Acvila de munte, prioritate națională. Cum încearcă specialiștii să o protejeze de braconieri
Acvila de munte este atent supravegheată de specialişti. Mai ales acum, când depune ouă.
Ornitologii vor să adune cât mai multe informaţii despre această specie. În plus, monitorizarea este menită să descurajeze braconierii, pentru care pasărea de pradă reprezintă un trofeu râvnit.
În țară avem aproximativ două sute de exemplare.
Acvila de munte, protejată prin lege la noi în țară, trăiește la mare altitudine, în zone greu accesibile. În Transilvania sunt în jur de 30 de cuiburi făcute de asemenea exemplare splendide, pe care specialiștii încearcă să le monitorizeze cu atenție. Pentru a le urmări este nevoie de multă răbdare. Însă, după ore de pândă, înaripatele pot fi zărite cucerind văzduhul.
Iulia Vizi, reperzentant asociație de ornitologie: "Urmărim să vedem, adică este pereche cuibăritoare, dacă depun ouă, daca vor exista pui la cuib. Adunăm datele că să cunoaștem dinamica, aria de răspândire și șansele de supraviețuire".
Papp Tamaș, ornitolog: "În perioada în care femela stă pe ouă și e o perioadă rece și trebuie să plece din cauza cățărătorilor, ouăle i se pot raci...”.
De-a lungul timpului, specia a suferit un declin serios. Ornitologii spun că în această perioadă, când păsările depun ouă, braconierii reprezintă un mare pericol.
Papp Tamaș, ornitolog: "Că toate pasările răpitoare din Europa, și această specie este în pericol. Din câte știu, nu crește numărul lor și ce observăm noi în unele zone dispar păsări adulte. Poate fi braconaj, poate fi otrăvire, poate fi electrocutare pe liniile de tensiune".
Acvila de munte, care simbolizează putere și noblețe, este pasărea de pe stema României.