Ingrijorarile privind protestele din Romania au ajuns pana la Washington. Ce scrie presa straina

21-01-2012 12:29


proteste

Ingrijorarile privind confruntarile violente din Romania au ajuns pana la Washington, scrie presa internationala, amintind apelul la proteste pasnice facut de Statele Unite si remarcand ca manifestatiile au intrat in cea de-a doua saptamana.

Sute de persoane au protestat vineri pentru a opta zi in capitala Romaniei, la scurt timp dupa ce un oficial american a facut un apel catre romani sa evite violentele, informeaza agentia Associated Press, adaugand ca majoritatea protestelor din tara au fost pasnice, dar s-au inregistrat si ciocniri intre protestatari si fortele de ordine.

Aproximativ 3.000 de persoane au manifestat vineri in toata tara si 500 in Bucuresti, iar autoritatile se pregatesc sa mobilizeze jandarmii la sfarsitul saptamanii, dupa ce protestele au fost marcate de violente zilele trecute, scrie la randul sau agentia Reuters.

Poza care a primit un record de like-uri pe Facebook. Ce face acest copil langa jandarmi si urmarea

"Ingrijorarile privind confruntarile violente din Romania ajung pana la Washington", titreaza site-ul bulgar Novinite.com, care relateaza ca sute de persoane au manifestat vineri la Bucuresti, generand temeri privind izbucnirea unor noi violente.

Aproximativ 100 de profesori s-au alaturat protestelor de vineri, afirmand ca educatia este subfinantata si nu pot trai din salariile lor, care au fost reduse cu un sfert. Voice of America mentioneaza la randul sau ca SUA le cer romanilor sa evite violenta alimentata de furia fata de reducerile cheltuielilor guvernamentale si alte masuri de austeritate, adoptate in baza unui acord de imprumut cu Banca Mondiala, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Cotidianul economic Wall Street Journal noteaza ca protestele din Romania nu au pus presiuni semnificative asupra activelor romanesti, jucatorii de pe piata asteptand sa vada daca manifestatiile iau amploare sau Guvernul se clatina.

CE VOR ROMANII. Imaginea unei tari cu o mie de probleme. Galerie FOTO si VIDEO

Televiziunea Russia Today noteaza ca manifestatiile au intrat in cea de-a doua saptamana, iar protestatarii au devenit mai fermi dupa ce fortele de ordine au avansat folosind gaze lacrimogene.

Cateva zeci de persoane au fost ranite in timpul confruntarilor ocazionale cu jandarmii, declansate potrivit oficialilor de suporteri de fotbal, noteaza cotidianul The Irish Times, amintind de asemenea apelul la calm facut de Statele Unite.

Sursa: Pro TV

Tags: proteste,

VIDEO PROTVPLUS.RO