Absolvenții de medicină vor specializări ușoare și care să le aducă rapid câștiguri. Care sunt preferate la rezidențiat
Absolvenții de medicină vor specializări care să nu îi solicite prea mult, în care să nu fie nevoiți să facă gărzi, dar care să le aducă rapid câștiguri.
Aceasta este concluzia unei analize care arată că dermatologia, imagistica medicală și psihiatria sunt preferate la rezidențiat. La polul opus sunt chirugia, terapia intensivă, ori medicina de urgență.
O clasificare făcută de Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București arată că dermatologia se ocupă cel mai repede la rezidențiat. Este urmată de radiologie-imagistică medicală și psihiatria pediatrică. În top 10 apar și chirugia plastică, oftalmologia și medicina nucleară. În plus...
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF București: „De la 1 ianuarie 2020 și până 25 sept 2023 și-au schimbat specialitatea 2234 de rezidenți.”
De cele mai multe ori, tinerii se orientează către acele ramuri în care obțin mai ușor câștiguri financiare și care nu îi solicită atât de mult.
Dr. Adrian Pană, expert în sănătate publică: „În dermatolgie, intervențiile sunt în general minore, nu toți dermatologii fac intervenții chirurgicale si sunt unii care își dedică marea majoritate a timpul în privat pentru intervenții în dermatocosmetică. Piața cere asemenea servicii în orașele mari. Imagistica chiar este una dintre specialitățile bine plătite în condițiile în care ai posibilitatea să lucrezi în public, în privat și chiar să faci teleradiologue. Sunt colegi radiologi care au contracte cu instituții în afara țării.”
În ultimii ani a crescut numărul specialităților care au rămas neocupate și se mențin în această zonă cele în care avem deja un deficit major de personal. ATI, chirurgie cardiovasculară, chirugie generală, neonatologie, medicina de urgență ori medicina de familie. Și totodată multe specilități din pediatrie printre care oncologie și pneumologie.
În ceea ce privește medicina de familie, statisticile arată că aproximativ 20% din totalul medicilor din România îl reprezintă medicii de familie. Problema este că în jur de 6000 dintre ei se apropie de pensie, iar numărul tinerilor care merg spre această zonă nu este nici pe departe atât de mare.
Prin Planul Național de Redresare și Reziliență câteva mii de cabinete vor fi renovate și dotate cu aparatură medicală. Iar reprezentanții facultăților de medicină spun că vor scoate mai multe locuri la rezidențiat.