A murit un rus celebru. În 1976 a scris istorie, pe vremea lui Brejnev
Cosmonautul sovietic Viaceslav Zudov, membru al zborului spaţial Soiuz-23 din 1976, a încetat din viaţă la vârsta de 82 de ani.
Anunțul a fost făcut joi de Centrul de pregătire a cosmonauţilor Gagarin, transmite EFE, preluat de Agerpres.
„Viaceslav Zudov a murit la 12 iunie, la vârsta de 82 de ani", a precizat centrul într-un comunicat publicat pe site-ul său.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Centrul a adăugat că ceremonia funerară va avea loc vineri, la Cimitirul Memorial al Ministerului Apărării din nordul Moscovei.
Zudov s-a alăturat detaşamentului de cosmonauţi sovietici în octombrie 1965, iar 11 ani mai târziu a călătorit în spaţiu la bordul navetei Soiuz-23, împreună cu Valeri Rojdestvenski.
În timpul misiunii, Soyuz-23 trebuia să andocheze la staţia orbitală Saliut-5, dar din cauza unei defecţiuni la sistemul automat de andocare şi a imposibilităţii de a efectua manevra manual, capsula spaţială a fost nevoită să revină pe Pământ.
Însă, aventurile echipajului nu s-au încheiat aici. Capsula spaţială a ratat aterizarea şi s-a prăbuşit la 195 de kilometri sud-vest de oraşul kazah Tselinograd, cunoscut în prezent sub numele de Astana, capitala Kazahstanului. În loc să aterizeze pe uscat, aşa cum era planificat, capsula misiunii Soiuz-23 a devenit primul vehicul spaţial cu echipaj uman care a amerizat, în apele îngheţate ale lacului Tengiz.
Situaţia a fost agravată de condiţiile meteorologice nefavorabile, aterizarea având loc noaptea, pe o ninsoare abundentă.
Din cauza problemelor apărute la sistemul de comunicaţii şi a altor defecţiuni ale navetei spaţiale, cosmonauţii au fost nevoiţi să aştepte aproximativ 12 ore înainte de a fi salvaţi de un elicopter.
Deşi a fost ulterior membru al mai multor echipaje de rezervă, Zudov nu a mai zburat niciodată în spaţiu şi s-a dedicat antrenării noilor cosmonauţi de la Centrul Gagarin, până la pensionare, în 1992.