Radu Beligan, inmormantat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu. "Se incheie un capitol important din teatrul romanesc"

Ultima actualizare: 26-07-2016 05:18

Ramas bun, Radu Beligan! Dupa mai bine de 70 de ani petrecuti in slujba teatrului, cel mai longeviv dintre actorii lumii s-a retras sambata pentru odihna eterna.

L-au vegheat copiii, artistii alaturi de care a impartit scena dar si sute de oameni care i-au apreciat arta. Foaierul Teatrului National s-a umplut de flori aduse de admiratori in semn de pretuire.

Apoi, la Cimitirul Bellu, pustile militarilor au vestit ca pleaca dintre noi o personalitate. O data cu disparitia lui Radu Beligan se incheie o epoca de aur a teatrului romanesc.

Inainte de marea despartire trupul neinsufletit a fost depus la Teatrul National. Aici, publicul l-a admirat pe Radu Beligan in ''Richard al III-lea'', ''Steaua fara nume'' sau in ''Egoistul''.

La capataiul maestrului au stat astazi doua dintre fiice, fiul sau, dar si femeia care i-a fost alaturi in ultimii ani. Cu toti au fost incurajati de mari actori romani, carora Radu Beligan le-a influentat destinul.

Florin Piersic: "Ii sunt recunoscator pentru ca a avut grija de mine, intotdeauna ma chema sa imi spuna ce trebuie sa fac, cum trebuie sa fac si se interesa de viata mea, de sanatatea mea."

Adrian Titieni: "Am pierdut un mare si important om, nu stiu cat de constienti am fost in timpul domniei sale ca reprezinta un reper si nu stiu cat de mult am valorizat aceasta persoana"

Ion Caramitru: "Supus greselii ca un om, dar intransigent cu sine si colegii cand a fost si, iata, este, sus pe scena"

George Ivascu:"Intotdeauna il vizitam la cabina inainte de spectacolul Lectia de Violoncel care, ca o coincidenta, s-a oprit la a 97-a reprezentatie."

Presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos au trimis coroane iar la ceremonie au fost prezenti presedintele Academiei Romane si ministrul culturii.

Dorel Visan: "Cu mesterul Beligan se incheie un capitol foarte important din teatrul romanesc, un capitol al adevarului, un capitol in care generatii intregi, timp de un secol, au nutrit credinta ca traiesc ca sa poata face teatru"

Radu Beligan este din pacate al doilea actor din trioul fantastic - Take Ianke si Cadir, care ne paraseste. A mers sa-i tina companie amicului sau Gheorghe Dinica.

Sotia lui Gheorghe Dinica: "O mare prietenie ii lega. Sotul meu, de fapt, si-a inceput cariera datorita domnului Beligan, cand au terminat facultatea sotul meu si Marin Moraru, dansul infiintase Teatrul de comedie"

La iesirea din teatrul pe care l-a condus 20 de ani, sute de oameni l-au aplaudat minute in sir pe Radu Beligan. Cortegiul s-a indreptat apoi spre Cimitirul Bellu.

Un nou val de aplauze s-a auzit si pe Aleea Artistilor. In final si militarii i-au adus un ultim omagiu.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO