In ce conditii recunoaste statul roman studiatul de acasa. 500 de parinti din Romania au optat pentru "homeschooling"
Statul roman recunoaste studiul de acasa doar daca elevul este inscris intr-o scoala acreditata in strainatate si vine apoi sa isi echivaleze examenele in sistemul public.
Este amanuntul pe care orice parinte roman trebuie sa-l stie daca vrea sa-si tina copilul acasa si sa devina profesorul lui, adica sa intre in comunitatea homeschooling, despre care se tot vorbeste in ultima vreme. Cinci sute de parinti din Romania au renuntat in ultimii ani la scoala de stat si au ales pentru copiii lor o alternativa despre care spun ca este mai flexibila.
Ninel Lazar este inginer si si-a inscris copiii la o scoala privata acreditata in Alabama, SUA. Acolo, sistemul de invatamant public si privat este permisiv pentru homeschooling.
Ninel Lazar: "Ideea a survenit brusc ca urmare a nevoii de a ne muta intr-o alta locatie. Ne-am intalnit cu niste prieteni americani care locuiau in Romania si am vazut ca fac asta, le stiam copiii si am fost surprinsi si am zis sa facem si noi asta."
A urmat impreuna cu sotia cursuri pentru parinti si de-abia apoi a primit acceptul scolii sa-si inscrie copiii. In lipsa unui profesor, parintii sunt cei care ii indruma si ii supravegheaza pe cei mici. Apoi, drumul a fost simplu: scoala a trimis manuale si programa special conceputa pentru homeschooleri. Copiii invata de pilda matematica, caligrafie, istorie sau cum sa-si administreze banii de buzunar. Totul in limba engleza. Marele avantaj al instruirii de acasa este flexibilitatea.
Ninel Lazar: "Daca pun o intrebare sau dau un raspuns, sa spunem ciudat, nimeni nu rade de ei sau pot pune o intrebare, ridica mana, o cheama pe mama sau il cheama pe tata si pot pune orice intrebare, oricat de stupida ar parea."
Taxele pentru un an scolar la o institutie din America pot ajunge si pana la 4.000 de dolari. Apoi unul dintre parinti trebuie sa lase cariera deoparte pentru educatia copiilor.
In Romania nu se poate studia acasa in limba romana si dupa curricula romaneasca. Daca un copil care a invatat in afara sistemului vrea sa intre intr-o scoala publica sau sa dea Bacalaureatul, trebuie sa-si echivaleze studiile.
Ministerul Educatiei: "Pentru a putea sustine Examenele Nationale, elevul care a urmat o forma de invatamant acreditata si implicit recunoscuta legal de statul in cauza poate beneficia de echivalarea studiilor. Exista posibilitatea de a sustine cateva diferente, pe baza carora se face echivalarea respectiva."
Pana la o reglementare legislativa pentru scoala facuta acasa, alternativa ramane sistemul traditional, care poate fi imbunatatit prin pregatirea continua a profesorilor si proiecte educationale sau dotari pe bani europeni. La colegiul Gheorghe Lazar din Capitala spre exemplu profesorii au fost afara cu burse ca sa vada cum este "la ei". Au importat modelul si l-au adus acasa.
Ionel Neagoe, director adjunct Colegiul Gheorghe Lazar: "Nu ti se da daca nu cauti. Nu trebuie sa pleci de la ideea ca nu exista o scoala buna. Invatamantul de stat are profesori foarte buni, dedicati, are scoli care arata foarte bine, care sunt dotate si care le pot asigura copiilor un univers in care sa se dezvolte asa cum trebuie. De exemplu am vazut in Anglia ca studiaza limba chineza si am zis ca este oportun si pentru copiii nostri, asa ca noi in Lazar avem limba chineza extracurricular. Sunt copii care pleaca cu burse in China."
In prezent, in Romania aproape 2.000 de copii studiaza acasa.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, parinti, Ministerul Invatamantului,
Dată publicare:
24-09-2016 18:46