Actorii și regizorii și-au luat rămas-bun de la Lucian Pintilie: „A avut această rebeliune față de minciuna politică”
Marele regizor Lucian Pintilie s-a aflat, vineri, pentru ultima dată în Teatrul Bulandra, unde a scris istorie. Din păcate, de această dată, actorii cu care a lucrat nu au venit ca să-i asculte indicaţiile, ci ca să-şi ia rămas bun.
Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț sau regizorul Andrei Şerban au fost alături de Lucian Pintilie. Iar vestea dispariţiei sale a fost relatată pe larg şi în presă internaţională.
Într-o atmosferă discretă şi apăsătoare, Lucian Pintilie a fost vegheat în permanenţă de cea care i-a fost alături până în ultimele clipe: Marie - France Ionesco, fiica lui Eugen Ionesco. Cei doi au legat o prietenie de-o viaţă în perioada în care Pintilie avea lumea teatrului din Paris la picioare.
Tot acolo s-a apropiat şi de un alt mare regizor roman de teatru: Andrei Şerban, plecat şi el peste hotare, la fel ca Pintilie, ca să creeze în libertate.
Andrei Șerban: „Toată viaţa lui a avut această rebeliune faţă de tot ce înseamnă minciuna politică, ipocrizie umană şi a luptat prin artă să prin a purifica societatea, omul. Nu şi-a pierdut niciodată curajul, demnitatea de a fi el însuşi şi de ase lupta cu tot posibilul împotriva imposibilului, care este o societate aproape distrusă, cum a fost România şi cum, din păcate, încă este în pericol de a fi."
De asemenea, actorii Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuț au stat întreaga zi alături de regizorul care le-a marcat cariera. Cei doi au făcut parte din distribuţia curajosului spectacol de teatru, „Revizorul", interzis de comunişti după 3 reprezentaţii. Apoi, Pintilie le-a încredinţat roluri în filmele sale.
Printre cei care i-au spus rămas bun lui Pintilie se numără şi regizorii Cristi Puiu şi Corneliu Porumboiu ori actriţa Dorina Chiriac. La fel a făcut şi Ileana Popovici, cunoscută pentru rolul domnişoarei din filmul „Reconstituirea".
Ileana Popovici, actriţă: „Pentru fiecare a însemnat ceva, pentru mine în mod special. Oameni ca el se nasc mai rar, păcat că nu a fost apreciat cât merită, nu ştim să ne apreciem valorile."
Presa internaţională a scris despre dispariţia regizorului român, apreciat la nivel internaţional. Le Figaro şi Chiago Tribune au dedicat articole ample lui Lucian Pintilie.
În 1995, valoarea regizorului român a fost recunoscută în lumea întreagă, atunci când a fost invitat să creeze un film în memoria fraţilor Lumiere. Au participat 40 de mari regizori ai lumii, printre care Peter Greenaway, Michael Haneke sau David Lynch, folosind tehnica cinematografică inventată de fraţii Lumiere.
Dacă filmele lui Pintilie vor rămâne moştenire, lumea teatrului l-a pierdut vineri pentru totdeauna. Doar câţiva apropiaţi i-au fost alături la plecarea din Teatrul Bulandra, în linişte. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la ora 12, la Cimitirul Bellu.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!