Lucian Pintilie, ”cel mai mare regizor român”. ”La Paris, era lumea la picioarele lui”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Geniul care a revoluţionat teatrul şi cinematografia românească şi s-a înscris în elită culturii mondiale, regizorul Lucian Pintilie, s-a stins din viaţa la vârsta de 84 de ani.

"A fost cel mai mare regizor pe care această ţară l-a dat şi nimeni nu îl va egala vreodată" - spun, îndureraţi, toţi cei care au avut şansa să lucreze cu el.

Filmul "Reconstituirea" şi spectacolul de teatru "Revizorul" vor rămâne în istoria artei româneşti ca simbol al rezistenţei în fața regimului comunist, cel care l-a obligat pe marele regizor să părăsească ţara. Strălucirea sa a continuat peste hotare, cucerind teatrul din Paris sau New York. Rămas bun, maestre!

Indicaţiile lui Lucian Pintilie traduceau pe platourile de filmare trăirea intensă a unui geniu. Iar sub conducerea să aveau să se nască adevărate perle ale cinematografiei şi teatrului românesc.

Vladimir Găitan, actor: "Un regizor de talie mondială, mondială şi care a făcut succese fantastice. La Paris era lumea la picioarele lui, New York la fel. E fără doar şi poate cel mai mare regizor român din toate timpurile".

În vremurile dure ale regimului comunist, tânărul Pintilie s-a folosit de artă ca să arate lumii ceea ce romanii de rând sau artiştii supuşi nu îndrăzneau să spună.

La 34 de ani, Lucian Pintilie realiza ceea ce criticii numesc şi în prezent cel mai important film românesc - "Reconstituirea", o comedie neagră care arată cu sarcasm societatea românească sub dictatura comunistă. Bineînţeles, rebelul regizor a intrat imediat sub supravegherea atentă a autorităţilor care au boicotat filmul.

Vladimir Găitan: "I-au cerut să taie câteva bucăţi din el. Pintilie s-a luptat cu ei ca la baionetă".

Vladimir Găitan şi George Mihaiță sunt doar câţiva dintre marii actori de azi care au crescut sub conducerea lui Pintilie. Acesta i-a selectat pentru rolurile din Reconstituirea când ei erau nişte simpli studenţi la teatru. La filmare, Pintilie era rece şi dur, dar seara li se alătura.

Vladimir Găitan: "Venea cu o sticlă de palincă şi cu brânză de burduf în coajă de brad. Emil Botta ne recitea din Ion Barbu, Pintilie ne povestea experienţele lui".

După "Reconstituirea", a urmat un nou moment istoric - Pintilie a montat pe scena teatrului Bulandra spectacolul Revizorul, cu o distribuţie de excepţie: Toma Caragiu, Mariana Mihuț sau Victor Rebengiuc.

Dar pentru că, din nou, ironiza societatea în care românii trăiau, spectacolul a fost suspendat, iar lui Pintilie i-a fost interzis să mai monteze în România. Mai mult, Liviu Ciulei, directorul Teatrului "Bulandra" este destituit. La fel şi Toma Caragiu. Lui Pintilie i se dă un paşaport şi este obligat să părăsească ţara.

Altfel, de Liviu Ciulei îl leagă o poveste aparte. Cei doi au iubit aceeaşi femeie, pe actriţă Clody Bertola. Întâi, aceasta a fost soţia lui Ciulei, cu 10 ani mai tânăr, apoi au divorţat şi s-a căsătorit cu Lucian Pintilie, cu 20 de ani mai tânăr. Chiar şi aşa cei trei obişnuiau să îşi petreacă revelioanele împreună.

Pintilie avea să cucerească lumea teatrului la Paris sau în Statele Unite, dar s-a întors în '81 în România şi a creat un alt mare film "De ce trag clopotele, Mitica?"

Răzvan Vasilescu: "Lucian Pintilie e un regizor care a avut întotdeauna dreptate".

În viziunea autorităţilor, Pintilie nu se cuminţise, însă, aşa că nu l-au lăsat să termine filmul şi a plecat din nou din ţară.
Filmul a fost terminat abia în 91, iar în 92 Pintilie a regizat Balanţa.

Filmul a fost premiat de Academia Europeană de Film. Apoi, regizorul a ajuns la Cannes cu "O vară de neuitat", peliculă în care a adus-o în România pe marea actriţă Kirstin Scott Thomas, în rol principal alături de Claudiu Bleont.

Lucian Pintilie a semnat inclusiv Terminus Paradis sau După-Amiaza unui torţionar.

Din păcate a venit şi vremea despărţirii. Trupul marelui regizor va fi depus mâine la ''Sala Liviu Ciulei'' a Teatrului Bulandra. Dumnezeu să îl odihnească, în pace.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO