A început primul proces din România legat de climă. „În continuare pădurile nu sunt protejate”
Primul proces din România legat de climă a început la Cluj-Napoca. A fost inițiat de activiștii de mediu de la noi cărora li s-au alăturat și membrii unui ONG din Olanda.
Aceștia cer ca oficialii să fie sancționați pentru că, spun ei, nu fac eforturi pentru a reduce poluarea. Și nici pentru a proteja pădurile.
Pentru prima dată în România ONG-urile cer unei instanțe să oblige Guvernul să ia măsuri concrete pentru Protecția Mediului.
Activiștii susțin că este imposibil de monitorizat dacă statul respectă obligația de a reduce, în etape, emisiile de gaze cu efect de seră, asfel încât să scadă cu 55% până în 2030, urmând ca până 2050 să fie atinsă neutralitatea climatică. Nici pentru protejarea pădurilor nu sunt luate măsuri viabile, spun aceștia.
Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic: „În continuare pădurile din România nu sunt protejate. Nu există alerte și hărți satelitare. Nu avem un sumal funcțional. Toate aceste lucruri ne-au determinat să mergem în instanță.”
În sprijinul activiștilor de mediu români au venit și membrii unei asociații din Olanda, care au reușit o premieră europeană. În 2015 o instanță a obligat Guvernul de la Haga să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.
Ioana Ciută, președinte Bankwatch România: „Am ajuns într-un punct în care mai mult de o atenuare trebuie să vorbim despre adaptare. Credem că Guvernul nu dă semne că realizează în ce moment critic ne aflăm”.
Andrei Prună, avocat: „Până în acest moment numai Ministerul Mediului și Ministerul Energiei și-au formulat apărările în proces. S-au obligat conform Acordului de la Paris sau legii europene a climei să efectueze anumite planuri concrete pentru a atenua schimbările climatice".
Activiștii de mediu cer și ca cei responsabili să fie obligați la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie, pentru fiecare zi de întârziere. Următorul termen al procesului va fi în luna mai.