400 de oameni au protestat sambata in Piata Universitatii. Manifestantii au primit bonuri de ordine

×
Codul embed a fost copiat

Numarul persoanelor care protesteaza in Piata Universitatii din Capitala a crescut la 400, potrivit purtatorului de cuvant al MAI, Marius Militaru. In total, 2.000 de oameni participa la manifestatii, in 16 localitati din tara.

Cronologia evenimentelor din Bucuresti - sambata - 21 ianuarie 2012

20.18 Aproximativ 400 de persoane protesteaza In Piata Universitatii din Capitala, manifestatiile sunt in desfasurare in 16 localitati, unde participa 2.000 de oameni.

Actiuni de protest, la care participa peste 2.000 de oameni, sunt in desfasurare in 16 localitati.

18.50 Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop, a declarat ca manifestantii din Piata Universitatii primesc numar de ordine, pentru a stii exact cati oameni sunt la protest. Pop a precizat ca el a avut fluturasi cu numere de la 1 la 750, din care a impartit deja oamenilor din Piata Universitatii peste 700, iar un coleg de-ai lui are fluturasi cu numere pana la 1.500.

Citește și
Protestatar
Partea amuzanta a protestelor: "E greu fata de alte tari". "In ce tari ai mai fost?". "In niciuna"

"Dam fluturasi fiecarui om, pentru a sti cati protestatari sunt in Piata Universitatii", a spus Liviu Pop.

18.35 Potrivit situatiei inregistrate pana la ora 18.00, in Piata Universitatii din Capitala protesteaza aproximativ 350 de persoane, a precizat Marius Militaru. Actiuni de protest, la care participa peste 3.000 de oameni, au loc atat in Capitala, cat si in mai multe localitati din tara, a mai spus Militaru.

16.40 Profesorii au venit si sambata in Piata Universitatii, iar secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), Liviu Pop, a declarat ca sunt asteptate sa se alature protestului aproximativ 300 de cadre didactice.

Liviu Pop a spus ca acestia nu vor veni in Piata Universitatii ca sindicalisti, ci ca profesori. El a precizat ca in Piata Universitatii sunt deja peste 100 de profesori din Sectorul 3, dar ca sunt asteptate sa ajunga si cadre didactice din Sectorul 1.

Cu putin timp in urma, in zona din fata Teatrului National a avut loc un incident provocat de un grup de la Noua Dreapta care a vrut sa afiseze un banner cu insemnele organizatiei. Oamenii din zona le-au cerut sa plece si, dupa un schimb de replici, cei cativa membri ai Noii Drepte s-au retras, fara a mai apuca sa afiseze bannerul. Incidentul nu a fost sanctionat de Jandarmerie.

INTRA IN CABINA PROTV SI SPUNE CE NEMULTUMIRI AI SI CE ITI DORESTI PENTRU ROMANIA!

In ciuda ninsorii, oamenii au venit si sambata in Piata Universitatii pentru a cere demisia presedintelui si a Guvernului. Majoritatea manifestantilor s-au strans in fata Teatrului National, una dintre zonele de desfasurare a protestului din Piata Universitatii.

Actiunile de protest din Capitala au inceput vineri 13 ianuarie, la trei zile dupa ce Raed Arafat si-a anuntat demisia, si au continuat chiar si dupa revenirea acestuia, marti 17 ianuarie, in functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii.

Protestele din Piata Universitatii au fost marcate, sambata si duminica, de scene de violenta. Sambata, manifestantii au ocupat strada, ceea ce a determinat interventia in forta a jandarmilor, culminand cu evacuarea pietei, la miezul noptii. Duminica, violentele au fost si mai intense, in principal intre Universitate si Piata Unirii, unde manifestantii au aruncat cu pietre, petarde si sticle spre jandarmi, au dat foc mai multor obiecte si au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane si tunuri cu apa.

Dupa trei zile in care protestul din Piata Universitatii s-a desfasurat fara incidente, joi seara, cativa manifestanti violente au atacat cu pietre, bucati de gard si sticle fortele de ordine aflate in zona. Jandarmii au "maturat" bulevardul Magheru, reusind ca in mai putin de o ora sa ii ridice pe manifestantii care au provocat violente. Peste 100 de persoane au fost duse la sectiile de politie din Capitala, dintre care 14 au fost identificate ca fiind membri ai galeriilor Dinamo, Steaua, Rapid si Petrolul Ploiesti, a anuntat seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din Jandarmeria Romana, Aurel Moise.

A urmat o noua zi de protest, a opta, fara incidente. Numarul jandarmilor din Piata Universitatii a fost mult mai mic decat in serile precedente, fortele de ordine evitand sa provoace prin prezenta masiva si echipamentul de lupta.

Procurorii au inregistrat patru dosare in care se fac cercetari fata de jandarmi pentru violentele din centru Capitalei, in timp ce mai multi civili sunt cercetati in 32 de cauze, una dintre acestea fiind la Pitesti, iar restul la Bucuresti, a anuntat Ministerul Public.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ingrijorarile privind protestele din Romania au ajuns pana la Washington. Ce scrie presa straina
Ingrijorarile privind protestele din Romania au ajuns pana la Washington. Ce scrie presa straina

Ingrijorarile privind confruntarile violente din Romania au ajuns pana la Washington, scrie presa internationala, amintind apelul la proteste pasnice facut de Statele Unite si remarcand ca manifestatiile au intrat in cea de-a doua saptamana.

Partea amuzanta a protestelor:
Partea amuzanta a protestelor: "E greu fata de alte tari". "In ce tari ai mai fost?". "In niciuna"

Din prea mult suflet pus si de jandarmi si de protestatari la manifestatii, s-au nascut in harmalaie si momente mai mult amuzante decat tensionate.

CE VOR ROMANII. Imaginea unei tari cu o mie de probleme. Galerie FOTO si VIDEO
CE VOR ROMANII. Imaginea unei tari cu o mie de probleme. Galerie FOTO si VIDEO

In cele sapte zile de proteste din Romania, manifestantii au dovedit ca nu duc lipsa de imaginatie atunci cand este vorba de transmiterea unui mesaj. In Galeria FOTO vedeti cele mai interesante pancarte scrise de protestatari.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.