti"

Declaratii critice ale primilor oameni in stat la adresa actualului sistem de invatamant, cu prilejul deschiderii anului universitar.

In ce conditii recunoaste statul roman studiatul de acasa. 500 de parinti din Romania au optat pentru
In ce conditii recunoaste statul roman studiatul de acasa. 500 de parinti din Romania au optat pentru "homeschooling"

Statul roman recunoaste studiul de acasa doar daca elevul este inscris intr-o scoala acreditata in strainatate si vine apoi sa isi echivaleze examenele in sistemul public.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit răspuns scris din Ucraina privind interdicţia lui George Simion în această ţară și a făcut public documentul primit de la Kiev.

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.