România ar putea deveni Raiul vânătorilor. 2.000 de urși, în pericol de a fi uciși
Ministerul Mediului pregăteşte reintroducerea cotelor de vânătoare pentru urşi, acuza ONG-urile. Voluntarii susţin că printr-un nou Plan de Acţiuni, autorităţile române, ar dori să permită vânarea a 2.000 de urşi.
Reprezentanţii Ministerului Mediului resping acuzaţiile şi spun că Planul de Acţiuni ar permite vânătoarea, doar în situaţia în care ursul nu poate fi mutat şi provoacă daune. Planul este în dezbatere publică.
Voluntarii spun că Planul de Acţiuni elaborat de Ministerul Mediului arată că avem între 6.000 şi 6.500 de urşi, dar în realitate habitatul nostru natural susţine doar 4.000.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gabriel Păun, preşedintele Asociaţiei Agent Green: "Realizăm că se vor permite de la an la an împuşcarea unui număr foarte mare de urşi, a unui număr destul de precis. În prima fază se intenţionează să se scape de 2.000 de urşi."
În planul de acţiuni se vorbeşte de un nivel maxim de intervenţie, nivel stabilit anual, care ar putea depăşi sporul natural dacă este justificat. Intervenţia înseamnă vânarea tuturor urşilor care trec de numărul maxim pe care îl poate suporta habitatul lor.
"Nivelul maxim de intervenție în populația de urs brun, se va stabili anual până la nivelul sporului natural și chiar peste acesta(dacă este cazul și este justificat), astfel putând să se asigure extragerea surplusului populațional."
Astfel, li s-ar deschide uşa vânătorilor de trofee, mulţi dintre ei străini, care sunt gata să plătească peste 5.000 de euro ca să poată vâna un urs. Ministerul Mediului neagă acuzaţiile.
Reporter: "Propune cumva planul de management ca vânători, cetăţeni străini, să vină să vâneze în România urşi?
Adi Croitoru, directorul direcţiei Biodiversitate din Ministerul Mediului: “Nu, planul de acţiuni nu are nicio legătură cu cum se va face vânătoarea, dacă se va face cu vânători străini. Acolo unde există un număr mai mare de indivizi de specie decât există în realitate efectivul optim, aceştia trebuie extraşi. Extragerea înseamnă aşa, este luat şi relocat, iar dacă animalul are un comportament deviant, este împuşcat."
În plus, pe lângă mutarea sau împuşcarea urşilor, Planul prevede şi introducerea gardurilor electrice, a zonelor tampon cu mâncare, un recensământ, dar şi blocarea accesului la deşeuri.
Exportul urşilor în ţările Uniunii Europene nu ar fi posibil, după ce ţările din spaţiul comunitar, de pildă, Franţa, Italia ori Elveţia, ne-au refuzat, spun responsabilii din minister.
Documentul este în dezbatere pe site-ul ministerului, iar luna viitoare va fi organizată şi o dezbatere cu ONG-urile, primarii şi vânătorii.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!