A pierdut 10.000 de euro, investiți în culturile de conopidă. Reacția fermierului

×
Codul embed a fost copiat

Suntem la mijloc de octombrie, iar recolta de anul acesta arată disproporţionat. Fructele s-au făcut din belşug, însă legumele s-au stricat din cauza ploilor.

Vom avea ceapă puţină, ardeii sunt la jumătate faţă de anul trecut şi nici producţia de roşii nu este grozavă. Bilanţul de toamnă vine după ce cifrele de la statistică arată că în primele 6 luni ale lui 2018 am importat legume de aproape 800 de milioane de euro.

Un fermier se plânge că jumătate din producţia de conopidă a putrezit în pământ şi a fost nevoit să o arunce.

Petre Spataru: „Anul ăsta, la conopidă, undeva la 10.000 de euro pierderi. La anul mă las de agricultură din cauza pierderilor. Muncesc în altă parte, să întreţin o afacere din care pierd? Nu cred că ar face cineva chestia asta.”

Citește și
apicultor
România a pierdut primul loc în UE la producţia de miere. De ce "lenevesc" albinele de la noi
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

La fel de proastă e şi producţia de ardei şi roşii de pe câmp. Din păcate, atâta timp cât fermierii depind de mila cerului, producţia de legume arata prost.

Fermier: „La morcov, cum este ăsta, nu se pune. Păstârnac, ăsta are o crăpătură, nici asta nu se pune. Un minimum de 15% se aruncă.”

Pe lângă o recoltă slabă, fermierii se trezesc că o parte din marfă se strică pentru că nu au unde să o depoziteze.

Fermier: „În faza asta, salata rezistă 7 zile. În depozite speciale cu atmosfera controlată se pot păstra de la an la an. Dar la noi cred că putem să le numărăm pe degete.”

De departe, cea mai gravă situaţie se anunţă la ceapă. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, anul trecut România a importat ceapă în valoare de 12 milioane de euro. Iar producţia de anul acesta este şi mai slabă.

Agora Voicu: „Au fost în primăvară-vară foarte multe ploi. Cel mai afectat produs românesc, ceapa şi cartofii. Nu au ieşit la capacitatea la care se aşteptau. Din păcate, putrezeşte, pentru că e foarte afectată din pământ.”

 

În judeţul Arad, anul acesta s-a plantat ceapă pe aproape 1500 de hectare. Multe legume nu au crescut, din cauza ploilor, iar ceapa care a ajuns să fie recoltată se strică în hambare.

Fermier: „Aparent este aspectoasă, în schimb când o rupem maxim gunoi. Uite cum arată şi asta, putrezită la maxim, din mijloc. Ar fi explicaţia că a plecat din mijloc putregaiul, nu ai ce să-i faci.”

În schimb, avem o producţie foarte bogată de struguri, prune şi mere.

Maria Toganel: „A fost un an bun pentru mere, nu ştiu când o să mai fie aşa un an bun pentru mere.”
Reporter: „Dar faţă de anul trecut?”
Maria Toganel: „De trei ori mai mult ca anul trecut, anul trecut au fost foarte slabe."

Din păcate, cifrele Institutului de Statistică arată că în primele şase luni ale anului am importat fructe şi legume de 783 de milioane de euro, o creştere cu aproape cinci la sută faţă de anul trecut. Unul dintre motive este creşterea preţurilor la produsele româneşti, din cauza inflaţiei mai mare şi dar şi creşterea economică.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Afinele de cultură românești ar putea să ajungă și în marile magazine. Inițiativa proprietarilor
Afinele de cultură românești ar putea să ajungă și în marile magazine. Inițiativa proprietarilor

Unde-s mulţi puterea creşte - asta şi-au spus 80 de proprietari de plantaţii de afin de cultură din toată ţara, care pentru a putea pătrunde în marile magazine vor să se unească într-o singură asociaţie.

România a pierdut primul loc în UE la producţia de miere. De ce
România a pierdut primul loc în UE la producţia de miere. De ce "lenevesc" albinele de la noi

Din cauza ploilor din această vară, dar și a cantității tot mai mari de chimicale împrăștiate pe culturi, albinele dau mai puțină miere.

Cultivatorii de hamei vând recolta aproape instantaneu berarilor. Cât costă o plantaţie
Cultivatorii de hamei vând recolta aproape instantaneu berarilor. Cât costă o plantaţie

Plantațiile de hamei - care înainte de '89, aduceau României venituri importante - aproape că au dispărut.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu este nevoie de legislaţie suplimentară" pentru ca Iohannis să candideze la Senat. Mesaj pentru PNL

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

Roxana Mînzatu dezvăluie că vine
Roxana Mînzatu dezvăluie că vine "dintr-o familie foarte amărâtă". De ce s-a înscris în PSD pe vremea lui Iliescu

Propusă pentru funcţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a dezvăluit, că provine dintr-o familie săracă și social-democrată ”până la sânge”.

 

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.