10 specialisti vor "redesena" Romania. Paradoxul unui sistem mai "stufos" care sa combata birocratia

×
Codul embed a fost copiat

Noua harta a Romaniei va fi "desenata" de 10 specialisti, iar regiunile tarii ar putea fi stabilite pana la Paste. Insa, oficial, abia in vara vom vedea proiectul in Guvern.

 

Cel putin asta sustine vice-premierul Liviu Dragnea, care a anuntat ca noile unitati vor fi conduse de un mini-parlament regional si de un prefect.

Aici pare sa fie si miza reorganizarii administrative a tarii: fondurile care ajung in mana acestor conducatori zonali vor fi uriase.

De ei vor depinde, la propriu, peste doua mii de primari de comune din Romania, care nu au bani nici de salarii.

Citește și
regionalizare
Liderii USL se bat in variante de reorganizare adminstrativa. Miza: miliarde de euro din fonduri UE
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

La noua harta a Romaniei vor lucra trei grupuri, unul de academicieni, altul de politicieni si inca unul format din reprezentanti ai ONG-urilor. Insa primii au cea mai mare responsabilitate. Ei sunt cei care impart tara in 8-10 sau 12 regiuni administrative.

"Avem deja o lista cu 7 specialisti, cautam inca 3. Ei vor propune profilul viitoarelor regiuni, numarul lor, regimul autonomiei, competentele, statulul alesilor, sistemul electoral, modul de finantare si propuneri referitoare la stabilirea resedintelor" a spus Dragnea.

Si intalnirile vor fi saptamanale, asa ca pana la Paste ar trebui sa avem primele rezultate. Odata cu regionalizarea nu trebuie sa schimbam buletinele, actele de proprietate sau ale masinii, permisul auto ori pasaportul. Iar singura diferenta pe care vicepremierul o vede intre Romania de acum si Romania "redesenata" este aceea ca intregului aparat birocratic local si judetean i se adauga inca unul la fel de stufos, dar care, in mod paradoxal, este menit sa simplifice lucrurile:

"Daca o firma sau o persoana are un act de semnat la Bucuresti, nu mai trebuie sa mearga in Capitala ci se duce in resedinta regiunii. Multi angajati din ministere vor fi dati afara pentru ca postul lor nu mai este necesar aici, ci in teritoriu" a mai precizat Dragnea.

Un lucru e cert, Judetele Mures, Harghita si Covasna nu vor forma o regiune, spune Dragnea. Cat despre resedintele acestor zone, batalia pentru ele va fi apriga. Pentru ca acolo se vor invarti banii, fondurile si influenta, iar pe aceste principii cele mai mari sanse de nominalizare le au orasele Brasov, Cluj Napoca, Timisoara, Craiova, Bucuresti, Calarasi, Braila si Iasi. Celelalte resedinte de judet vor primi in compensatie cate o directie de mediu, educatie, sanatate, sport sau agricultura.

Problema este ca trei sferturi dintre comunele din Romania sunt falimentare si au in permanenta nevoie de bani de la centru, ca sa functioneze. Aceasta dependenta poate fi insa foarte usor speculata de viitorii conducatori regionali.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Liviu Dragnea: Folosim termenul
Liviu Dragnea: Folosim termenul "resedinta", nimeni nu stie cate regiuni vor exista in final

PROTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa organizata de vicepremierul Liviu Dragnea organizata la sediul ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Liderii USL se bat in variante de reorganizare adminstrativa. Miza: miliarde de euro din fonduri UE
Liderii USL se bat in variante de reorganizare adminstrativa. Miza: miliarde de euro din fonduri UE

Reorganizarea administrativa a Romaniei a devenit un subiect sensibil pentru liderii USL. Social democratii si liberalii s-au lansat intr-o adevarata batalie a proiectelor pe acest subiect.

Controversele regionalizarii.Dragnea infirma variantele aparute. Cum va functiona Consiliul Regional
Controversele regionalizarii.Dragnea infirma variantele aparute. Cum va functiona Consiliul Regional

Conform unor surse politice, Romania ar urma sa fie impartita in opt regiuni, legea urmand sa fie discutata in cadrul USL si apoi depusa la Parlament, pentru a fi adoptata.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.