Absolvirea liceului în pandemie. Rudele elevilor au venit cu dosarul cu adeverințe, ca să arate că nu au COVID
Şcolile din toată ţara au fost pline de culoare, râsete şi planuri. Vineri, absolvenţii claselor a XII-a au îmbrăcat robele şi şi-au luat rămas bun de la cea mai frumoasă perioadă a adolescenţei: liceul.
Alături de părinţi şi bunici, au respectat condiţii speciale: să aibă la ei adeverinţa de vaccin, un test PCR sau unul rapid, ori dovada că au trecut prin Covid-19 şi au anticorpi. Festivităţile s-au transmis şi online.
La nivel naţional peste 150.000 de absolvenţi de clasa a XII-a şi peste 20.000 de elevi care au finalizat clasa a XIII-a şi-au îmbrăţişat diriginţii profesorii şi colegii pentru ultima dată din postura de elevi. Emoţionaţi au fost şi părinţii care i-au aplaudat de pe margine.
Ilinca este șefă de promoţie a Liceului Ion Luca Caragiale din Capitală, a terminat cu 10 pe linie şi vrea să plece la Londra pentru studii, la fel vor face cei mai mulţi din generaţia ei.
Ilinca: E foarte frumos că suntem cu părinţii, faţă de anul trecut.
Reporter: Șefă de promoție şi media 10. Cum e posibil?
Ilinca: Să înveţi, să ştii ce să înveți şi când. Mai departe plec la Londra.
Mama Ilincăi: Este un copil minunat şi a ştiut ce să aleagă şi să se lupte pentru mai departe. Va pleca, din păcate pentru ţara asta. Da, ea va pleca.
Chiar dacă regulile au fost cât se poate de clare, însoţitorii, maximum doi din fiecare familie, au avut la ei adeverinţa de vaccinare, un test PCR ori adeverinţa că au trecut prin boala.
Nemulţumiţi au fost cei siliţi să rămână acasă. Unii au postat mesaje pe reţelele de socializare în care au mărturisit că s-au simţit discriminaţi.
În alte licee, festivitatea s-a organizat pe serii , la ore diferite, pentru a nu se crea aglomeraţie. Iar la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, de pildă, ceremonia a fost transmisă online pe youtube.
La Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr absolvenţii au defilat în jurul şcolii, iar viitorii elevi de clasa a XII-a i-au aşteptat cu flori.
Celelalte clase vor avea festivitatea pe 25 iunie, când se încheie anul şcolar.