In ce conditii recunoaste statul roman studiatul de acasa. 500 de parinti din Romania au optat pentru "homeschooling"

×
Codul embed a fost copiat

Statul roman recunoaste studiul de acasa doar daca elevul este inscris intr-o scoala acreditata in strainatate si vine apoi sa isi echivaleze examenele in sistemul public.

Este amanuntul pe care orice parinte roman trebuie sa-l stie daca vrea sa-si tina copilul acasa si sa devina profesorul lui, adica sa intre in comunitatea homeschooling, despre care se tot vorbeste in ultima vreme. Cinci sute de parinti din Romania au renuntat in ultimii ani la scoala de stat si au ales pentru copiii lor o alternativa despre care spun ca este mai flexibila.

Ninel Lazar este inginer si si-a inscris copiii la o scoala privata acreditata in Alabama, SUA. Acolo, sistemul de invatamant public si privat este permisiv pentru homeschooling.

Ninel Lazar: "Ideea a survenit brusc ca urmare a nevoii de a ne muta intr-o alta locatie. Ne-am intalnit cu niste prieteni americani care locuiau in Romania si am vazut ca fac asta, le stiam copiii si am fost surprinsi si am zis sa facem si noi asta."

Citește și
csid
Testul de efort necesar pentru copii, inainte noului an scolar. Care este utilitatea acestuia
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

A urmat impreuna cu sotia cursuri pentru parinti si de-abia apoi a primit acceptul scolii sa-si inscrie copiii. In lipsa unui profesor, parintii sunt cei care ii indruma si ii supravegheaza pe cei mici. Apoi, drumul a fost simplu: scoala a trimis manuale si programa special conceputa pentru homeschooleri. Copiii invata de pilda matematica, caligrafie, istorie sau cum sa-si administreze banii de buzunar. Totul in limba engleza. Marele avantaj al instruirii de acasa este flexibilitatea.

Ninel Lazar: "Daca pun o intrebare sau dau un raspuns, sa spunem ciudat, nimeni nu rade de ei sau pot pune o intrebare, ridica mana, o cheama pe mama sau il cheama pe tata si pot pune orice intrebare, oricat de stupida ar parea."

Taxele pentru un an scolar la o institutie din America pot ajunge si pana la 4.000 de dolari. Apoi unul dintre parinti trebuie sa lase cariera deoparte pentru educatia copiilor.

In Romania nu se poate studia acasa in limba romana si dupa curricula romaneasca. Daca un copil care a invatat in afara sistemului vrea sa intre intr-o scoala publica sau sa dea Bacalaureatul, trebuie sa-si echivaleze studiile.

Ministerul Educatiei: "Pentru a putea sustine Examenele Nationale, elevul care a urmat o forma de invatamant acreditata si implicit recunoscuta legal de statul in cauza poate beneficia de echivalarea studiilor. Exista posibilitatea de a sustine cateva diferente, pe baza carora se face echivalarea respectiva."

Pana la o reglementare legislativa pentru scoala facuta acasa, alternativa ramane sistemul traditional, care poate fi imbunatatit prin pregatirea continua a profesorilor si proiecte educationale sau dotari pe bani europeni. La colegiul Gheorghe Lazar din Capitala spre exemplu profesorii au fost afara cu burse ca sa vada cum este "la ei". Au importat modelul si l-au adus acasa.

Ionel Neagoe, director adjunct Colegiul Gheorghe Lazar: "Nu ti se da daca nu cauti. Nu trebuie sa pleci de la ideea ca nu exista o scoala buna. Invatamantul de stat are profesori foarte buni, dedicati, are scoli care arata foarte bine, care sunt dotate si care le pot asigura copiilor un univers in care sa se dezvolte asa cum trebuie. De exemplu am vazut in Anglia ca studiaza limba chineza si am zis ca este oportun si pentru copiii nostri, asa ca noi in Lazar avem limba chineza extracurricular. Sunt copii care pleaca cu burse in China."

In prezent, in Romania aproape 2.000 de copii studiaza acasa.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Situatia dezastruoasa in care se afla Romania in privinta numarului de analfabeti.
Situatia dezastruoasa in care se afla Romania in privinta numarului de analfabeti. "Numai la oi am fost toata viata, de mic"

In lipsa unei strategii reale, pe termen lung, se vor adanci problemele de pe piata muncii. Acum, doua treimi dintre romanii fara serviciu nu au nicio sansa sa se angajeze si vor ramane vesnic asistati social.

Testul de efort necesar pentru copii, inainte noului an scolar. Care este utilitatea acestuia
Testul de efort necesar pentru copii, inainte noului an scolar. Care este utilitatea acestuia

Mai este putin pana la inceperea noului an scolar. Orele de educatie fizica sunt excelente pentru copii, sa nu le evitati! Inainte insa, nu treceti doar pe la medicul de familie pentru o adeverita. Incercati sa ii faceti celui mic un test de efort!
 

Sute de locuri libere la buget, la facultatile din tara. Profesor:
Sute de locuri libere la buget, la facultatile din tara. Profesor: "Poate ca sperie in sine denumirea de etnologie"

Marile centre universitare din tara au fost nevoite sa organizeze o sesiune si in toamna pentru ca au ramas cu locuri libere la buget!

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.