Autoritățile din Iași oferă 500 de lei persoanelor vindecate de Covid-19 care donează plasmă

Ultima actualizare: 18-08-2020 20:00

Peste 33 de mii de romani au învins infecţia Covid 19 însă doar 500 dintre ei s-au gândit până acum să-i ajute pe cei rămaşi în spitale şi au mers să doneze plasmă.

Este nevoie de solidaritate şi aici spun autorităţile din sănătate. În plus în unele zone cei care fac acest gest sunt recompensaţi. De pildă în Iaşi primesc câte 500 de lei chiar dacă vin din alte judeţe.

Pacienta pe scaun – în timpul donării: “Nu sunt ameţită, nu sunt amorţită, e ok. Nu e o procedură dureroasă”.

Elena a avut o formă uşoară a infecţiei COVID 19 şi a fost internată 11 zile în spital. Chiar şi la o lună de la externare spune că nu are încă miros şi gust.

Femeia de 52 de ani povesteşte că în spital a văzut oameni pe care boala i-a chinuit foarte tare. Pentru a ajuta astfel de pacienţi a donat plasmă.

Elena Popescu, donatoare: “Dacă se poate, dacă vă simţiţi bine şi aţi trecut peste boala asta – eu m-am negativat la al patrulea test – deci n-a fost uşor. Dar, dacă pot să ajut, ajut cu mare placere''.

Plasma donată de Elena a ajuns cu elicopterul tocmai la Târgu Mureş.

Camelia Stoichicescu, directorul Centrului de Transfuzii Galaţi: “Este vorba de şase punguţe a 200 de mililitri de plasmă hiperimună, pentru un pacient cu probleme grave. Am înţeles că este chiar un medic care a îngrijit persoane cu virus”.

Centrul de transfuzii Bucureşti este unul dintre cele 32 de centre în care se poate recolta plasmă pentru tratarea celor care au forme grave de Covid-19. Până acum aici au venit în jur de 150 de donatori. Mult prea puţin dacă ne gândim că aproape în ficare zi secţiile de terapie intensivă din capitală sunt pline cu oameni care au nevoie de un astfel de tratament''.

Dar nevoie de plasmă este în toată ţara. După decizia primăriei din Bucureşti de a acorda 1000 de euro donatorilor pentru a-i încuraja şi consiliul local din Iaşi a stabilit că fiecare donator va primi câte 500 de lei. Iar cei care donează sânge primesc bonuri de masă.

Alina Pleșu, medic centrul regional de transfuzii sanguine Iaşi: "Zilele acestea nu am avut donatori de plasmă hiperiumună, plasma de la pacienţi convalescenţi".

Mihai Chirica, primar Iaşi: "Am vrut să stimulăm un pic prezența în centrele de transfuzii prin alocarea de beneficii băneşti, pentru că altfel nu îi poţi aduce acolo".

Hotărârea de la Iaşi este valabilă pe perioada stării de alertă şi se aplică inclusiv pentru donatorii care vin din alte judeţe.

Protocolul de donare a fost modificat de autoritățile din sănătate.

Astfel o persoană care a stat în spital până când i-au ieșit testele negative poate dona plasmă după 2 săptămâni. Cei care nu au fost într-o unitate sanitară vor putea veni la 28 de zile din momentul diagnosticării și vor aduce adeverința de la DSP că au respectat perioada de izolare.

Toţi trebuie să vină şi cu documentul medical care atestă că au avut covid. Adică rezultatul testului pozitiv. În plus vor face nişte analize, care se vor plăti însă de stat - atrage atenţia ministrul sănătăţii.

Nelu Tătaru: ''O recoltare de plasmă nu e un act medical banal - impune nişte teste suplimentare, trebuie să certificăm prin analize - fac testele pe banii lor? Nu''.

33.135 de români s-au vindecat până acum de Covid-19. Doar 500 dintre ei au fost să doneze plasmă.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO