Liviu Dragnea: Folosim termenul "resedinta", nimeni nu stie cate regiuni vor exista in final

Liviu Dragnea

PROTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa organizata de vicepremierul Liviu Dragnea organizata la sediul ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, miercuri, ca pentru demararea procesului de regionalizare se va constitui un consiliu consultativ pentru regionalizare, format din trei grupuri de lucru - academic, societate civila, alesi locali si demnitari - precum si un comitet tehnic interministerial.

 

El a prezentat un memorandum adoptat de Guvern privind masurile necesare.

Dragnea a explicat ca la nivelul Ministerului Dezvoltarii se constituie Consiliul consultativ pentru regionalizare, organism cu scopul de a propune profilul viitoarelor regiuni, oferind expertiza de specialitate din domenii precum sociologie, istorie, demografie, economie, finante publice.

Citește și
harta regionalizare
Controversele regionalizarii.Dragnea infirma variantele aparute. Cum va functiona Consiliul Regional
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Acest consiliu va functiona pe trei paliere: un grup de lucru academic, alcatuit din 10 personalitati din mediul universitar si academic, care va asigura expertiza necesara conturarii profilului viitoarelor regiuni, un grup de lucru format din alesi locali si reprezentanti ai partidelor parlamentare membri ai comisiilor de specialitate din Parlament, cu rolul de consultare si cumulare de propuneri, si un grup de lucru al societatii civile, alcatuit din reprezentanti ai principalelor patronate din sindicate si ONG.

Pentru demararea procesului de elaborare a cadrului normativ se constituie Comitetul tehnic interministerial pentru regionalizare descentralizare, organism cu rol tehnic, condus de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, in calitate de presedinte, si de vicepremierul Daniel Chitoiu, in calitate de vicepresedinte.

Acest comitet va fi alcatuit din reprezentanti la nivel de ministru, ministru delegat sau secretar de stat din ministerele implicate in procesul de descentralizare cu rolul de a asigura coordonarea acestui proces, iar componenta nominala va fi stabilita de prim-ministru.

Dragnea a mai spus ca la nivelul ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale se constituie grupuri de lucru care vor elabora proiecte de acte normative sectoriale pentru transferul competentelor prevazute in programul de guvernare.

El a aratat ca obiectivele strategice ale procesului de regionalizare sunt dezvoltarea economica a regiunii, astfel incat in fiecare regiune sa existe cel putin un centru de afaceri, cel putin un aeroport international, un spital regional, o universitate acreditata la nivel international, cel putin un centru sportiv regional polivalent de nivel international.

Dragnea a mentionat principiile regionalizarii, care sunt subsidiaritatea, asigurarea resurselor integrale exercitarii competentelor transferate, responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale si regionale, asigurarea unui proces de descentralizare stabil gradual, predictibil, transparent bazat pe criterii si reguli obiective, echitatea, democratia participativa si cheltuirea eficienta a resurselor financiare.

Ministrul a precizat ca pana la sfarsitul anului se propune formarea acestor regiuni, iar pana atunci trebuie parcurse concomitent trei procese administrative, cum sunt procesul de revizuire a Constitutiei, de elaborare a cadrului normativ necesar organizarii si functionarii regiunilor si a cadrului normativ pentru descentralizarea competentelor catre regiuni, judete, municipii, orase si comune.

Dragnea a spus ca in acest moment nimeni nu stie cate regiuni vor rezulta in urma acestui proces de analiza si nici unde vor fi resedintele acestor regiuni.

 

Sinteza declaratiilor vicepremierului Liviu Dragnea:

- "Astazi incepe oficial unul dintre cele mai mari proiecte ale Romaniei de la Revolutie incoace.

- Cred ca dupa multi ani de conflicte, putem spera ca acest proiect poate fi unul dintre proiectele care sa aduca la aceeasi masa toti romanii.

- La realizarea acestui proiect national sunt chemati sa participe toate partidele politice, sindicatele, organizatiile non-guvernamentale, oameni de inalta expertiza, profesori, doctori academicieni, oameni care intr-adevar au avut aceste preocupari de-a lungul anilor.

- Regionalizarea, asa cum o incepem astazi nu este neaparat un proiect politic, este un proiect national, al Romaniei, rezultat al unui proces realizat de o echipa de elita. Princiiple care vor sta la baza acestui proiect: principiul subsidiaritatii, principiul asigurarii resurselor integrale, principiul responsabilitatii autoritatilor locale si judetene, principiul echitatii.

- "Distinctia dintre capitala si resedinta. Nu putem vorbi de capitala unei regiuni, pentru ca vorbind strict, capitala este a unui stat, deci vorbim de resedinta. Capitalele tin de federalizare si nu sustinem aceasta notiune, iar resedinta tine de regionalizare."

- "Prima noastra propunere este ca in fiecare judet sa fie o resedinta"

- "Nimeni in acest moment nu stie cate regiuni vor exista in urma acestei analize."

- "Ce se intampla cu Harghita si Covasna? Parerea mea este ca nu trebuie sa plece din tara cele doua judete. Regiunile din Romania nu se vor face pe criterii etnice. Nu pot acum sa spun din ce regiuni vor face parte, dar cu siguranta vor fi mai mari decat acum."

- "In luna iulie vom finaliza procesul de analiza si dezbatere, in iulie vom pune pe masa Guvernului proiectul care contine toate actele normative privind viitoarele regiuni, dupa care vor incepe iar dezbaterile pe un produs final."

- "Bugetul unui Consiliu Regional va fi construit foarte asemanator cu cel actual al unui Consiliu Local."

- "Vom modifica Legea finantelor locale."

- "Vom incepe in aceasta perioada un proces de pregatire si specializare a functionarilor publici."

-

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Liderii USL se bat in variante de reorganizare adminstrativa. Miza: miliarde de euro din fonduri UE
Liderii USL se bat in variante de reorganizare adminstrativa. Miza: miliarde de euro din fonduri UE

Reorganizarea administrativa a Romaniei a devenit un subiect sensibil pentru liderii USL. Social democratii si liberalii s-au lansat intr-o adevarata batalie a proiectelor pe acest subiect.

Controversele regionalizarii.Dragnea infirma variantele aparute. Cum va functiona Consiliul Regional
Controversele regionalizarii.Dragnea infirma variantele aparute. Cum va functiona Consiliul Regional

Conform unor surse politice, Romania ar urma sa fie impartita in opt regiuni, legea urmand sa fie discutata in cadrul USL si apoi depusa la Parlament, pentru a fi adoptata.

Inca o varianta de regionalizare a Romaniei, propusa de PNL Bihor. Proiectul cu 10 regiuni
Inca o varianta de regionalizare a Romaniei, propusa de PNL Bihor. Proiectul cu 10 regiuni

Presedintele Consiliului Judetean Bihor si al organizatiei judetene a PNL, Cornel Popa, a inaintat conducerii PNL un proiect conform caruia regionalizarea ar urma sa se concretizeze prin infiintarea a zece regiuni.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.