Presedintele si premierul sunt nemultumiti de sistemul de invatamant. Iohannis: "Ii minte pe elevi si pe parinti"

×
Codul embed a fost copiat

Declaratii critice ale primilor oameni in stat la adresa actualului sistem de invatamant, cu prilejul deschiderii anului universitar.

Fata de 1990, numarul studentilor din Romania a scazut cu 30%, ceea ce inseamna cu 1,4 milioane. Cu toate acestea, avem mai multe facultati ca oricand. Anul acesta, prin ordin de guvern au fost introduse 35 de noi specializari, printre care chimie farmaceutica, sisteme elctronice militare sau media digitala.

Iohannis: Invatamantul preuniversitar ii minte pe elevi si pe parinti

Potrivit news.ro, presedintele Klaus Iohannis a avut, la Universitatea de Vest Timisoara, un dialog cu studentii, in care a aratat, raspunzand unei intrebari, ca ”actualul sistem de invatamant preuniversitar ii minte pe elevi si pe parinti”, el aducand ca argumente faptul ca nu mai exista decat foarte putine unitati de invatamant liceal tehnic, iar dintre absolventii liceelor teoretice un procent mare nu promoveaza examenul de Bacalaureat.

”Sistemul preuniversitar este neadaptat, foarte prost orientat si trebuie reconstruit din temelii”, a afirmat Klaus Iohannis. El a spus ca e nevoie de filiera teoretica a invatamantului liceal, „trebuie insa sa dam o sansa si celor care nu mor de dragul cartii - si nu trebuie sa ii condamnam pentru asta - dar care vor sa invete o meserie”, a sustinut seful statului, afirmand totodata ca ”este onorabil sa fii un meserias bun” si ca in acest sens trebuie sa fie educati si parintii.

Citește și
Analfabeti
Situatia dezastruoasa in care se afla Romania in privinta numarului de analfabeti. "Numai la oi am fost toata viata, de mic"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Klaus Iohannis a mentionat ca, uneori, copiii stiu ce ar vrea sa invete sa faca, insa parintii le cer sa mearga la un liceu teoretic pentru a obtine diploma de bacalaureat. Viata nu se cladeste pe o diploma, ci pe abilitati si pe ceea ce inveti sa faci”, a subliniat presedintele.

Ciolos: doctorate pe banda rulanta

Si premierul Dacian Ciolos a fost critic la adresa invatamantului, insa a celui postuniversitar. 'Sistemul de formare doctorala are nevoie de o recredibilizare. (...) Cred ca avem nevoie sa luam masuri foarte clare si drastice in Romania in formarea doctorala tocmai pentru a nu compromite ceea ce se face bun in sistemul de formare doctorala. Pentru ca din pacate, cu aceasta problema a plagiatelor, de care se vorbeste foarte mult in ultimii ani, din pacate imaginea sistemului de invatamant doctoral din Romania risca sa fie afectata in Europa si in lume daca nu luam niste masuri foarte drastice, clare si ferme. Cred ca trebuie sa fie foarte clar pentru toata lumea ca formarea doctorala este una de elita si nu o formare curenta, o fabrica de diplome pentru a avea un spor la salariu sau pentru a putea promova in anumite functii', a spus Dacian Ciolos.

Premierul a afirmat ca formarea doctorala trebuie sa fie si sa ramana una de elita si a explicat ca aceasta trebuie sa presupuna un efort personal individual al celui care se implica intr-o munca de cercetare. 'Munca de cercetare prin definitie inseamna a produce ceva nou si aici cred ca nicio lege, orice lege, din orice tara, nu poate sa mearga dincolo de ceea ce inseamna, in epistemologie, a face cercetare, a cerceta si a produce si a argumenta cu rezultate din cercetare idei noi. De aceea, cand vorbim de plagiat, cred ca nu o lege poate defini ce inseamna plagiat sau nu, ci in primul rand dumneavoastra, cei care lucrati in cercetare, cei care ati facut o lucrare de doctorat si cei care stiti ce inseamna a produce ceva nou si a face sa avanseze stiinta. Si cred ca pe asta trebuie sa ne bazam si sa ne repozitionam toate scolile doctorale si tot sistemul de cercetare', a mai spus Dacian Ciolos.

Seful executivului a precizat ca, in opinia sa, atunci cand se refera la "ceva nou" nu inseamna a traduce ceva care ce a fost produs in alta parte, ci a gasi idei noi, pe care cercetatorul sa le argumenteze, sa le justifice cu dovezi stiintifice, pentru ca apoi sa le puna intr-o lucrare de doctorat.

'Cred ca este important sa subliniem acest lucru si de aceea am vrut sa avem aceasta abordare frontala legat de aceste riscuri de plagiat si totodata sa trecem la o reevaluare a scolilor doctorale astfel in asa fel incat sa eliminam orice suspiciune asupra tuturor scolilor doctorale in care intr-adevar se face stiinta si a putea sa facem o separare intre scolile doctorale care produc stiinta si scolile doctorale care produc doar diplome de doctorat pe banda rulanta', a mai spus premierul.

Iohannis: Un politician dovedit ca plagiator trebuie sa dispara din spatiul politic

Despre doctorate, Iohannis a spus ca "In chestiunea plagiatului este foarte important sa avem un verdict clar si acest verdict sa se gaseasca in timp util", Declaratia a fost facuta tot la deschiderea noului an universitar, la Universitatea de Vest.

El a subliniat ca plagiatorii trebuie sa dispara din politica si din mediul universitar. "Un politician dovedit ca plagiator trebuie sa dispara din spatiul politic. Un cadru universitar dovedit plagiator trebuie sa dispara din spatiul universitar. Daca se dovedeste ca nu a fost plagiator, este necesar sa se constate in timp util si foarte clar", a adaugat Iohannis

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
2 din 10 romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, iar al treilea nu stie. Solutia Ministerului Educatiei
2 din 10 romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, iar al treilea nu stie. Solutia Ministerului Educatiei

Stam foarte prost in materie de educatie stiintifica, arata o cercetare recenta.

Situatia dezastruoasa in care se afla Romania in privinta numarului de analfabeti.
Situatia dezastruoasa in care se afla Romania in privinta numarului de analfabeti. "Numai la oi am fost toata viata, de mic"

In lipsa unei strategii reale, pe termen lung, se vor adanci problemele de pe piata muncii. Acum, doua treimi dintre romanii fara serviciu nu au nicio sansa sa se angajeze si vor ramane vesnic asistati social.

In ce conditii recunoaste statul roman studiatul de acasa. 500 de parinti din Romania au optat pentru
In ce conditii recunoaste statul roman studiatul de acasa. 500 de parinti din Romania au optat pentru "homeschooling"

Statul roman recunoaste studiul de acasa doar daca elevul este inscris intr-o scoala acreditata in strainatate si vine apoi sa isi echivaleze examenele in sistemul public.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.