Pesta a scăpat de sub control. Ar putea urma un masacru în a doua mare fermă din Europa
Pesta porcină africană a pătruns şi în marile ferme din judeţul Brăila.
Medicii veterinari au început vineri să omoare animalele de la un complex cu 35 de mii de capete, însă au suspiciuni că virusul a intrat şi într-unul cu 140 de mii, practic al doilea ca mărime din Europa. În tot acest timp, mii de oameni riscă să rămână fără locuri de muncă.
La un calcul sumar, până acum, numai în judeţul Brăila pesta porcină africană a inseamnat pierderi de zeci de milioane de euro. Autorităţile aşteaptă să vadă care va fi verdictul dat de laboratorul naţional de analize în cazul complexului din comuna Gropeni, cu 140 de mii de capete, al doilea ca mărime din Europa.
Testele preliminare făcute de Direcţia Sanitar-Veterinară din Brăila au ieşit pozitive la pesta porcină. Totodată a apărut o nouă ipoteza legată de vectorii de răspândire a virusului: specialiştii cred că şi apa Dunării ar fi infestată.
Asta pentru că, în ultimele săptămâni, au fost văzuţi plutind mai mulţi porci morţi, care au fost aruncaţi, cel mai probabil, de foştii proprietari, care au vrut să ascundă astfel prezenţa virusului în gospodăriile lor.
Autorităţile recunosc că, deşi au încercat să ia toate măsurile pentru a preîntâmpina răspândirea virusului pestei porcine africane, lucrurile au scăpat de sub control. Nimeni nu s-a gândit că boala va fi transmisă şi pe calea apei pe care o beau animalele.
Gicu Drăgan, director DSV Brăila: "Inclusiv ieri a fost un cadavru de porc pescuit la plaja lipovenească, între Brăila şi Galaţi. Sunt cetăţeni inconştienţi, din cauza acestor oameni care au aruncat cadavrele în Dunăre se întâmplă ceea ce se întâmplă la fermele din Brăila."
Într-o fermă din judeţul Brăila erau crescuţi 35 de mii de porci. Specialiştii de la Direcţia Sanitar-Veterinară au confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane şi, de vineri dimineaţă, a început sacrificarea animalelor.
Şeful de fermă a anunţat vineri dimineaţă închiderea unităţii şi concedierea celor peste 150 de angajaţi.
Doctor Alexandru Dumitrescu, șef de fermă: "Deci pierderea e foarte mare. Foarte mare, de ordinul milioanelor de euro. În ciuda măsurilor şi tot a intrat.”
În comuna Tichileşti, nimeni nu mai are porci. Toţi au fost eutanasiaţi încă de la începutul săptămânii. Acum, multe familii s-au trezit că au rămas şi fără locuri de muncă.
Localnic: "Prin sat a venit pe-aicea, a luat la toată lumea porcii. Nu mai are nimeni porci în localitate. Îmi pare rău că, uite, nu mai au lumea serviciu. Rămân fără loc de muncă."
Până acum, în judeţul Brăila au fost sacrificaţi aproape 30 de mii de porci. Numărul lor va fi însă mai mult decât dublu, după ce vor fi omorâţi şi cei din fermă de la Tichilești, operaţiune care va dura în jur de trei săptămâni.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: epidemie, braila, porci, pesta porcina, ferma, sacrificare,
Dată publicare:
24-08-2018 17:17