Actorii au protestat în fața Ministerului Culturii. Unii artiști au renunțat la diplome

Dată publicare: 26-03-2021 20:19
Dată actualizare: 27-03-2021 12:19


Cu sălile de spectacol închise, actorii au ieșit, din nou, în stradă. Mai bine spus, au protestat în fața Ministerului Culturii, unde au lăsat mai multe obiecte pe care le foloseau, în mod normal, în timpul reprezentațiilor.

S-a întâmplat cu o zi înainte de ''Ziua Mondială a Teatrului'', care va fi marcată, anul acesta, prin și mai multe piese online. Spectatorii virtuali câștigați sunt inclusiv dintre cei care înainte nu ajungeau să audaă gongul din sală.

Costume de scenă, măști, păpuși, creioane sau diplome de licență, obiecte folosite în spectacolele de teatru, toate au fost lăsate în semn de protest pe scările Ministerului Culturii.

Flavia Giugiu, actriță independentă: "Mi-am lăsat genunchierele cu care am lucrat la câteva spectacole bune câțiva ani de zile, în ideea că nu este suficientă protecția asta, e nevoie de puțin sprijin și de ajutor. E complicat să supraviețuiești ca actor independent".

Alexandru Ivănoiu, actor independent: "Am lăsat șase creioane pentru șase dramaturgi tineri care se străduiesc foarte tare să scrie și să apară undeva și un inhalator dintr-un spectacol unde am jucat pe o temă foarte relevantă și actuală".

Printre cei peste o sută de actori independenți, regizori, scenariști sau scriitori s-au aflat Alexander Nanau, regizorul documentarului ,"Colectiv", prima peliculă românească nominalizată la premiile Oscar, dar și Katia Pascariu, actrița din filmul lui Radu Jude, "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc", premiat cu Ursul de Aur.

Katia Pascariu, actriță: "O frustrare și la nivel profesional, când vezi că nu ești considerat esențial și, sigur, nu trebuie să comprăm, dar e vorba de anumite reguli care se dau fără a cunoaște domeniul. Ne cheamă să jucăm, dar nu ne pun la dispoziție vaccinuri. Ne zic că suntem șomeri, dar în același timp nu propun nimic pentru a sprijini lucrătorii culturali care termină".

Radu Popescu, regizor teatru independent: "Oamenii se deprofesionalizează în momentul în care ai un dansator care nu mai dansează, nu mai joacă, un actor care nu mai joacă în spectacole. După un an de zile, este foarte greu să reiei spectacolul acela".

Protestul, denumit Ziua Supraviețuirii, a avut loc cu o zi înainte de Ziua Mondiala a Teatrului, marcată, anul acesta, printr-un eveniment unic: 33 de artiști vor urca, sâmbătă seara, de la ora 18:00, pe scena teatrului Metropolis în spectacolul Puzzle. Banii obținuți din biletele vândute vor merge pentru construirea primului teatru independent din România: Grivița 53.

Chris Simion, regizor și scriitor, ințiatorul proiectului:
"Maia, Marius Manole, Rodica Mandache, Marian Râlea, Oana Pelea... Sunt 33 care vor aduce pe scenă un moment unic, un moment reprezentativ, atât pentru ei, cât și pentru Grivița 53. Ceea ce ne leagă pe toți este cuvântul împreună, care este o atitudine".

Spectacolul poate fi urmărit online, iar mai multe informații găsiți pe site-ul Grivița 53. În ultima perioadă, teatrul online înregistrează noi recorduri. La piesa de Teatru Oscar și Tanti Roz, cu Marius Manole și Oana Pelea, au fost vândute peste 6.200 de bilete.

Claudiu, reprezentantul unei platforme: "Publicul este din peste 80 de țări. Marea majoritatea a românilor din Diaspora care se uită sunt din Statele Unite, din Marea Britanie, Germania, Canada, dar avem și destinații exotice, cum ar fi Irak".

Anghel Damian, actor: „Putem spune ca teatrul online face parte din viitor. În sensul în care va exista, sunt convins, împreună cu teatrul fizic va exista si teatrul online. Sunt convins că vor fi spectacole de acum înainte, vor fi spectacole unde se va transmite simultan, va fi și un public prezent fizic, va fi și un public care va fi acasă, un public care este departe de locul unde se joacă, un public care este în străinătate, un public care este în provincie, dar cele două forme de spectacol vor merge mână în mână, sunt convins.”

Deocamdată, cei din Ministerul Culturii le-au transmis artiștilor că lucrează la un set de norme pentru reluarea activității


VIDEO PROTVPLUS.RO