A murit in prima zi de concediu la Eforie Nord. Politistul craiovean Georgian s-a pierdut in mare sub ochii iubitei sale

Ultima actualizare: 23-06-2017 07:16

Marea Neagra si-a luat tributul de vieti omenesti, desi abia a inceput sezonul estival. Un politist de 27 de ani si-a pierdut viata in valuri, iar un tanar de 18 ani a fost salvat in ultimul moment.

Ambele incidente au avut loc la Eforie Nord, cu o mare linistita si fara curenti. Salvamarii si medicii cred ca socul termic produs de diferenta mare de temperatura dintre aer si apa a fost un factor decisiv si le atrag atentia turistilor sa nu se arunce brusc in mare. Sa intre treptat, astfel incat corpul, sa se poata obisnui cu apa rece.

Politistul Georgian Cazacu impreuna cu iubita lui, amandoi din Craiova, erau in prima zi de concediu. Era si ziua de nastere a fetei. Tanarul politist a intrat in apa rece, de doar 19 grade in timp ce afara erau 27 de grade. Din cauza diferentei mari de temperatura, este posibil sa fi intrat in soc hipotermic.

Iubita lui a strigat disperata dupa ajutor, iar Andrei si Iulian, supraveghetori la o piscina din apropierea plajei, au sarit sa il salveze.

"Se zbatea in apa. A venit o doamna la noi disperata ne-a spus ca se ineaca cineva, dar pana am ajuns, marea l-a tras la fund si nu l-am mai vazut. Am stat un sfert de ora pe dig ne-am uitat dupa el si tot lumea de pe mal ne-a facut semn ca este undeva in apa si atunci am sarit l-am luat in apa si l-am dus la mal. Era inconstient."

Andrei Potaras, salvator: "Nu stia sa inoate. L-au tras curentii. Nu stia sa inoate."

Marea a fost nemiloasa si cu un tanar de 18 ani. Baiatul a fost resuscitat si acum se zbate intre viata si moarte la terapie intensiva. Si in cazul lui, spun medicii este posibil sa fi suferit un soc hipotermic atunci cand a intrat brusc in apa.

Salvamarii si medicii ne atrag atentia ca pericolul unui soc hipotermic este imens in aceasta perioada de incalzire brusca a aerului, dar nu si a apei.

Alin Lupu, salvamar: "Le recomand turistilor sa nu se aventureze in apa marii, sa intre mai usor sa se obisnuiasca cu apa, clatim usor tot corpul cu apa marii, ramanem vreo 5 minute in acel loc pana ce ne obisnuim cu apa apoi putem avansa usor usor treptat pana ce tot corpul s-a acomodat cu temperatura apei. Nu le recomand sa stea mai mult de 30 de minute in apa marii deoarece diferenta de temperatura, afara fiind cald si in apa fiind mai rece, va interveni si riscul de hipotermie."

In ultima luna, 3 turisit au murit inecati in statiunile de pe litoral.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO