A început ”SeaShield 2024”. Zeci de nave militare din România și Bulgaria vor participa la exercițiul NATO
A început ”SeaShield 2024”, cel mai mare exercițiu NATO organizat de Forțele Navale în Marea Neagră și pe Dunăre.
Peste 2.200 de militari din 12 țări aliate se vor antrena vreme de două săptămâni în apele noastre teritoriale, la doar câteva sute de kilometri de Crimeea ocupată de ruși.
Principala provocare a celor 2.200 de militari care participă la Seashield 2024 va fi aceea de a se feri de pericolele reale care îi pândesc în apele Mării Negre și ale Dunării. Mine marine, drone sau chiar ambarcațiuni încărcate cu dispozitive explozive, rătăcite din confruntarea ruso-ucraineană, pot apărea oricând, așa cum s-a întâmplat și săptămâna trecută în apropiere de Tuzla.
Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale: „Această ambarcațiune, această dronă în final a fost descoperită tocmai de către un NTA francez, acest avion de recunoaștere dus de noi în exercițiu. Suntem în proximitatea unui război în desfășurare. În momentul de față avem un număr de 99 de mine marine derivante descoperite și distruse în partea de NV a Mării Negre.”
"Seashield 2024” este cel mai mare exercițiu care se organizează în Marea Neagră și pe Dunăre cu scenarii complexe de luptă. Anul acesta vor veni în țara noastră aproape 500 de militari străini din țări precum SUA, Grecia, Portugalia, Marea Britanie sau Italia.
La ”SeaShield 2024”, militarii din 12 țări NATO vor participa cu 135 de mijloace tehnice, dar și cu 17 aeronave și 91 de autovehicule și ambarcațiuni. Sunt implicate 27 de nave militare românești și bulgărești.
Cele mai multe sunt ale forțelor navale române, având în vedere că Turcia nu permite încă trecerea navelor militare străine prin strâmtoarea Bosfor. SeaShield se va desfășura în toată zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, adică de la țărm în apele teritoriale românești, până la 12 mile marine în larg, și mai departe în zona continuă și în zona economică exclusive, adică până la 200 de mile marine în larg, față de coastă. Ceea ce înseamnă că navele NATO vor face manevre la aproximativ 200 de km de Crimeea ocupată de ruși și folosită ca rampă de lansare a dronelor și rachetelor cu care bombardează Ucraina.
De asemenea, forțele NATO se vor antrena și în Delta Dunării, inclusiv pe canalul Chilia de la granița cu Ucraina foarte aproape de porturile fluviale din țara vecină care au fost deseori ținte ale atacurilor rusești.”
Adrian Dincă, comandor SeaShield 2024: „Scenariul exercițiului și acțiunile desfășurate pe mare, fluviu și în teren au fost adaptate și au fost corelate cu contextual geopolitic regional, cu toate tipurile de amenințări existente în acest moment în regiunea mării negre.”
Exercițiul SeaShield se află la a 9-a ediție și chiar în ziua inaugurală pe canalul Chilia a fost descoperită o mină foarte veche, probabil din primul război mondial. Scafandri pirotehnicieni ai MApN au analizat-o și pentru că nu mai avea încărcătură explozivă au dus-o într-un depozit militar.
Sursa: Pro TV
Etichete: NATO, marea neagra, militari, exercitiu, nave,
Dată publicare:
08-04-2024 19:15