Vânătoarea urşilor ar putea să NU mai fie interzisă în România. Ce spun autorităţile
Autoritățile pregătesc revenirea la vânătoarea de urși, care va fi introdusă într-un plan de management, dau alarma ecologiștii. Garda de Mediu susține însă că ar fi doar o măsură de prevenție.
Împușcarea urșilor este susținută de președintele Consiliului Judeţean Harghita, deranjat că vânătorii sunt stigmatizaţi, dar și de primarul Sectorului 3, îngrijorat de siguranța bucureștenilor care merg la munte.
Vânătoarea urşilor este interzisă acum în România. Pot fi împuşcaţi doar urşii periculoşi, care atacă oamenii, după ce o comisie a Ministerului Mediului îşi dă acordul.
Este o birocraţie care le face probleme locuitorilor atacaţi de aceste animale, se plânge preşedintele Consiliului Judeţean Harghita. Acesta susţine că în judeţ sunt aproape 1500 de urşi, deşi ar avea loc 400. Aşa că a cerut ca decizia de a fi împuşcaţi urşii să poată fi luată şi la nivelul judeţului.
Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita: "Avem buni specialişti în Harghita. Dacă trebuie luate decizia la Bucureşti, nu ştiu unde vom ajunge. În ultimii 2 ani vânătorii au fost stigmatizaţi. Nu este bine. Viaţa omului primează."
Comisarul şef al Gărzii de Mediu spune că la minister se pregăteşte un plan de management al urşilor, care ar conţine soluţii de prevenţie: garduri electrice, pubele speciale, dar nu exclude vânarea.
Soluţia este susţinută şi de primarul Sectorului 3, Robert Negoita.
Robert Negoita, primarul Sectorului 3: "In Bucureşti nu avem urşi, dar bucureştenii merg la munte. Vrem să ne întoarcem sănătoşi şi nu cu salvarea."
Ecologiştii atrag însă atenţia că vânătoarea nu este o măsură de prevenţie şi îi acuză pe vânători că i-au hrănit pe urşi în apropierea localităţilor, ca să reducă mult costurile de deplasare.
Cristian Remus Papp, specialist carnivore mari WWF România: "Dacă se justifica hrănirea, ideal ar fi să se facă la o distanţă de localităţi şi să fie hrăniţi. Vor deschist vânătoarea ca sport naţional. Ar trebui împuşcaţi toţi urşii, ca şi unul poate crea probleme."
Astfel, vânarea nu s-a făcut pentru protejarea populaţiei, ci pentru trofeele care ar fi adus în conturile unor vânători, inclusiv străini, şi câte 15 mii de euro pentru un exemplar, spun ecologiştii, care contestă numărul anunţat de autorităţi, 6 mii de urşi.