România a pierdut încă un titan al cinematografiei. Filmele lăsate în urmă de Lucian Pintilie
România a pierdut încă un titan al cinematografiei. Regizorul Lucian Pintilie s-a stins miercuri seară, în jurul orei 21, la Spitalul Elias, din Capitală. Avea 84 de ani şi era internat încă de duminică, în stare foarte gravă.
De-a lungul unei cariere impresionante, Lucian Pintilie a fost amuzant, caustic şi deopotrivă genial. Cenzura comunistă nu i-a tolerat spiritul subversiv şi intransigent: i-a interzis legendarul spectacol "Revizorul" şi l-a împins să plece din ţară. Pintilie rămâne în memoria publicului drept realizatorul unor filme-cult precum "Reconstituirea", "De ce trag clopotele, Mitică″ sau "Balanţa".
Cu pasiune, aşa a regizat Lucian Pintilie fiecare film şi fiecare piesă de teatru.
Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, Lucian Pintilie a început să monteze spectacole la Teatrul Bulandra. În 1965, a regizat primul său film, ''Duminică la ora 6'', iar în 1968 - ''Reconstituirea'', o satiră socială neagră, care a fost interzisă în România pentru doi ani.
Lucian Pintilie s-a remarcat prin stilul sarcastic, curajos, dar - după a treia reprezentaţie a piesei ''Revizorul'', în 1972 - a primit un paşaport şi a fost îndemnat să plece din ţară. S-a stabilit în Franţa, şi a regizat - pentru cele mai mari scene ale lumii - spectacole de mare succes, atât de teatru, cât şi de operă. Printre ele se număra "Turandot" sau "Livada de vişini".
În 1990, a revenit în România, pentru a termina filmul "De ce trag clopotele, Mitică?″.
Au urmat apoi alte pelicule memorabile, ca ''Balanţa'', ''După amiaza unui torţionar'' sau ''Terminus Paradis''.
Un reper în cinematografie, Lucian Pintilie a primit, pe lângă distincţiile pentru activitatea sa ca regizor, şi premiul pentru cea mai bună carte străină despre film.