Valery Ryumin, celebrul cosmonaut rus care a stabilit un record de anduranță în spațiu, a murit la vârsta de 82 de ani

Ultima actualizare: 08-06-2022 12:02
valery ryumin
Getty

Legendarul cosmonaut rus Valery Ryumin (foto, stânga), care a stabilit recorduri de anduranță în spațiu în misiunile sovietice, a murit la vârsta de 82 de ani.

Rușii anunță decesul celebrului cosmonaut Valery Ryumin, care a încetat din viață la vârsta de 82 de ani. Ryumin a devenit celebru pentru recordurile de andurață pe care le-a stabilit de-a lungul misiunilor sovietice, apoi a revenit pe orbită după o lungă absență pentru a zbura cu o navă spațială americană, anunță agenția de presă de stat rusească TASS, citată de Associated Press.

Ryumin a mers în spațiu de patru ori, inclusiv la stațiile spațiale Salyut-7 și Mir, după ce a devenit cosmonaut în 1973.

El a înregistrat un total de 371 de zile în spațiu (mai multe decât orice alt cosmonaut sau astronaut din întreaga lume la acea vreme), în două misiuni scurte și două zboruri de lungă durată, care au stabilit un record.

A efectuat un zbor în spațiu și într-o nava americană Discovery

Ryumin, care s-a născut la 16 august 1939, în Komsomolsk-on-Amur, a efectuat ultimul său zbor într-o capsulă sovietică în 1980, apoi s-a întors în spațiu 18 ani mai târziu, la bordul navetei spațiale americane Discovery, când aceasta s-a andocat cu Mir.

"Am pierdut un camarad și un prieten. Aceasta este o pierdere ireparabilă pentru noi toți. Îmi exprim cele mai profunde condoleanțe familiei și prietenilor lui Valery. Amintirea lui va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre", a reacționat Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale Roscosmos. 

 

"După cele trei zboruri ale mele din anii '80, mă gândeam că ar fi frumos să zbor pentru a patra oară. M-am gândit că ar fi foarte util pentru o persoană care are o experiență de zbor și de viață foarte bună, să viziteze stația. Voi putea să văd mai multe detalii și mai multe lucruri în comparație cu tinerii cosmonauți sau membrii echipajului", mărturisea Ryumin pentru NASA, citată de site-ul CollectSpace.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO